Obraba hrustanca – kaj učinkuje in kaj ne?

Dobro počutje | okt. '19

Obraba hrustanca v sklepih je pogosta težava v zrelih letih. Sklepi pokajo in so manj gibljivi, kar čutimo, ko vstajamo, hodimo navzdol ali se dvignemo, potem ko smo ostali dalj časa v enakem položaju. Najpogosteje bolijo kolena, kolki in sklepi rok. Sprva so bolečine občasne, nato postanejo stalne in zelo neprijetne.

Obraba hrustanca se v zrelih letih pojavi kot posledica normalnih procesov staranja. Hrustanec, ki zagotavlja, da so sklepi gibljivi, se sicer tvori in razgrajuje vse življenje, vendar se v starejših letih tvorba zmanjšuje. To povzroča tanjšanje plasti hrustanca, posledično pa se pojavijo pokanje v sklepih, manjša gibljivost, vnetje in boleči občutki. Dobra novica pa je, da na tvorbo hrustanca lahko vplivamo, saj poznamo učinkovine, ki tvorbo hrustanca okrepijo. Vendar pa je pred začetkom jemanja učinkovine, ki tvorbo hrustanca okrepi, dobro vedeti, da se na tržišču pojavljajo izdelki, ki po učinkovitosti med seboj niso primerljivi, na kar opozarjajo številne študije, ki so jih opravili v evropskih državah na velikem vzorcu ljudi. Z njimi so preverjali učinkovitost snovi, ki naj bi vplivale na obrabo hrustanca. Za potrošnika so najpomembnejše ugotovitve Evropske agencije za varnost hrane (EFSA), da snovi, kot so prehransko dopolnilo glukozamin, kolagen, hondroitin, hialuronska kislina, ne morejo zdraviti obrabe hrustanca.

V obliki zdravila

V več natančnih uradnih ekspertnih mnenjih navajajo, da ni vzročne povezave med uživanjem naštetih prehranskih dopolnil in vzdrževanjem sklepov. Pač pa je učinkovit glukozamin v obliki zdravila. Pri tem je pomembno biti pozoren na razliko med glukozaminom, ki je prehransko dopolnilo, in glukozaminom, ki je zdravilo. Zdravilo zdravi, prehransko dopolnilo pa je le to, kar pove že ime – dopolnilo k pomanjkljivi prehrani, in zdravljenja ne zmore.

Tudi Evropsko združenje za klinične in zdravstveno-ekonomske aspekte osteoporoze (to je obraba hrustanca) in osteoartroze (ESCEO) je potrdilo, da je za doseganje optimalnih zdravilnih učinkov pri obrabi hrustanca potrebno jemanje zdravila glukozamin, saj je učinek pri glukozaminih, ki niso zdravila, tudi do nekajkrat (7,34-krat!) manjši. V najnovejši študiji (2018) je dodatno opozorilo, da so navedbe o zdravljenju s kolagenom, hialuronsko kislino in glukozaminom kot prehranskim dopolnilom neresnične in neverodostojne, ker ne zdravijo obrabe hrustanca, ampak samo blažijo posledice. Za temeljito izboljšanje zdravstvenega stanja je potrebno jemanje zdravila.

Rešitev je v jemanju zdravila glukozamin, ki se jemlje redno, trajno in brez prekinitev. Zdravilo glukozamin namreč omogoča vsakodnevno povečano tvorbo hrustanca, tako da se stanje pri obrabi hrustanca izboljša. Če pa jemanje zdravila glukozamin prekinemo, se težave povrnejo, saj telo v starejših letih samo ne zmore tvoriti toliko potrebnega glukozamina, kot ga je v mlajših letih.

Jemanje zdravila glukozamin ima po obsežni študiji, ki so jo opravili v ZDA, tudi odlične vzporedne učinke. Pri tistih, ki redno jemljejo to zdravilo so ugotovili kar za 18 odstotkov manjšo umrljivost. Pri boleznih srca in ožilja se umrljivost ob rednem jemanju zdravila glukozamin zmanjša za 15 odstotkov, pri srčnem infarktu za 12 odstotkov, pri raku za 13 odstotkov, pri boleznih dihal pa celo za več kot 40 odstotkov. Še ena spodbuda, da si pri težavah z obrabo hrustanca pomagamo z zdravilom glukozamin.

Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media