Lažje pranje, likanje in pomivanje posode

Prosti čas | okt. '19

Kombinacija pralnega in sušilnega stroja,kjer je polnjenje s perilom lažje.

Gospodinje, ki so v začetku šestdesetih let kupile pralni stroj, so najbrž malo v šali in precej zares pomislile, da je to največji izum stoletja, saj je bilo konec težkega pranja na roke. Pralni stroj je nepogrešljiv, a žal še vedno najpogosteje v kopalnici, in kadar je stanovanje manjše, celo v kuhinji. Bolje bi bilo, če bi imeli pralni in morda tudi sušilni stroj v posebnem prostoru, v pralnici. Tam bi imeli tudi korito za ročno pranje, tam bi shranjevali pralna sredstva ter imeli več košev za razvrščanje umazanega perila.

Ko v stanovanju ali hiši ostaneta dve osebi ali le ena sama, premislimo, kako nam služi pralni stroj, in ga morda zamenjamo za ustreznejšega, manjšega. Za mnoge ljudi predstavljata težavo sklanjanje ob polnjenju ter jemanju perila iz bobna in prenašanje košare z mokrim perilom. Marsikdo si pomaga tako, da prinese k stroju pručko, a v premajhni kopalnici verjetno ni prostora zanjo.

Zakaj si ne bi pomagali s primernejšim strojem? Rešitvi sta lahko dve: obstajajo pralni stroji z zgornjim polnjenjem, kjer sklanjanje ni potrebno, ter stroji manjših velikosti. Ožji stroji so široki 45 centimetrov in jih lahko polnimo le z vrha. Pri običajno širokih strojih so na trgu tudi plitvejše izvedbe, ki zavzamejo manjšo globino, široki pa so običajnih šestdeset centimetrov. Izberimo si pralni stroj, ki je namenjen pranju 4 ali 5 kg perila, z možnostjo polovične izbire ali samodejne prepoznave teže perila v bobnu, kar pomeni, da lahko peremo tudi malo perila naenkrat. Dodatna olajšava za starejše je lahko pralni stroj, ki omogoča samodejno doziranje tekočega pralnega sredstva, ki je v večjem zalogovniku v ohišju stroja. Tako le izberemo program in stroj sam dozira pralno sredstvo. Pomembno je, da ob nakupu stroja izberemo takega, ki ima poleg običajnih, varčnih in dolgih programov tudi kratke programe ali pa vsaj možnost skrajševanja programov. Oseba, ki živi sama, lahko tako nekaj kosov perila opere na hitro.

Za lažje likanje

Likanje na likalni mizi je lažje.

Obešanje perila na vrv nekje visoko pod stropom na balkonu ali vrtu nikakor ni primerno za starejšo osebo, saj je mokro perilo težko, lahko se nam zvrti v glavi in celo pademo. Boljša so zložljiva stojala, ki jih lahko postavimo kamor koli. Kadar je tudi obešanje perila na stojalo ali vrv pretežko, kupimo dodatno sušilni stroj ali kombinirani pralno-sušilni stroj. Sušilni stroj lahko postavimo na pralni stroj, tako da stojita drug na drugem, vendar pa v tem primeru ne moremo imeti pralnega stroja z zgornjim polnjenjem. Nekateri priporočajo, da pralni stroj (in sušilni) stoji na dvignjenem podstavku ali omarici, saj si tako olajšamo polnjenje stroja s sprednje strani. Taka rešitev je mogoča, če je dovolj prostora in je podstavek dovolj trden, stroj pa nanj pritrjen, da ne skače.

Nekoč je moralo biti perilo skoraj poškrobljeno, likali smo vse vrste perila, danes je takih manj. Nekateri likajo le spodnje perilo in srajce oziroma bluze in podobno, spet tretji ne likajo ničesar in nosijo moške srajce v pralnico. Perilo, posušeno v sušilnem stroju, naj ne bi bilo tako zmečkano, a uporabniki pravijo, da ga ne uporabljajo za vse vrste perila in da se tkanine hitreje obrabijo.

Likalne deske so praktične, ker jih lahko nastavljamo po višini, premikamo po stanovanju in po likanju pospravimo. Za starejše je morda težje sestavljanje in več možnosti, da se spotaknejo ob kable ali potegnejo likalnik na tla. Deske niso drage, saj ne potrebujemo profesionalne deske z odlagalnikom in zalogovnikom vode, in lahko kupimo enostavnejšo. Prevleko zamenjamo, ko je prežgana in umazana, in tudi desko, če škriplje. Za starejšo osebo je primeren lahek likalnik, ki ga lahko drži v roki. Morda tudi likalnik na soparo z zalogovnikom vode ni potreben in perilo popršimo drugače. Kadar pa postane likanje zaradi težje gibljivosti neprijetno ali celo boleče, se temu raje odpovejmo in poiščimo drugačno rešitev – morda najdemo koga, ki nam lahko pomaga, odnesemo večje kose v pralnico, tudi zaves ne peremo in likamo sami. Nič ne bo narobe, če kakšnega kosa oblačila ne bomo zlikali, le poravnamo ga, glavno je, da je čist.

Pomivalni stroji tudi za enega

Tudi na pomivalni stroj smo se navadili in včasih prisežemo, da brez njega ne bi mogli živeti. Starejše osebe, predvsem tiste, ki živijo same, pa prave uporabnosti pogosto ne vidijo več. Ker je stroj prevelik in imajo varčni sodobni stroji običajno zelo dolge programe pranja, tudi po nekaj ur, stroja ne poženejo, pomivajo na roke ali pa ga uporabljajo le vsakih nekaj dni. Umazana posoda tako čaka v njem. Težava je rešljiva, saj nima smisla, da peremo na roke, ko pa še stojimo težko. Morda stari stroj prodamo in poiščemo manjšega. Lahko je ožji, na primer širok 45 centimetrov, ali nižji. Nižji ali namizni stroji so namreč namenjeni namestitvi na pult ali v stensko omarico. Morda nam pomaga mizar in predela omarico tako, da je lahko v nizu tako manjši ali ožji stroj. Predvsem pa izberemo tak pomivalni stroj, ki ima tudi zelo kratek polurni program. Oseba, ki kuha le zase, najbrž nima veliko zelo umazanih loncev in se posoda tako hitreje opere.

Bela tehnika in drugi aparati v gospodinjstvu naj imajo jasno razumljivo in preprosto upravljanje. Naprave z upravljanjem prek zaslona ali celo mobilnih naprav so lahko prezapletene za starostnika in jih celo odvračajo od uporabe. Boljše je mehansko izbiranje programov in nastavitev, še posebej, če imajo naprave namesto gumbov tipke, kar je lažje, če nas bolijo sklepi.

Barbara Železnik Bizjak, arhitektka


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media