Vnuk v varstvu pri starih starših

Prosti čas | okt. '18

Če boste sprejeli vnuka v redno dnevno varstvo, mu bo to zelo koristilo, vam pa napolnilo življenje z novo svežino. Vendar ima redno varovanje tudi nekaj pasti, ki se jim je modro izogniti.

Čeprav je že mnogo let, odkar ste varovali svoje otroke, imate še vedno veliko izkušenj, ki se bodo hitro prebudile. Toda pri tem ne pozabite, da ste zdaj v drugačni vlogi – prej ste bili v celoti odgovorni za otroka, zdaj pa ste vnukovi stari starši. Vaše pristojnosti so manjše, ker o bistvenih rečeh odločajo otrokovi starši. Najpogosteje se zatakne pri prehrani, pogledu na zdravo hrano in posladkih. Spoštujte želje vnukovih staršev. Z vidika starih staršev pa se največkrat zaplete, če vnukovi starši ne spoštujejo dogovorjenega urnika varstva.

Dogovor pred varstvom

Ko vas vnukovi starši zaprosijo za varstvo, se pogovorite o pričakovanjih obeh strani. O otrokovi prehrani, počitku in času, ki naj ga preživi na prostem. Določite časovni okvir varovanja, da boste ohranili dovolj časa za lastne opravke, prosti čas, počitek, rekreacijo, druženje s prijatelji. Zavrnite pričakovanje, da boste kadar koli na voljo. Ne sprejmite poljubnega spreminjanja dogovorjenega časa, sporočanja sprememb v zadnjem trenutku in prepogostega podaljševanja varstva (ker je v službi nekaj nujnega). To ne bi bilo mogoče v nobeni drugi obliki varstva, torej naj ne bo niti pri starih starših. Poleg tega prosite otrokove starše, naj si najdejo možnost občasnega rezervnega varstva, saj se lahko zgodi kaj nepredvidenega, na primer zbolite ali imate neodložljive opravke.

Preden pride vnuk

Če boste sprejeli v varstvo enoletnika, povabite otrokove starše, da skupaj z vami pregledajo vaše stanovanje z varnostnega stališča. Ali je treba zaščititi stopnice, vrata, ki lahko priprejo rokice, ostre vogale miz, vtičnice, prosto viseče električne kable, je treba prestaviti nevarne predmete iz dnevne sobe in čistila iz nizkih omaric? Opremite se s stajico, kamor boste postavili vnuka, ko boste morali na stranišče, odpreti vrata poštarju ali odgovoriti na telefonski klic. To bo njegov varni prostor, kjer pa naj ne preživi več časa, kot je nujno. Potrebujete še posteljico z ograjo, da bo varen med počitkom, in previjalno podlogo ter kasneje tudi »kahlico«.

Igrače in slikanice

Gotovo imate veliko načrtov, kaj boste z vnukom lepega počeli. Ne obdajajte vnuka s kupom igrač, ker potrebuje veliko igre, igrač pa malo. Prednost varovanja pri vas je prav možnost, da se vnuku posvetite v celoti. Za otroka je zelo dragoceno, da vas spremlja pri vaših vsakdanjih opravilih, opazuje, kaj počnete in kako komunicirate z drugimi ljudmi, da vam »pomaga« in se pri tem uči. Toda otrok potrebuje tudi čas, ko se posvetite samo njemu, samo igri z njim. Pazite, da vas drobni opravki ne oropajo za ta dragoceni čas. Če kdo ve, kako hitro otroci odrasejo, ste to prav vi! Igrače in slikanice je dobro občasno zamenjati, za nekaj časa spraviti. Uredite si polico igrač in slikanic, ki domujejo pri vas. Potrebujete osnovne igrače: kocke, lutko ali mehko igračo, žogo, barvice in slikanice. Poiščite odlične stare slikanice, ki so postale redke. Morda pa imate spravljeno še kaj iz časa svojih otrok ... To bo za vnuka še posebno dragoceno. In še nekaj: shranite njegove prve risbice, zapisujte si posebno posrečene besede, fotografirajte ga. Pišite o njem dnevnik, ki bo kmalu velika dragocenost. 

Pojdimo ven!

Otrok bi moral vsak dan zunaj preživeti vsaj uro in pol. Če varujejo otroka stari starši, so pri tem v prednosti pred jaslimi in vrtcem. Nikar pa ne pojdite le na sprehod z vozičkom. Otrok se mora čim več premikati samostojno. Dobra ideja je obisk otroškega igrišča, ker se bo tam srečal z drugimi malčki. Spodbujajte ga h komunikaciji in igri z drugimi otroki. Slabost varovanja doma je namreč prav manj možnosti za pridobivanje socialnih veščin z vrstniki. Pri eno- in dveletnem otroku pričakujte le vzporedno igro, pri kateri se malčka opazujeta izpod čela, se oponašata in se ruvata za igračo. Po tretjem letu pa boste vedno pogosteje opazili, s kakšnim navdušenjem si vnuk išče družbo prijateljčka. Ta razvojni korak kaže, da se lepo razvija. Toda hkrati tudi že naznanja čas za zaključek vašega varstva, saj bo za otroka od zdaj naprej bolje, če bo obiskoval vrtec.

Besedilo in fotografija: Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media