Resveratrol – čudežni antioksidant

Dobro počutje | nov. '18

Začetek znanstvenega raziskovanja pozitivnih učinkov resveratrola na človeško zdravje sega približno četrt stoletja nazaj. Takrat so znanstveniki začeli ugotavljati, zakaj nekateri sredozemski narodi in še posebej Francozi manj obolevajo za srčno-žilnimi boleznimi, čeprav s prehrano zaužijejo precej nasičenih maščob. Odkrili so, da je med razlogi tudi tradicionalno uživanje rdečega vina ob jedi, ki pa je eden izmed znanih virov resveratrola.

Resveratrol je močan antioksidant iz skupine naravnih polifenolov, največ pa ga je v naravi najti v kožicah rdečega grozdja, borovnicah, robidnicah, jagodah goji in japonskem dresniku, ki je poleg rdečega grozdja najboljši naravni vir. Rastline ga tvorijo zato, ker je močno protibakterijsko in protiglivno sredstvo, ki ščiti grozdje in druge rastline pred napadi mikroorganizmov ter plesni.

 Številni pozitivni učinki

Novejše raziskave ugotavljajo, da ima resveratrol na človeško telo številne pozitivne učinke. Naše celice ščiti pred uničujočimi prostimi radikali, deluje antioksidativno in protivnetno, kar vpliva na imunski sistem in povečano odpornost proti boleznim. Celicam daje energijo, zato je še v posebej veliko pomoč takrat, kadar se spopadamo s kronično utrujenostjo. Varuje srčno-žilni sistem in preprečuje nastanek krvnih strdkov, ki imajo lahko za posledico srčno ali možgansko kap, ima pomembno vlogo pri metabolizmu maščob in uravnavanju ravni maščob (holesterola in trigliceridov) v krvi, znižuje krvni tlak in raven sladkorja v krvi. Zmanjšuje nevarnost za nastanek sladkorne bolezni, dobro deluje tudi proti nalaganju odvečne telesne maščobe in tako preprečuje debelost. Deloval naj bi tudi antikancerogeno in zaviral razrast nekaterih rakavih celic, povezujejo ga predvsem z zmanjšanjem tveganja za razvoj raka na debelem črevesu in danki. Resveratrol močno prispeva k boljši regeneraciji celic, zmanjša njihovo odmiranje ter izboljšuje njihovo presnovo, s tem pa zavira staranje celic in posledično celotnega organizma.

Resveratrol niti v zelo velikih količinah ne kaže negativnih stranskih učinkov, težava pa je lahko biološka uporabnost (biorazpoložljivost), če ga vnašamo v premajhnih dozah. Največ študij so naredili z 200 mg zaužitega resveratrola dnevno, kar daje dobre rezultate, medtem ko manjši odmerki nimajo vedno vidnih učinkov. Za doseganje učinkov resveratrola iz raziskav pa bi morali dnevno zaužiti 200 mg čistega resveratrola, kar bi pomenilo 20 litrov rdečega vina ali pol kilograma vršičkov japonskega dresnika, kar je skoraj nemogoče. Prav zato se je resveratrol uveljavil kot učinkovito prehransko dopolnilo, ki je na voljo tudi pri nas.

Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media