Nega rok, nežno in naravno

Dobro počutje | mar. '19

 V hladnem letnem času koža na rokah postane suha in groba. Neprijetno zateguje, srbi in skeli, včasih pa tudi razpoka, še posebno na členkih. Starejša koža zadržuje še manj vlage. Ko se vlaga v povrhnjici kože zaradi mraza in suhega zraka še zniža, so roke videti luskaste, suhe in zgubane, včasih pa tudi pordele. 

Na členkih koža lahko razpoka. Razpoke skelijo, občasno zakrvavijo in se dolgo ne pozdravijo. Težava se z leti stopnjuje, saj koža na rokah postaja vse tanjša, manj odporna in občutljivejša. Zato potrebuje več nege. Suha koža ni le težava žensk, ampak tudi moških, čeprav marsikdaj še vedno zamahnejo z roko, češ da kozmetike ne uporabljajo. Bi jim bili morda bolj na kožo pisani domači pripravki iz naravnih sestavin? 

Prvi korak nege je razmislek, kaj roke dodatno izsušuje. Običajno je to pomivanje posode in pa zelo pogosto umivanje rok, ki je v sezoni gripe nujno, da bi preprečili prenos bolezni. Ali si roke vedno temeljito namilite z močnim milom in nato dobro izmijete z vročo vodo? Oboje suho kože še dodatno izsušuje. Bolje je uporabiti mlačno vodo, namesto običajnega mila nežno milo za dojenčke, oljni gel za umivanje ali pa sindet. Sindet je higiensko sredstvo brez mila, ki se uporablja za nežno čiščenje kože, dobite pa ga v lekarni. Po umivanju rok ne drgnite, pač pa jih nežno otrite z mehko brisačo in takoj, še rahlo vlažne, namažite s kremo za roke, da vlago »zaklenete« v kožo.

Namesto kreme lahko uporabite tudi nekaj kapljic olivnega olja, ki si ga vtrete v kožo. Presenetljivo hitro se vpije, kožo pa pomiri in naredi prijetno mehko ter gladko. Na suho kožo deluje zelo ugodno, poleg tega pa je antiseptik in zdravi odrgnine ter kožne razpokice. Uporabite lahko tudi konopljino olje, ki je izjemno vlažilno in hkrati bogato z maščobnimi kislinami omega 3 in omega 6 ter vitamini A, B1, B2, B3, B6, C, D in E, minerali in antioksidanti. Ugodno vpliva na poškodovano, občutljivo in izsušeno kožo na rokah. Pomagate si lahko tudi z mandljevim oljem, karitejevim maslom in kakavovim maslom, ki roke tudi prijetno odišavijo. Če pa uporabite jojobovo olje (pravzaprav ni olje, ampak vosek), bo hkrati učinkovalo ugodno tudi proti bolečinam zaradi artritisa in revmatizma. Dobite ga v lekarnah in nekaterih drogerijah. Pri razpokah na členkih si pogosteje namažite našteta olja in masla, kadar pa niste doma, si lahko nanesete na razpoke tudi balzam za ustnice.

Dodatna nega

Kožo na rokah dodatno negujemo s pilingi (nežnimi luščili odmrle kože) in z oblogami. Piling lahko preprosto naredite doma. Najpreprostejši je nežni piling iz drobne morske soli, ki mu dodate eno izmed že prej naštetih olj: olivno, konopljino ali mandljevo olje. Olja dodajte le toliko, kolikor ga sol popije. Mešanici lahko dodate še nekaj kapljic limone, da bo postala bolj tekoča, lahko pa tudi nekaj kapljic naravnih eteričnih olj sivke, rožmarina, vrtnice ipd., da bodo roke prijetno dišale. Roke navlažite z mlačno vodo, nato pa zmes s krožnimi gibi nežno vtirajte med prste, po členkih, okoli nohtov, v dlani vse do zapestja. Ne vtirajte grobo, da ne poškodujete stanjšane in izsušene kože. Na koncu roke izmijte z mlačno vodo. Namesto soli lahko uporabite tudi pšenični zdrob in polento ali pa otrobe – ti so nežnejši do kože. In še opozorilo: pilinga ne uporabljajte, če imate na koži razpokice. Sol sicer kožo zdravi, a zaradi ranic vas bo skelelo. Lahko pa si naredite oblogo iz olja in medu.

Po pilingu sledi obloga za roke. Pripravite si dva kosa plastične folije za živila in majhne brisače. V skodelici zmešajte žličko olivnega olja in medu ali pa kakavovega oziroma karitejevega masla. Mešanico vtrite v še nekoliko vlažne roke, nato pa dodajte še eno plast obloge, da bodo roke na debelo premazane. Roke ovijte s plastično folijo, nato pa še z brisačko. Toplota pomaga pri vpijanju obloge. Pri ovijanju druge roke vam bo verjetno moral kdo pomagati. Oblogo pustite delovati vsaj 20 minut. Občasno si lahko privoščite tudi sadne obloge za roke. Najbolj učinkovita je maska iz avokada, ki je bogat z naravnimi maščobami. Naredimo jo tako, da polovico avokada zmečkamo, dodamo nekaj kapljic limone in žlico otrobov. Koristna pa je tudi maska iz banane in mešanice kakavovega masla.

Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media