Varovanje bolnega vnuka

Prosti čas | jan. '19

Otroci pogosto zbolijo. Ko so najbolj bolni, z njimi doma ostane eden od staršev. Nato pa pridejo na vrsto stari starši, saj so zaposleni starši pogosto pod pritiskom, naj se čim prej vrnejo v službo. Na kaj naj bomo pozorni pri varovanju vnuka, ko okreva, a še ni zdrav?

Pogoste bolezni so pri otrocih normalne, saj njihov imunski sistem še ni tako dozorel kot pri odraslih. Poleg tega se v vrtcih in šolah gibljejo v tesno povezani skupnosti z velikim številom otrok, s katerimi si okužbe izmenjujejo. Kljub temu pa storimo vse, da bo otrok čim prej spet zdrav, da ga varujemo pred dodatnimi zapleti, ki lahko sledijo že običajnemu prehladu. Po bolezni je tudi manj odporen. Če bi šel prekmalu nazaj, bi zelo verjetno kmalu znova zbolel. Otroku zelo koristi, če ga med okrevanjem še kakšen dan doma varujejo stari starši.

Tesno sobivanje v vrtcu in šoli pa je le del vzroka za širjenje bolezni – pomemben del je pomanjkljiva higiena pri otrocih. Zato izkoristite čas z vnukom za izboljšanje njegovih higienskih navad. Vadite z njim umivanje rok. Otroci prstke z vodo komaj malo namočijo, pa jih že brišejo v brisačo ali ob trebušček. Pokažite vnuku, kako naj se namili po rokah, tako da bo imel penaste »rokavice«, ki ne smejo nikjer imeti luknjice, niti na hrbtišču niti med prsti in na zapestju. Otroci kašljajo in kihajo, ne da bi si prekrili usta in nos. Vas so verjetno učili, da si jih prekrijete z dlanjo, zdravniki pa že dalj časa opozarjajo, naj to storimo s pregibom komolca, saj se z dlanjo s kužnimi klicami nato dotaknemo kljuke, ograje ... Vadite z otrokom pravilno prekrivanje obraza. Bodite mu za vzor. Učite ga tudi dobrega izpihovanja nosu. Najmanjši naj mukajo kot kravice, pihajo košček vate po mizi z usti in nato skozi nos, da se naučijo, kako se dobro izpihati. Otrok naj uporablja papirnate robčke, po uporabi pa naj ga sam vedno takoj odnese v smeti.

Počitek da, dolgčas ne!

Nekoč je veljalo, da mora bolan otrok ves čas toplo oblečen ležati v postelji in piti vroč čaj. Ampak otrok je težko dolgo pri miru. Vnuku, ki okreva, bo lažje, če se bo oblečen v lahka in udobna oblačila igral mirne igre. Ob igralni površini mu uredite udoben prostorček z blazinami in odejo, kjer bo lahko občasno počival. Tam bo lažje zadremal čez dan, saj z zamašenim noskom med ležanjem v postelji še težje diha in tudi bolj kašlja. Divje igre pa seveda odpadejo in tudi gledanje televizije ali vsebin na mobilnih napravah, na primer risanke na telefonu, nikakor ni priporočljivo. Zdaj je čas za slikanice in poslušanje pravljic, za crkljanje, ogledovanje albuma fotografij, pogovor in mirne igre.
Še vedno velja, da je priporočljivo pitje veliko tekočine. Namesto vročega čaja je lahko tudi mlačna voda. Otroku koristi, če prostor vlažite, ker to ugodno deluje na njegovo nosno sluznico. Vlažen zrak, ko v kopalnici močno odpremo vročo vodo, da se nabere para, pomaga odpirati zamašen nosek in blaži napad kašlja. Trenutno ga ublaži tudi, če otroka zavijete v toplo odejo in ga za kratek čas v naročju odnesete na balkon na hladen in svež zrak. Prostor, v katerem je bolnik, redno zračite.

Mali bolnik naj dobi hrano v manjših obrokih, pojé pa naj le toliko, kolikor želi. Siljenje s hrano pogosto privede do bruhanja. Ali naj vnuku skuhate njegovo najljubšo jed? Lahko, ne bodite pa presenečeni, če je ne bo mogel pojesti. Ni pa koristno, da bi »ubožček« dobil kup sladkarij. To mu škodi celo, če je zdrav. Manjši posladek, ki mu gre v slast, pa je crkljanje, ki si ga zaželimo vsi, kadar nismo v dobri koži. Sicer pa glede nege malega bolnika velja, da je najbolje slediti tistemu, kar za otroka odločijo njegovi starši.

Posebna skrb starih staršev je, da se od otroka ne bodo nalezli njegove bolezni. Če imate iz katerega koli vzroka znižano odpornost, to njegovim staršem povejte naravnost. Ne bi bilo prav, če bi ogrožali svoje zdravje zaradi zahtev njihove službe. Dogovorite se raje, da boste za otroka poskrbeli kdaj drugič, da bosta njegova starša lahko nadomestila delovne ure. Ne pozabite, da ste vnuku pomemben vzor, kako naj varuje svoje zdravje tudi s tem, da kdaj rečete »ne«. Sicer pa – uživajte trenutke tudi z napol bolnim vnukom. Dragocen je vsak trenutek, ko ga imate zase in ob sebi.

Maja Črepinšek            


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media