Knjižnica, ki je preživela uničenje

Prosti čas | okt. '19

Baročna palača Festetics v Kesztheryju

Le po kakšnem čudežu se je v vihrah druge svetovne vojne in povojnih let ohranila najbogatejša madžarska aristokratska knjižnica v kraju Keszthely ob Blatnem jezeru, ki zdaj nosi ime Helikon. Tako se verjetno vpraša prav vsak obiskovalec … Vstop v zasebno knjižnico grofov Festeticsev namreč vzame sapo.

Sijajne neoklasične omare, ki hranijo tisoče knjig, se dvigajo skozi dve nadstropji od tal do stropa. Do najvišjih se vzpenjajo spiralne stopnice, ki vodijo na galerijski hodnik z rezbarjeno ograjo. Mojstrovino iz slavonskega hrasta je leta 1801 ustvaril lokalni mizarski in rezbarski mojster János Kerbl.

Družina hrvaškega porekla Festetics je knjige, zgledno urejene po področjih, kot so medicina, filozofija, ekonomija in znanost, zbirala dve stoletji. Med njimi so poleg knjig v madžarščini še latinski rokopis iz 15. stoletja, prevod Novega testamenta iz leta 1541, unikatni tiski, prve izdaje Voltaira, Rousseauja, Descartesa, zbirke francoskih, nemških in angleških klasikov ..., ki so jih Festeticsi naročali pri najpomembnejših založnikih po vsej Evropi. Glasbena zbirka hrani rokopisne zapise skladb Haydna, Goldmarka in Pleyela, ohranjena pa je tudi impresivna zbirka časopisov in revij. Vseh knjižničnih enot je okrog sto tisoč. Dragocenim knjigam vrednost še zvišuje umetniško okrašena usnjena vezava, razkošje, ki so si ga lahko privoščili bogati aristokratski lastniki.

Iz knjižnice se odpirajo pogledi na park palače Festetics

Knjižnico, a tedaj veliko manjšo, je imela že prvotna palača, ki jo je zgradil Christopher Festetics (1696–1768), kako visoko so družinsko knjižnico cenili tudi naslednji rodovi, pa pove, da je njegov vnuk George Festetics (1755–1819) ob predelavi palače knjižnici namenili kar lastno krilo s pogledom na park. Družina je zaposlovala celo knjižničarja, da je bdel nad zbirko. Velika knjižnica je povezana z manjšo gospodarjevo zasebno bralnico, knjigami o ekonomiji in lovu, kaminom in perzijsko preprogo. Natančen opazovalec bo za knjižnimi policami zagledal skrivna vratca ...

Zazidane knjige

Zadnja pripadnika družine Festetics, ki sta živela v palači, sta bila poljska grofica in vdova Maria Haugwitz (poročena Festetics) ter njen štiriletni sin Georg IV. Leta 1944 sta na vrat na nos zapustila palačo, misleč, da se pred prodiranjem ruske vojske za nekaj tednov umikata na Dunaj, dokler se razmere ne umirijo. S seboj sta vzela le osebno prtljago. A v palačo se nista nikoli več vrnila. V dvorcu, največji stavbi daleč naokrog, je ruska vojska uredila vojaško bolnišnico za ranjene ruske vojake. Marsikaj v dvorcu je bilo tedaj uničeno, za ohranitev bogate knjižne zbirke pa je zaslužen prosvetljen in izobražen poveljnik ruske vojske, sicer univerzitetni učitelj, ki je prepoznal vrednost knjižnice in se skupaj z zadnjim knjižničarjem domislil rešilne zvijače. Major Ilija Ilarionovič Ševčenko (1906–2007), po rodu Ukrajinec, iz Harkova je dal odnesti v prostore knjižnice toliko pohištva, slik, preprog in drobnega inventarja, kot ga je bilo mogoče stlačiti vanjo, nato pa pozidati steno, ki je prostore zapečatila. Vanjo je dal vzidati tablico z napisom v ruščini in madžarščini, da je zadaj »cona kemične kontaminacije«. Tako je zazidana knjižnica samevala tri desetletja.

Ko so leta 1970 ob začetku prenove palače steno podrli, je bilo presenečenje toliko večje. Ob ponovnem odprtju knjižnice leta 1976 so poiskali moža, ki je bil zaslužen za njeno rešitev. Leta 1981 si je Ševčenko prenovljeno knjižnico prišel ogledat, štiri leta kasneje pa se mu je Keszthely poklonil z nazivom častni meščan. Georg IV., potomec Festeticsev, je prvič spet vstopil vanjo šele leta 1989.

Knjižnica Helikon v palači Festetics

Prenovljena palača in knjižnica sta zdaj urejena v muzej, ki pritegne številne obiskovalce. V čitalnici je še vedno mogoče branje knjig, če pa bi radi v branju uživali pod stoletnim drevjem v skrbno vzdrževanem parku palače, kot so nekoč člani in gostje družine Festetics, boste morali prinesti svojo knjigo. Vsekakor pa si je ob baročni palači vredno ogledati tudi muzej kočij, muzej lova in muzej starih miniaturnih železnic, ki domujejo v nekdanjih spremljevalnih stavbah palače, ter park z oranžerijo, palmarijem, mediteranskim vrtom in vrtom eksotičnih kulturnih rastlin.    


Knjižnica Helikon je v palači Festetics v mestecu Keszthely (Blatenski Kostel), ki je od Ljubljane oddaljen 300 km ali tri ure vožnje. Kraj se ponaša z 20 manjšimi muzeji, številnimi kolesarskimi potmi in lepo urejenimi plažami ob Blatnem jezeru. www.helikonkastely.hu in www.west-balaton.hu

 Besedilo in fotografije: Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media