Kadar je igrač preveč

Prosti čas | feb. '20

Če vnuk razvleče igrače, da so z njimi prekrita tla, nazadnje pa zdolgočaseno obsedi sredi njih in ne ve, kaj bi počel, ni razvajen. Krivo je preobilje igrač.

Zdolgočasenost je še posebno očitna, ko minejo prazniki, med katerimi otroke zasujemo z igračami. Sliši se čudno, a preveč igrač otroku škodi. Preobilje mu povzroča stres, kot ga najstniku izzove pospravljanje sobe. »Kje naj sploh začnem? To nima smisla, preveč je, pustil bom, kot je ...« Odraslemu podoben stres povzroči preobilje dražljajev oziroma preveč dela, ki ga je treba opraviti hkrati. Otrok se sam ne zna omejiti, da bi si izbral za igro tri igrače, druge pa pustil shranjene. Omejevanje količine igrač je naloga odraslih.

Kaj lahko storijo stari starši, da bo vnuku bolje in se bo z veseljem igral s tistim, kar ima? Na nakupe drugih ne moremo vplivati, lahko pa nakupe omejimo sami. Kar ni lahko, saj občutimo radost, ko ga obdarimo in vidimo na njegovem obrazku veselje, presenečenje in zanimanje. Toda vznemirjenje nad novostjo hitro mine, igrače pa se kopičijo.

Začnimo z omejeno količino igrač, ki jih imate za vnuka pri sebi doma. Koliko bi jih bilo ravno prav? Toliko, da jih lahko pospravite vsako na svoje mesto in otrok ve, kje so igrače. To zagotavlja, da igrač ne bomo pohodili ali uničili, ko jih namečemo v skladovnico. Naj vas ne skrbi, da bo imel vnuk premalo igrač. Otroci se igrajo ves dan, ne glede na to, koliko igrač imajo. Predmete za igro si najdejo kjerkoli v vašem domu, na vrtu in v okolici med uporabnimi predmeti. Najbolj pa je zanje zanimivo tisto, kar počnete vi. Zato je za vnuka veliko koristnejša igra, če ga prijetno vključite v svoje delo, da vam »pomaga«, kot če ga pustite sredi kupa igrač, s katerimi ne ve, kaj bi počel. 

Pomagajte »osmisliti« igračo

Naslednja modra poteza je, da vnuku pomagate »osmisliti« igračo, s katero se dolgočasi. V vajini igri naj igrača dobi svojo osebnost, glas in dogodivščino. Lutka se lahko odpravi na razburljivo odkrivanje vaše dnevne sobe ali pa po svoje komentira, kar vidi skozi okno. Avtomobilček gre lahko na terensko vožnjo skozi pokrajino na odeji ali pa vaju z vnukom »odpelje« na prosto. Igrača lahko dobi čisto novo uporabo: vlakec vama lahko pomaga pri petju pesmice – vsak vagon eno kitico, vsak z drugačnim glasom. Igrače lahko tudi odigrajo prizore iz pravljic, ki jih vnuk dobro pozna, da lahko sodeluje in še sam pove del besedila. Rdeči avtomobilček naj babici odpelje košaro s hrano, za stolom pa ga čaka zlobnež ...

Pomembno se je zavedati, da igračam smisel podari igra. Igra naredi igračo otroku ljubo in nenadomestljivo. Zaradi spomina na prijetno igro si bo vnuk zaželel, da bi se z isto igračo še velikokrat igral. Najraje seveda z igračo in vami, če ste mu vi odkrili zanimivo igro z njo. Vnuk bo zelo verjetno ta spomin še dolgo ohranil, spominov, ki ogrejejo srce, pa ni nikoli preveč. Že med igro pa boste nagrajeni tudi vi, saj boste na vnukovem obrazku videli zadovoljstvo, ki bo trajalo dlje kot tisto, ko ga obdarite s še eno novo igračo.

Kaj pa, če si vnuk zaželi trenutno modno igračo, na primer plastičen lik junakinje iz filma Ledeno kraljestvo, ker te igrače vidi na filmu, v reklamah in pri prijateljčkih? Naj mu jo kupite? Bolje je, če nakup prepustite staršem, vi pa vnuku podarite drugačno veselje. Odpeljite ga na ponovni ogled filma, saj se otroci ponavljanja nikoli ne naveličajo. Pogovarjajte se z njim o tistem, kar se je dogajalo, poiščite mu kakšen kos oblačila (ali pa mu ga sešijte), da se bo še bolj vživel v svojo vlogo, ko se boste z njim igrali dogajanje iz filma. Skupna igra je dragocenejše darilo, kot bi bila še ena plastična igrača, ki bo le povečala kup pozabljenih igrač, ko bo prišel nov film in z njim novi junaki.

Katere igrače pa naj ima vnuk pri vas doma? Dovolj so osnovne igrače: žoga, kocke, slikanice, vozilo, barvice ali plastelin, lutka ali medvedek in oblačila za igro vlog. Ni nujno, da so igrače nove. Največ so vredne tiste, s katerimi so se igrali že njegovi starši. Kakovostne igrače se lahko ohranijo za več generacij otrok. Druge pa povečujejo kup odpadkov, s katerimi onesnažujemo svet, ki ga zapuščamo vnukom.   

Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media