Povečana prostata in težave z mokrenjem

Dobro počutje | nov. '18

Težave zaradi povečane prostate se začnejo počasi, približno po 40. letu, vendar se vzroka mnogo moških ne zave, dokler mokrenje ne postane oteženo, kar se zgodi pri polovici moških po 50. letu, nato pa pogostost še narašča.

Prvi znaki težav so nuja po uriniranju, ki moškega prebudi že ponoči ali navsezgodaj zjutraj, toda ko prihiti do stranišča, ne more začeti. Nato urin steče v prekinjajočem tankem in šibkem curku. Uriniranje traja veliko dlje kot prej. Potrebno je napenjanje, po zaključku uriniranja pa še kaplja iz sečnice in tudi pravega občutka olajšanja ni. Nespametno bi bilo odmahniti z roko, češ da je težava pač neprijeten spremljevalec zrelih let. Čas je za posvet pri zdravniku, ki bo ocenil obseg težav in preveril, da ne gre za kaj bolj nevarnega. Če bo treba, bo moškega napotil k urologu, specialistu za sečila in moške spolne organe.

Redni pregledi so nujni

Urologi vsem moškim po 50. letu svetujejo redne preglede, ker pri 50 letih benigno povečanje prostate prizadene polovico moških, do 80. leta pa že 90 odstotkov. Marsikateremu moškemu se zdi pregled prostate preveč neprijeten, da bi ga opravil preventivno. V takšnih primerih je dobro, da dobi pobudo za pregled v družini. Skrbimo drug za drugega! Posledice nezdravljenega povečanja prostate so namreč resne. Bolezen počasi napreduje in lahko povzroči hude zaplete: krvavitev iz prostate, akutni ali kronični zastoj seča v mehurju, okužbo sečil, kamne v sečnem mehurju in okvaro ledvic. Pomembno je, da bolezen pravočasno odkrijemo in zdravimo.

Pri zdravniku

Zdravnik moškega izpraša o težavah, izpolniti mora mednarodni vprašalnik IPSS o težavah z uriniranjem, nato pa ga pošlje na laboratorijsko preiskavo urina in krvi. S preiskavo urina ugotavljajo morebitno vnetje sečil ali krvavitve iz sečil, s krvno preiskavo (vrednosti PSA in kreatinina) pa odkrivajo ledvično okvaro in raka na prostati. Urolog bo opravil rektalni pregled prostate ter ultrazvok sečil in prostate. Z rektalnim pregledom prostato otipa, oceni njeno obliko, velikost, prožnost in morebitne bolezenske spremembe. Ultrazvok pokaže, v kakšnem stanju so zgornja sečila, morebiten zastoj urina po koncu uriniranja in natančno velikost prostate. Če je izvid rektalnega pregleda sumljiv, če je urolog otipal na prostati zatrdlino, če so težave z uriniranjem zelo hude, če vrednost PSA presega določeno mejo, če ultrazvok pokaže hujši zastoj urina v mehurju in ledvicah ali če je v urinu kri, se bo urolog odločil za nadaljnji program zdravljenja.

Kaj lahko storimo sami?

Nenevarno povečanje prostate je povezano s starostjo, toda vplivajo tudi drugi dejavniki: debelost, kajenje, diabetes tipa 2 in dednost. Za gensko obremenjene moške so redni preventivni pregledi nujni! Za vse pa je priporočljivo, da začnejo živeti zdravo, se veliko gibajo, imajo primerno telesno težo, zmanjšajo vnos kofeina, alkohola, mrzlih in šumečih pijač, se izogibajo začinjenim jedem in se zdravo prehranjujejo. Spremenite življenje že danes. Naročite se na pregled. Nikoli ni prepozno, da bi kaj izboljšali!

Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media