Dezodorant, narejen doma

Dobro počutje | jul. '19

V času vročine in potenja je dezodorant zelo dobrodošel, a kaj, ko marsikateri vsebuje snovi, ki bi se jim raje izognili. Naredite ga sami, in sicer iz domačih in telesu zagotovo neškodljivih sestavin. Navdušil vas bo!   

Potenje je naravni proces hlajenja telesa. Moteče je le dvoje: vlažne lise na oblačilih in neprijeten vonj potu, ki se razvije zaradi delovanja bakterij na koži. Zadnje preprečimo, če po prhanju kožo pod pazduhami obrišemo s kosmom vate, namočenim v mešanico vode in jabolčnega kisa v razmerju 4 : 1. Nato lahko uporabimo dezodorant, ki ga prav tako naredimo iz naravnih sestavin. Pripravimo ga lahko v dveh oblikah: kot tekočino, ki jo nalijemo v pršilko, ali kot mazilo, ki ga hranimo v lončku. V obeh primerih je najbolje, da izberemo stekleno embalažo, ker se tako vsebina najbolje ohrani in zaradi varstva okolja, saj je prav, da se uporabi plastike izogibamo. Potnim madežem na oblačilih pa se izognemo, če na kožo pod pazduhami in v kožne gube nanesemo otroški puder, ki vpije pot in pomirja razdraženo kožo. Pomaga tudi, če nosimo široka, lahka in zračna oblačila iz naravnih materialov.

Dezodorant kot mazilo

Dezodorante običajno kupimo v obliki razpršila, kot voskast dezodorant v stiku ali kot tekoč kremni dezodorant v roll-on stiku. Doma narejen dezodorant pa bo voskasta krema, ki jo nanašamo z blazinicami prstov. Hranimo jo v stekleni steklenički s širokim vratom.

Potrebujemo:
- 6 žlic kokosovega olja
- 4 žlice sode bikarbone
- 4 žlice koruznega škroba 
- 10 kapljic mentolovega olja

Sestavine stopimo nad paro in dobro premešamo. Mentolovo olje primešamo nazadnje, lahko pa ga zamenjamo tudi s katerim drugim naravnim eteričnim oljem. Dezodorant se bo dokončno strdil šele po nekaj urah, če pa ga postavimo v hladilnik, strjevanje pospešimo. Kasneje ga ni treba hraniti v hladilniku. Na oblačilih ne pušča sledi, če ga nanesemo v tankem sloju in nato nekaj minut počakamo, da se vpije v kožo. Bodimo pa pozorni na reakcijo kože, ker so nekateri ljudje preobčutljivi za sodo bikarbono in se jim koža pod pazduhami lahko vname. V tem primeru si pripravimo dezodorant v pršilu, ki sode bikarbone ne vsebuje.

Dezodorant v pršilu

Dezodorant v pršilu temelji na magnezijevem olju, ki mu primešamo naravno eterično olje, na primer vrtnično olje. Potrebujemo 100 ml magnezijevega olja, ki mu dodamo 15 kapljic eteričnega olja. Če magnezijevo olje kupimo v pršilki, ki se odpre z navojem, lahko uporabimo kar originalno pršilko, uporabne pa so tudi rabljene pršilke, če le nimajo vonja po prejšnji vsebini. Najboljše so steklene.
Magnezijevo olje, ki v resnici ni olje, saj olja sploh ne vsebuje, lahko kupimo v trgovinah z medicinsko opremo, trgovinah s prehranskimi dodatki in lekarnah. Lahko pa magnezijevo olje pripravimo tudi sami, če kupimo magnezijev klorid, ki ga prodajajo v obliki kosmičev. Pol kavne skodelice magnezijevega klorida prelijemo s pol skodelice prevrete destilirane vode in mešamo, da se vse stopi. Ko se ohladi, ga prelijemo v pršilko. Ni ga treba hraniti v hladilniku, ohrani pa se do šest mesecev.
Prednost domačega dezodoranta z magnezijevim oljem je, da le redko povzroči preobčutljivost in da se nekaj razpršenega magnezija vpije v telo skozi kožo, kar nam dodatno koristi. Kako? O tem boste v tiskanih in spletnih medijih prebrali marsikaj, a vse ne drži. Nacionalni inštitut za varovanje zdravja zato opozarja, da so dovoljene le resnične trditve: da magnezij prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, da prispeva k ravnotežju elektrolitov, sproščanju energije pri presnovi, delovanju živčnega sistema in mišic, ohranjanju zdravih kosti in zob, delitvi celic in normalnemu psihološkemu delovanju. Tudi to je prepričljiv seznam koristi! Naravnega dezodoranta z magnezijevim oljem si zato ne pršimo le po koži pod pazduhami, nanašamo ga lahko kamor koli na telo. Razpršimo ga in ga vtremo v kožo – povsod bo deloval koristno in osvežujoče.

Z izbiro različnih eteričnih olj, ki jih dodajamo v dezodorant, pa lahko dosežemo še dodatne učinke: sivka pomirja, metino olje osveži, vrtnica dvigne razpoloženje, rožmarin deluje proti nihanju razpoloženja ...

Besedilo in fotografija: Maja Črepinšek 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media