Zdravilo za dolgčas

Prosti čas | sep. '19

Z VNUKI

Skupne ure z vnukom so za stare starše dragocene in želimo si, da bi bile dragocene tudi zanj in bi se jih veselil. Kaj storiti, ko opazimo, da se vnuk v naši družbi dolgočasi?

Pomembno je, da se zavedamo, da dolgčas sam po sebi ni nič slabega. Gre le za premor, ko je ena dejavnost zaključena in iščemo, kaj bi lahko počeli od tu naprej. Vmesni čas umirjanja potrebujemo, da se odženemo v nekaj novega, kar nas spet zaposli in prevzame. To velja za odrasle kot tudi za otroke. Otrok je v vsakdanjem hitrem ritmu življenja vajen, da sledi tistemu, kar mu določijo starši, ko pa pri starih starših ta pritisk nenadoma poneha, ne ve, kaj bi, in se začne dolgočasiti. Toda ta dolgčas je dragocen, ker z njim vnuk dobi priložnost, da razišče, kaj bi rad počel.

Zato ni dolžnost starih staršev nenehno zabavati vnuka, da se ne bi dolgočasil. Tudi ni njihova naloga, da namesto njega iščejo, kaj bi počel, da bo odgnal dolgčas. To bo odkril sam. Vi ga boste le vodili do različnih vrat, on pa bo sam ugotovil, kaj je za njimi zanimivega. To naj bo izhodišče, kako vnuku pomagati, ko se dolgočasi.

Razmislite, katere so močne in šibke plati vašega vnuka. Ali lepo poje, riše, pleše, dobro pleza, si izmišlja zgodbe, rad posluša zgodbe, ga zanima odkrivanje skrivnosti ...? Lahko se odločite, da ga boste previdno usmerjali, da si »sam« najde dejavnost, s katero bo krepil svoje močne plati, ali pa dejavnost, s katero bo izravnaval kakšen primanjkljaj. Oboje mu bo koristilo. Otrok bo bolj zavzet pri krepitvi svojih močnih strani, ker pri tem hitreje doživlja uspehe in samopotrditev. Po drugi strani pa otroci lahko napredujejo tudi tam, kjer imajo kakšen primanjkljaj ali zaostanek. Značilen primer je skupno petje, ko otrok »brez posluha« začne čez čas bolje peti, ker z njim redno pojemo, ploskamo v ritmu, ustanovimo družinsko mačjo godbo. 

Kako odkriti zanimive dejavnosti?

  • Odpeljite vnuka na sprehod do potoka in mu tam povejte, kaj ste počeli, ko ste bili še majhni. Izberite kaj takega, kar bo mogoče ponoviti. Pripovedujte mu na primer, da ste tekmovali v spuščanju barčic po potoku. Povejte, da ste barčico naredili sami iz tistega, kar ste našli ob potoku. Verjetno ga bo zamikalo, da bi si izdelal barčico in se v spuščanju poskusil še sam.
  • Bi želel postati izumitelj? Odpravite se z vnukom v knjižnico po slikanice o Tinetu in Binetu, odštekanih izumiteljskih bratcih. Vnuk bo v slikanici našel navdih, vi pa bodite njegov pomočnik pri izvedbi. Kaj, če bi iz starega dežnika in otroške zalivalke naredili napravo za zalivanje lončnice? Tudi če ne nastane nič uporabnega, se bosta oba zabavala.
    ● Lahko ga odpeljete nekam, kjer bo opazoval vrstnike, ki počnejo nekaj zanimivega. Kar počnejo drugi otroci, je močan magnet. Vendar vnuka ne silite, naj se še sam preizkusi v isti dejavnosti. Ali to hoče, naj odkrije sam.
  • Dobra zamisel je skupno izdelovanje tistega, kar zdaj kupimo, nekoč pa je bilo domači izdelek: priprava mlincev, izdelovanje mila in sveč, šivanje copat, priprava skute, sušenje zdravilnih zelišč, tkanje na okvirju, pletenje košarice. Učite se pozabljenih veščin skupaj z vnukom.
  • Ponudite mu doživetje kot v starih časih, ko ves dan ne prižgete ničesar, kar potrebuje elektriko ali baterije. Vnuk naj sam odkrije, katere vsakdanje predmete lahko uporabi in katerih ne more. Sam naj se tudi domisli, kako bi si pomagal.
  • Zabavna je lahko tudi ura, ko se pogovarjamo samo tako, da besede pojemo na ljudske napeve.
  • Še hranite star analogni fotoaparat? Kupite črno-beli film, vnuk naj fotografira, potem pa skupaj razvijte fotografije.
  • Vnukinji, ki jo zanima moda, pokažite stare družinske fotografije, nato pa skupaj raziščite omare, ali se kje še skrivajo stara oblačila. Verjetno bo z zanimanjem poskusila, kakšna bi bila videti, če bi si uredila pričesko in se oblekla, kot da je v letu 1980. Ne pozabite je fotografirati!

Ste opazili, kaj imajo predlagane dejavnosti skupnega? Vnuku dopuščajo ustvarjalnost, ponujajo mu novo izkušnjo in ga učijo novih veščin. Nimajo vnaprej začrtane poti, ker jo bo vnuk odkril sam. Predvsem pa ga vabijo, da v vaši družbi povsem samostojno rešuje zanke in uganke. To je najboljše zdravilo za dolgčas!

 Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media