Sivi lasje so prav lepi

Dobro počutje | jun. '19

NEGA

Vse več je žensk in moških, ki se želijo starati dostojanstveno in so prepričani, da so sivi lasje šarmantni. Sivolase igralke in igralci, tudi manekenke in manekeni, vzbujajo občudovanje.

Siveti začnemo, ko lase, ki nam po naravni poti odpadejo, nadomestijo novi lasje, v katerih je manj pigmenta. To se lahko zgodi že po 20. letu, pri večini pa po 35. letu. Sivimo, ker z leti celice, ki proizvajajo melanin, pigment, ki obarva lase, postanejo manj aktivne, nato pa povsem prenehajo delovati. Posivimo najprej ob sencih in vrh čela, nato se sivina razprede po lasišču. Pa je zato res prišel čas, da si lase začnemo barvati? Marsikdo meni, da je ameriški igralec George Clooney s sivečimi lasmi še bolj zanimiv kot prej ali da je igralka Helen Mirren pri 73 letih z belimi lasmi vsaj tako lepa, kot je vedno bila. Res sta sijoče očarljiva, toda pri tem ne gre spregledati, da so njuni lasje lepi tudi zato, ker so zdravi in negovani.

Lasje odražajo zdravje

Kako hitro sivimo, je odvisno od genov, zdravja in življenjskega sloga. Od genov je odvisno celo, na katerem mestu se sivost najprej pojavi. To je pričakovano sivenje. Nepričakovano hitro sivenje las pa je lahko posledica hudega stresa, ko čez noč osivimo, lahko pa je tudi znak kakšne bolezni, na primer slabokrvnosti, pomanjkanja vitamina B 12, nezdravljene bolezni ščitnice, diabetesa in telesnih sprememb, ki napovedujejo visoko tveganje za bolezni srca. Zato pri hitrem sivenju in očitnem poslabšanju kakovosti las obiščemo svojega zdravnika, da opravi splošen pregled. Še prej pa izključimo druge dejavnike hitrega sivenja: kajenje, dolgotrajno barvanje las z vodikovim peroksidom in jemanje nekaterih zdravil.

Nega sivih las se začne »od znotraj«, in sicer s skrbjo za splošno zdravje, zdravim življenjskim slogom, zdravo prehrano. Šele nato sledi nega las »od zunaj«. Zato poskrbimo, da uživamo dovolj vitamina B, še zlasti B12, ter vitaminov D, E in A. Od mineralov vplivajo na zdravje las cink, železo, magnezij, selen in baker. Prenehajmo kaditi, lase pa si na soncu zaščitimo s pokrivalom. Kajenje in sonce povzročata tudi neprivlačen rumenkast odtenek sivih las.

Hrana za lepše lase:
● Vsak dan pojemo eno čajno žličko svežega ingverja, ki ga pomešamo z žlico medu.

  • Vsak drugi dan si pripravimo »zeleni smuti«, v katerega dodamo zelenolistno zelenjavo, regrat, mlado špinačo, brokoli, kalčke, stročji fižol ...
  • Vsak drugi dan popijemo kozarec »rdečega soka« iz sveže iztisnjenega korenja, pomaranč, pese.
  • Dva- do trikrat na teden zaužijemo žličko semen črnega sezama, ki ga najdemo tudi v večjih marketih na policah z zdravo prehrano. Lahko si ga primešamo v kosmiče ali posujemo po solati.
  • Redno uživamo česen, zelje, sladki krompir, blitvo, brokoli, mandlje, črne olive in drugo hrano, bogato z encimom katalaza.
  • Na jedilnik pogosto uvrstimo modre ribe, rdeče meso, oreščke, mandlje, bučna semena, stročnice in sadje, še posebno ananas, kaki in robide.

Nega las in lasišča

Z leti je lase težje oblikovati v pričesko, lasje pa postanejo tanjši in lomljivi. Zato za razčesavanje mokrih las uporabljamo le glavnik s široko razmaknjenimi zaobljenimi zobmi in mehke krtače. Tupiranje, trajno kodranje, beljenje in sušenje z vročimi navijalkami ali figarom opustimo. Agresivne šampone zamenjamo z nežnejšimi. Izberemo si novo preprosto pričesko, ki jo bomo lahko negovali in bo primerna za sive lase, ki so manj elastični in čvrsti ter imajo manj volumna. Bolje je imeti preprosto pričesko in zdrave lase kot obratno! Lasje in koža lasišča si bodo oddahnili. V naslednjih mesecih bodo lasje postopoma vse lepši in bolj zdravi. Včasih pa je pri težavah z lasiščem najprej potreben obisk pri dermatologu.

Redno si privoščimo masažo in obloge za lasišče: 

  • Čebulno oblogo naredimo tako, da čebulo na drobno sesekljamo (najbolje v sekljalniku), nato pa si čebulni pire vmasiramo v lasišče in pustimo delovati pol ure. Potem si lase umijemo kot običajno.
  • Pripravimo mešanico iz dveh žlic mandljevega olja in soka polovice limone, ki jo vmasiramo v lasišče dvakrat na dan tri mesece zapored.
  • Manjšo posodo napolnimo z vejicami rožmarina (ali s suhim rožmarinom) in jih prelijmo z olivnim oljem. Pustimo, da zori šest tednov, nato pa ga uporabljamo kot lasno olje, ki ga vmasiramo v lasišče in konice las.
  • Za masažo lahko uporabimo tudi ghee (kuhano maslo) in kokosovo maslo. Vtremo si ga v lasišče pred spanjem, zjutraj pa si lase umijemo kot običajno.

Kdo pravi, da sivi in beli lasje ne morejo biti lepi!

Besedilo in fotografija: Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media