Pot med krošnjami je posebno doživetje

Prosti čas | okt. '19

Rogla vabi z neokrnjeno naravo in raznoliko turistično ponudbo vse člane družine, od najmlajših do najstarejših. To jesen je bogatejša še za doživljajsko pot, ki sprehajalce popelje visoko med krošnje, od koder se odpirajo razgledi, kot jih vidijo ptice.   

Najvišja točka poti, ki je dolga 1.043 m, je lesen razgledni stolp. Obiskovalec se po njem spiralno dviga do višine 37 m, ob tem pa se odpirajo osupljivi 360-stopinjski pogledi. Ob lepem vremenu se vidi od Triglava do Učke, od Snežnika do Panonske nižine. Okoli stolpa se 20 m nad gozdnimi tlemi krožna pot pne ravno med šumečimi vrhovi smrek. Na poti so adrenalinske postaje, kot je strašno navidezno brezno, ki je seveda popolnoma varno. Doživetje narave ima tudi poučno plat, saj se ob poti vrstijo panoji, ki zanimivo pripovedujejo o kamninah in rastlinskem ter živalskem svetu Pohorja. Stranske mreže in ograje so prozorne, kar omogoča dobro vidljivost tudi otrokom in ljudem na invalidskem vozičku. Že pri snovanju so posebno skrb namenili vključevanju prav vseh, zato je pot brez arhitekturnih ovir, pri vstopu je veliko parkirnih mest za invalide pa tudi primerni toaletni prostori. Če pa bi želeli na pot pripeljati nekoga, za katerega niste prepričani, da bo zmogel prehoditi celotno pot, sta na voljo invalidska vozička, ki vam ju posodijo brezplačno. Tudi s kužkom lahko pridete, a vas bo zaradi varnosti majhnih otrok počakal v eni izmed brezplačnih udobnih in čistih pasjih hišk, ki so pripravljene pred vhodom.

Pot je načrtovalo in zgradilo češko podjetje Zážitková Akademie, hčerinsko podjetje nemške družbe Erlebnis Akademie AG, ki ima po Evropi že osem lesenih doživljajskih poti med krošnjami. Z vsemi imajo zelo dobre izkušnje. Ocenjujejo, da bo pot na Rogli letno privabila 200.000 obiskovalcev. Odprta bo vse leto in ob vsakem vremenu, razen na dan mrtvih (1. novembra) in božični večer (24. decembra).

Na koncu se pot vrne k vhodu, kjer sta trgovina s spominki in okrepčevalnica. Prihodnje leto pa načrtujejo še dodatek, ki bo razveselil adrenalinske navdušence – s stolpa se bo mogoče spustiti z vrha do tal po 40-metrskem toboganu.

Cena vstopnice za odraslega je 10 evrov, za starejše od 65 let, invalide in otroke od 3. do 14. leta 8 evrov, za družine pa 25 evrov.  

Besedilo in fotografije: Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media