Naučite vnuka pozdravljati

Prosti čas | jul. '19

  

Pozdravljanje je pomembna socialna veščina, ki se je morajo otroci naučiti, ker človek, ki ne zna primerno pozdraviti, ne pogleda v oči in ne izreče prijaznega dober dan, velja za neolikanega in nespoštljivega, če ne še kaj hujšega. Marsikdaj slišimo, da sodobni otroci ne pozdravljajo starejših. Pa so res krivi otroci ali tisti, ki jih primernega pozdravljanja niso učili, pa ne le z besedami, ampak predvsem z lastnim zgledom? 

Kadar se srečata otroka, se najprej molče opazujeta. Šele nato sledi beseda, a ne pozdrav ali izmenjava informacije, kako je komu ime, ampak povabilo k igri. Vse drugo pride kasneje. Če otroka ne učimo drugače, bo enako »pozdravil« tudi odraslega, le da bo do njega veliko bolj nezaupljiv. Odraslega si mora najprej dobro ogledati, da ga je pripravljen spoznati, da si upa vzpostaviti očesni stik in mu povedati svoje ime. Kadar v družbi vnuka srečamo nekoga, ki je zanj nov, malo počakamo, preden vnuka začnemo spodbujati, naj ga pozdravi, mu pove svoje ime in mu da roko. Izkoristimo čas, ki ga vnuk potrebuje za opazovanje novega človeka tako, da mu z zgledom pokažemo, kaj rečemo ob srečanju z znancem in kaj storimo.

Nekateri otroci so zelo sramežljivi. Ko koga srečate, vas primejo za roko, se skrijejo za vas, skušajo ignorirati »nevarnost«, si začnejo vrtati po nosku ... Sramežljivca ne silite v komunikacijo preveč odločno, ker bo zanj zadrega le še večja in jo bo še težje premagal.

Kaj pa, če znanec, ki ste ga srečali, pozdravi otroka in ga kaj vpraša, vaš vnuk pa ga ignorira? Ne opravičujte otroka z razlago, da je sramežljiv, če je zraven vas in vas sliši. Vnuk ne potrebuje nalepke, ki ga bo kot sramežljivega označevala še naprej. Veliko bolje je, da vnuku položite roko na ramo, da se bo čutil varnega, in ga predstavite sami, o njem poveste en sam spodbuden stavek in nato preusmerite pogovor s sogovornikom na drugo temo. Šele čez čas vnuka spodbudite, da vas dopolni, na primer, da vi poveste, da gresta na otroško igrišče, on pa, da se bo gugal. Ob slovesu že lahko pričakujete, da bo tudi vnuk novega znanca pozdravil z »nasvidenje« ali »papa«, če je še majhen. Za otroke je pozdravljanje ob slovesu lažje od pozdravljanja ob snidenju. Po slovesu vnuku povejte kaj o novem znancu, kdo je, kje živi, in mu opišite skupno dogodivščino iz vajine mladosti. Tako ga bo lažje uvrstil med znane ljudi in je verjetnejše, da ga bo prihodnjič pozdravil bolj sproščeno.

Brez prisile

Večjemu predšolskemu vnuku je že smiselno povedati, naj ob pozdravljanju človeka pogleda v oči. (Prej je očesni stik za večino otrok neprijeten, ker se počutijo ogrožene.) Pametno mu je tudi povedati, da naj reče »dober dan«. Zato, da ne bo vse počez, še svoje učitelje, pozdravljal z »živ'jo«. V rokovanje pa otroka ne silite brez razloga. Rokovanje je telesni stik in naj bo smiselno prihranjeno za prave priložnosti. Otrok se zaveda, da je rokovanje nekaj, kar je primerno za odrasle, in čuti rahel posmeh, kadar se z njim rokuje odrasli. Bolje ga je učiti iskrenosti v odnosih z ljudmi.

Pomembno je, da se vnuk sčasoma nauči ločiti, kako pozdraviti ljudi, ki jih ne pozna, a jih sreča na ulici, in kako pozdraviti vse druge – sosede, krajane, znance, sorodnike, kako pozdraviti starejše in kako vrstnike. Vsaka situacija zahteva drugačen pozdrav, ki ga otrok usvoji predvsem z opazovanjem svojih vzornikov in z vajo ter izkušnjami. Bodite eden njegovih pomembnejših vzornikov, da ne bo našel takšnih, ki jih morda ne boste odobravali.

Ali lahko zahtevate, da vnuk sorodnike pozdravi z objemom in poljubčkom? Ne postavljajte takih zahtev. Objem in poljubček sta intimnost, ki mora priti iz otrokove želje, ne pa na zahtevo. Navsezadnje gre pri tem tudi za učenje samozaščite pred morebitno zlorabo. Vnuk mora vedeti, da nima nihče pravice od njega zahtevati intimnosti, zaradi katere se počuti neprijetno. Mora se zavedati, da ima intimnost pravico zavrniti, in tudi imeti dovolj samozavesti, da jo zavrne. Vaša zahteva »daj tetici, daj stričku l'ubčka« mu lahko škodi, če on tega noče. Je pa zato toliko lepše, kadar otrok iskreno in sam od sebe dá babici ali dedku poljubček in še objem!     

Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media