Naravno proti prhljaju

Dobro počutje | jan. '20

Prhljaja, te neprijetne nadloge, se lahko poskusite znebiti tudi z domačimi pripravki iz naravnih sestavin.

Običajno je vzrok za prhljaj preveliko razraščanje glivic Pityrosporum ovale, ki sicer v manjšem številu naravno sobivajo na lasišču. Ne povzročajo nam težav, dokler se zaradi določenega razloga ne poruši ravnovesje v telesu, kar se kaže na koži. Ko se glivice prekomerno razrasejo, povzročijo vnetje in nato luščenje kože na lasišču.

Jabolčni kis v pršilki

Proti preveč razraslim glivicam se borimo tako, da s pomočjo kisline v jabolčnem kisu spremenimo pH-vrednost kože na lasišču. V pršilko natočimo mešanico ¾ jabolčnega kisa in ¼ prekuhane, ohlajene vode. Lase popršimo čim bliže lasišču, jih pokrijemo s kopalno kapo in ovijemo z brisačo. Pustimo učinkovati približno pol ure (dvakrat tedensko). Nato si lase umijemo z nežnim šamponom.

Limonov preliv

Tudi z limono spremenimo pH-vrednost kože na lasišču. Dve žlici sveže stisnjenega limonovega soka vtremo v lasišče, pustimo učinkovati eno uro, potem si lase umijemo, v zadnjo vodo za izpiranje dodamo žlico limonovega soka. Ampak pozor! Zaradi limone lahko barvani lasje postanejo svetlejši in lisasti. Naravno sivim in belim lasem pa poudari lesk.

Česnova obloga

Česen vsebuje močne protiglivične snovi. Oblogo iz česna naredimo tako, da ga nasekljamo in si s kašo natremo lasišče. Masko prekrijemo s kopalno kapo in ovijemo z brisačo, saj toplota okrepi učinek. Po pol ure si lase umijemo kot običajno. Maska je učinkovita, vendar ima zelo močan vonj.

Bogato oljčno olje – maska za lasišče

Masko za lase in lasišče iz oljčnega olja pripravimo tako, da si olje nakapljamo na lasišče in ga nežno vmasiramo. Glavo nato ovijemo s kuhinjsko krpo, prekrijemo s kopalno kapo in pustimo učinkovati nekaj ur, lahko tudi čez noč. Nato si lase umijemo. Prednost te maske proti prhljaju je, da hkrati krepi in polepša lase. Oljčno masko dodatno obogatimo, če olju primešamo sveže sesekljano ingverjevo korenino. Če vas zaradi ingverja vneta mesta na lasišču pečejo, se mu odpovejte.

Blago dišeča kokosova maska

Maska iz kokosovega masla ali kokosovega olja ali mandljevega olja prijetno diši, ko si jo vtremo v lasišče. Učinkovati jo pustimo najmanj eno uro ali kar vso noč. Za umivanje las nato uporabimo blag šampon brez dišav. Našli ga boste med šamponi za dojenčke.

Vsestransko eterično olje čajevca

Naravno eterično olje čajevca učinkovito odstranjuje prhljaj. Uporabimo ga tako, da ga nekaj kapljic dodamo nežnemu šamponu, s katerim si običajno umivamo lase. Učinek se pojavi po nekaj umivanjih.

Hladilna maska z alojo

Gel iz prave aloje (aloe vera) bi sicer lahko pripravili sami iz sredice listov sveže rastline, kupimo ga lahko tudi v lekarni. Nanesemo ga na lasišče in že takoj občutimo, da prijetno pohladi srbeča, vneta mesta. Učinkuje že 15-minutna maska, ki jo speremo z blagim šamponom.

Krepčilna jajčna obloga

Jajčna obloga okrepi obrambne sposobnosti kože na lasišču. Naredimo jo tako, da 3 jajca dobro pomešamo z 2 žlicama mlačne vode. Maso vmasiramo v lasišče. Pustimo učinkovati 20 minut, nato speremo s šamponom. Še učinkovitejša je obloga iz 2 žlic lanenega olja in razžvrkljanega jajca, ki jo pustimo učinkovati 20 minut.

Umivanje z jedilno sodo

Morda pa je vzrok vaših težav šampon. Poskusite si lase umiti samo z jedilno sodo. Lase si zmočite, nato pa natrite z dvema žlicama sode. Pustite delovati nekaj minut. Soda zavira razmnoževanje glivic. Lasišče bo morda po prvih pranjih preveč suho, čez čas pa bo težava izginila. Do tedaj lahko suhe lase in lasišče zmasirate z rokami, ki ste si jih natrli z oljčnim oljem, kar koristi koži na rokah in lasišču.

Kaj pa, če nič ne pomaga, če prhljaj ne izgine, vaše lasišče pa je rdeče in skeleče? Potem obiščite zdravnika, saj je lahko pravi vzrok za prhljaj skrita zdravstvena težava, na primer prekomerno delovanje žlez, dermatitis, oslabljen imunski sistem, pomanjkanje vitaminov, hormonske spremembe, stres, depresija, alergija, diabetes …

Besedilo in fotografija: Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media