Suha koža potrebuje vlago

Dobro počutje | sep. '19

 V zrelih letih postane koža bolj suha, po poletju pa je še bolj izsušena zaradi sonca, vročine in pogostejšega umivanja. Videti je starejša in prisoten je občutek neprijetnega zategovanja. Čas je, da koži priskočimo na pomoč, najbolje s tistim, kar ponuja narava. 

Suha koža z leti najbolj prizadene ženske, a tudi moške. Stopnjuje se zaradi normalnih telesnih sprememb, ki povzročajo, da koža vsebuje manj maščob in vlage, kar jo naredi manj odporno proti zunanjim dejavnikom. Sonce in vročina jo zato izsušujeta bolj kot v mlajših letih. Vzrok za »tanjšo« kožo so hormonske spremembe, stanje pa še poslabšajo nekatera zdravila. 
Za bolj zdravo kožo, ki bo zato postala tudi lepša in bolj mladostna, je potrebno dvojno vlaženje kože: od znotraj in od zunaj. Pomoč koži »od znotraj« je najmanj tako pomembna kot zunanja nega, saj sicer dobrodejen učinek nege ne more biti dolgotrajen.

Nega kože od znotraj

Nega kože od znotraj je zelo preprosta – telesu moramo ponuditi dovolj vode, ki je temeljna za dobro delovanje vseh telesnih celic. Pomanjkanje vode se zelo hitro opazi na koži obraza, okoli oči in ust ter na ustnicah, posledice dehidracije pa so vidne še vsaj 24 ur. Zato je pomembno, da vodo pijemo redno čez dan, v majhnih požirkih. Dobrodejen učinek okrepimo z napitki, ki vsebujejo minerale in vitamine E, A, B in C, ki krepijo sposobnost vezanja vlage in spodbujajo metabolizem, s tem pa tudi obnavljanje kože. Priporočljiva sta dva domača napitka. Prvi je rdeč, drugi zelen. Za rdeči napitek zmeljemo koščke lubenice, dodamo vodo, nekaj kapljic limone in žlico medu. Pijača prijetnega okusa je zelo osvežilna, kožo pa oskrbi z minerali in vitaminoma A in C. Za zeleni napitek namesto lubenice zmeljemo kumaro, napitek pa je bogat z vitamini A, B1, B2, B3, B5, B6, C in K ter minerali, kot so kalcij, železo, magnezij, mangan, fosfor, kalij, natrij in cink. Oba napitka delujeta čistilno in pripomoreta k zdravemu zniževanju prekomerne telesne teže.

Nega kože od zunaj

Izsušeni koži nemudoma pomagajo vlažilne maske. Za konec poletja priporočam tri sveže doma pripravljene maske, ki ustrezajo vsem tipom kože. Primerne so za ženske in moške, sestavine pa so dosegljive na vrtu ali tržnici. V tem času narava ponuja razkošje dobrega, sestavine so poceni, in ker so sezonske in sveže, je njihov učinek močnejši. 

- Za masko iz lubenice koščkom lubenice primešamo kumaro in žličko olivnega olja. Sestavine fino pretlačimo s paličnim mešalnikom. Maso, ki je precej tekoča, nanesemo na čisto kuhinjsko krpo, da je povsem natopljena. S krpo prekrijemo obraz, vrat in dekolte. Učinkuje naj 20 minut, nato jo izperemo.

- Za masko iz kumare naredimo pasto iz olupljene kumare, v katero vmešamo malo jogurta in kvasa, ki na kožo učinkuje dobrodejno, ker vsebuje vitamin B. Dva večja koluta kumare položimo na zaprte oči. Če ju prej ohladimo v hladilniku, bosta odpravila še podočnjake in zabuhlost okoli oči. Tudi kumarično masko pustimo na obrazu 20 minut in nato izperemo z vodo. Kumarična maska kožo očisti, bogato navlaži in napne.

- Za masko iz paradižnika izberemo tri zrele zmehčane mesnate paradižnike, ki jih zmeljemo v gosto pasto. Nanesemo jo na obraz, vrat in dekolte, vendar ne preblizu oči. Obraz prekrijemo z gazo in pustimo učinkovati 20 minut, nato jo izperemo z vodo. Paradižnik vsebuje veliko antioksidantov in je za izsušeno kožo izjemno blagodejen.

Ko odstranimo masko, je čas, da koristne sestavine s tanko plastjo maščobe »zapremo« v kožo, sicer se bodo prehitro izgubile. Maščoba bo kožo naredila mehkejšo in prijetnejšo, nežno odsevanje pa kožo naredi bolj sijočo tudi na pogled. Zelo preprosta je nega z olivnim oljem, ki je primerno za vse tipe kože in ne povzroča alergij. Uporabite olje, ki ga imate v kuhinji. Najboljše je ekstra deviško olivno olje, ker vsebuje antioksidante, kot sta vitamina A in E, ki sta pomembna za obnovo kože. Antioksidanti pospešujejo obnovo celic. Če olivno olje nalijete v lonček za kremo in ga postavite v hladilnik, se bo strdilo in potem ga bo lažje nanašati. Lahko si ga tudi kapnete na dlan, odvečno maščobo pa na koncu razmažete kjer koli po telesu. Koža vam bo hvaležna. In še nekaj: zaužita žlička olivnega olja na dan bo tudi izboljšala videz kože.

Besedilo in fotografija: Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media