Vnuka si želim videti pogosteje

Prosti čas | nov. '19

Kako pogosto boste videli vnuka ali vnukinjo, je pri malčkih odvisno predvsem od njegovih staršev. Oni so tisti, ki pogoste stike s starimi starši omogočijo ali pa zavirajo – največkrat nehote, pogosto pa tudi nevede. Toda tudi vi lahko ukrenete kaj, da bi vnuka videli pogosteje. 

Kadar mlada družina živi daleč od starih staršev ali so starši zaposleni do poznega popoldneva, postanejo stiki s starimi starši redkejši, saj mlada družina v preostanku dneva po službi komaj najde čas za domače opravke, za konec tedna pa si želi preživeti čas drug z drugim. Obiski starih staršev se omejijo na občasne, s stališča starih staršev veliko preredke obiske. Čas pa teče in vnuk medtem hitro odrašča. Namesto da bi se bližina starih staršev z vnukom krepila, se čustveno oddaljujejo. Da se vidimo preredko in smo se že precej oddaljili iz vnukovega sveta, smo lahko prepričani, ko ne vemo več, kdo so vnukovi prijateljčki, ko ne vemo, kateri so trenutno njegovi najljubši risani junaki in katere slikanice ali pravljice ima rad. Preredki stiki z vnukom so težava tudi zato, ker imajo majhni otroci slab dolgoročni spomin. Če se nismo videli dalj časa, se jim stari starši ne zdijo več domači. Pred njimi občutijo zadrego, in ko smo navsezadnje skupaj, potrebujejo kar nekaj časa, preden se dovolj sprostijo, da postanejo bolj odprti in zaupljivi. Za stare starše, ki hrepenijo po bližini z vnukom, je spoznanje, da se oddaljujemo, ker se vidimo z vnukom preredko, grenko. Toda vseeno ni modro, če vnukovim staršem očitamo, da nam ne omogočajo dovolj pogostih stikov z vnukom. Česa si želimo, jim sicer povejmo, a brez obsojanja, saj mladim staršem v tempu sodobnega življenja ni lahko.

Ponudite nekaj predlogov

Najbolje je, če jim že takoj ponudimo nekaj predlogov, kako bi se lahko z vnukom videli pogosteje. Dobra zamisel so abonmajske predstave, ker to vsem vpletenim omogoča, da vnaprej obkrožijo datum srečanja. Če bodo abonmajske predstave obiskovali otrokovi starši, se ponudite, da boste tisti večer čuvali vnuka pri njih doma ali pa še bolje – pri sebi doma. Predlagajte, da na dan predstave pridete po vnuka že v vrtec. Otrokovim staršem bo to podarilo prosto popoldne in večer, vam pa več ur časa z vnukom. Lahko pa na abonmajsko predstavo povabite vnuka in sebe. Prednost te možnosti je, da boste z vnukom imeli skupno doživetje, o katerem se boste lahko z njim pogovarjali. Skupna doživetja krepijo bližino. Lahko bi skupaj obiskovali katero izmed igralno-ustvarjalnih delavnic, knjižnično branje, muzejske razstave ... Marsikatero od naštetih doživetij je brezplačno, kar je pri nižjih dohodkih upokojencev lahko pomembno.

Kaj pa, če vnuk in njegovi starši živijo daleč ali če vi niste dovolj mobilni, da bi z vnukom obiskovali predstave? Lahko bi se z vnukom pogosteje pogovarjali po telefonu. Takšni pogovori so včasih zatikajoči, ker otroci ne vedo, kaj bi vam povedali, na vprašanje, kako je bilo v vrtcu, pa ne znajo odgovoriti drugače kot »dobro«. Otrok še ne zna sintetizirati enega izmed številnih dnevnih dogodkov, da bi vam ga opisal. Dajte mu vzor. Sprva mu vi povejte, kaj se vam je zgodilo. Na primer, da ste videli progasto muco, ki je ovohavala rože na vašem vrtu, kako je veverica prišla po nastavljen oreh ... Po telefonu bi mu lahko prebrali tudi kratko pravljico. Med mlajšimi generacijami so priljubljeni pogovori po Skypu, kjer se sogovornika tudi vidita. Morda pa bi vam otrokovi starši pomagali urediti tako, da bi se vi na enak način pogovarjali z vnukom. Za majhnega otroka je komunikacija na daljavo lažja, če lahko sogovornika vidijo. Bolje ga razumejo pa tudi sogovornikov obraz jim tako ostaja bolj domač.

Z večjim vnukom si lahko tudi dopisujete. S telefonskimi kratkimi sporočili ali pa na staromoden način z razglednicami in pismi. Dobra stran je, da bo vnuk vadil pisno izražanje, vi pa boste njegova pisma, ki zmorejo srce ogreti večkrat, lahko shranjevali. Spravljajte jih v album, ki ga bo nekega dne prejel vnuk v spomin na vaš skupni čas.

Ko bo vnuk rasel v najstnika, pa se bo marsikaj spremenilo. Kako pogosti in kako globoki bodo vaši stiki tedaj, bo vedno bolj odvisno od njega in vedno manj od njegovih staršev. O tem, kako vzdrževati bližino z večjim vnukom, pa kdaj drugič.

     

Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media