Resveratrol – čudežni antioksidant

Dobro počutjenovember '18Ljudje Starejši

Začetek znanstvenega raziskovanja pozitivnih učinkov resveratrola na človeško zdravje sega približno četrt stoletja nazaj. Takrat so znanstveniki začeli ugotavljati, zakaj nekateri sredozemski narodi in še posebej Francozi manj obolevajo za srčno-žilnimi boleznimi, čeprav s prehrano zaužijejo precej nasičenih maščob. Odkrili so, da je med razlogi tudi tradicionalno uživanje rdečega vina ob jedi, ki pa je eden izmed znanih virov resveratrola.

Resveratrol je močan antioksidant iz skupine naravnih polifenolov, največ pa ga je v naravi najti v kožicah rdečega grozdja, borovnicah, robidnicah, jagodah goji in japonskem dresniku, ki je poleg rdečega grozdja najboljši naravni vir. Rastline ga tvorijo zato, ker je močno protibakterijsko in protiglivno sredstvo, ki ščiti grozdje in druge rastline pred napadi mikroorganizmov ter plesni.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.