Ljubosumje med vnuki

Prosti čas | sep. '18

Z VNUKI

Ko nam vnuk očita, njega imaš raje, nas zaboli, saj vemo, da imamo ljubezni dovolj za vse. Toda tega otrok ne bi rekel, če ne bi boleče občutil ljubosumja. Kako naj se odzovemo?

Ljubosumje je čustvo, s katerim se v času odraščanja sreča vsak otrok. Vnuk je lahko ljubosumen na sorojenca, na bratrance in sestrične, na vašega novega prijatelja ali novega hišnega ljubljenčka. Otrokovo ljubosumje ima lahko več obrazov. Nekateri otroci postanejo »poredni«. Vnuk nalašč počne kaj takega, za kar ve, da vas bo izzvalo. Strah ga je, da za vas ni več pomemben, da misli usmerjate na nekoga drugega, ki ga imate raje. Njegova želja, da bi se vaša pozornost obrnila k njemu, je močnejša kot neprijetno počutje, čeprav se zaveda, da ga boste oštevali. Lahko pa postane tudi preveč usmerjen na predmet svojega ljubosumja. Kar naprej hoče biti ob vašem hišnem ljubljenčku ali novem članu družine, še posebno takrat, kadar ste poleg. Ta pretirana skrbnost je le oblika ljubosumja. Lahko pa se tudi zgodi, da se vnuk povleče vase, da postane nezainteresiran in jokav.

Ljubosumje je priložnost

Toda ljubosumje, ki mu vnuk še ni kos, ni nujno slabo. Vi, ki ste odrasli, modri in izkušeni, imate zdaj priložnost, da obrnete ljubosumje v otrokovo korist. Dobra stran ljubosumja je namreč, da odpira priložnost za otrokovo osebno rast, vam pa daje možnost, da vnuku pri tem pomagate. Ko ga s svojimi življenjskimi izkušnjami, ljubeznijo in modrostjo podprete pri premagovanju ljubosumja, ko mu pomagate najti pot iz čustvene bolečine nazaj v dobro počutje, mu podarite pomembno življenjsko učno uro, kako se to stori. Podpora pri premagovanju ljubosumja je vaše darilo vnuku. Dragoceno je, saj se bo z zbodljaji ljubosumja srečeval vse življenje. Zaradi sosedovega novega avtomobila, sodelavkinega napredovanja, nosečnosti svakinje ... Če ga boste zdaj naučili, kako se lahko ljubosumju upre, kako ga usmeri v nekaj bolj pozitivnega, mu boste olajšali trenutno bolečino in hkrati pokazali pot v bolj harmonično in stabilnejše življenje tudi v odrasli dobi.

Kaj lahko storite?

Vnuk najteže prenaša ljubosumje na drugega vnuka. Z njim se namreč kar naprej primerja. Oni drugi je večji ali manjši, pametnejši, hitrejši, prikupnejši, bolj priden ... Kar lahko storite vi, je, da nikoli, ampak res nikoli, ne postavljate otroku drugega vnuka za zgled, češ, poglej, kako pridna je Ana. To ljubosumje le še podpihuje. Temeljno vodilo pri izbruhu ljubosumja je, da ga blažimo in se izogibamo kritičnim situacijam. Pomaga tudi preusmerjanje pozornosti, še posebno pri mlajših vnukih.

Izogibajte se tekmovalnim igram. Namesto da se igrate človek, ne jezi se, vnuke odpeljite v gozd na raziskovanje. Tekmovalne igre so pogosto vir ljubosumja med vnuki, saj že eno leto starostne razlike med otroki naredi razliko v zmožnostih, žal pa je hkrati najmočnejša tekmovalnost ravno med vnuki, ki imajo med seboj majhno starostno razliko. Malo verjetno je, da poraženec ne bi občutil ljubosumja.

Nemudoma prekinite tudi otrokovo samopodcenjevanje, ko zase reče, da je neumen, grd, neroden ... Otrokova slaba samopodoba je namreč močno gonilo ljubosumja. Opazili boste, da ljubosumje narašča, kadar je otrok v slabi koži. Zato poskrbite, da neprestano utrjujete njegovo samopodobo. Pogosto mu povejte, katere so njegove močne plati, in poudarjajte, da so si vaši vnuki različni, a vsi v nečem dobri.  

Ob močnem ljubosumju skušajte z vsakim izmed vnukov preživeti čas ločeno, da se vsakemu lahko posvetite in tako celite bolečino ljubosumja. Če imate vnukov več, bodite pozorni na njihove medsebojne odnose. Ljubosumje lahko narašča čisto drugače, če sta pri vas hkrati Ana in Brin, kot če bi enega od njiju zamenjali s Črtom.

Ljubosumje pa je povezano tudi s starostjo otrok. Najmočnejše je med 8. in 12. letom. Ker so otroci tedaj že precej močni, so izbruhi najhujši – verbalno in fizično. Tedaj je tudi najbolj verjetno, da boste slišali očitek, njega imaš raje. Ne dovolite, da vas to preveč prizadene. Raje to sprejmite kot obupano prošnjo za ljubezen in pozornost, saj vam vnuk sporoča, da mu je težko.

Maja Črepinšek   


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media