Kako ohraniti bližino?

Prosti čas | maj '20

Z VNUKI

Karantena zaradi koronavirusa, ki je pretrgala srečevanje med družinskimi člani, je še posebno prizadela starejše. Osamitev za nikogar ni lahka, vendar obstaja kar nekaj možnosti, kako ostati povezan z vnuki tudi takrat, ko se ne moremo obiskati.

Sodobna tehnologija, mobilni telefoni in računalniki omogočajo skupni čas tudi takrat, ko smo narazen. Starejše generacije možnosti brezplačne komunikacije s sodobno tehnologijo sicer ne uporabljajo v tolikšni meri kot mlajše, a morda je prav čas v karanteni priložnost, da se jo naučimo uporabljati. Če pa to ni mogoče, poskusimo vzdrževati stik po telefonu in s pismi.

Pišem ti pismo
Pisanje klasičnih pisem je postalo dragoceno, ker je nekaj posebnega. Zakaj torej ne bi napisali vnuku nekaj vrstic in morda v pismo dodali še kaj malega, kar ga bo razveselilo? Smešno risbico, ki jo na hitro skicirate, droben posladek, kapico za igračo, narejeno iz ostankov volne? Ne recite, da ne znate risati. Narišite srček z očmi in usti, ki reče nekaj zabavnega. Otroci se takšnih sporočilc zelo razveselijo in tudi vi se boste, ko boste od vnuka dobili povratno pisemce.

Tvoje risbe so moj zaklad
Ali je vnuk še majhen in sam ne zna pisati, njegovih staršev pa nočete preveč obremenjevati? Narežite risalni list ali malo trši papir na velikost razglednice, vložite jih v ovojnice, na katere ste napisali svoj naslov, prilepite na pisma znamke. Že čisto majhen otrok lahko na razglednice kaj nariše, starši pa vam risbo odpošljejo. Spravljajte jih v album iz karantene. Čez nekaj let bodo risbe in vaši pripisi v albumu pravi zaklad. Za album lahko uporabite rabljen zvezek. V modi so spominski albumi, ki so kolažno sestavljeni iz nalepljenih sporočil, risb, fotografij, koščkov lepih darilnih papirjev, receptov ipd., in če se pod tem vidi nekaj besed iz zvezka, toliko bolje.

Pokličite ga po telefonu

Z majhnim otrokom ni lahko vzpostaviti telefonske komunikacije. Na vprašanje, kaj je danes počel, še ne zna odgovoriti. Zato si pripravite nekaj besed, ki mu jih boste povedali. Na kratko mu povejte, kaj ste počeli. Ste opazovali kosa, ki si dela gnezdo? Kos naj v vaši zgodbi previdno preverja levo in desno, ali ga ne opazuje kdo, ki bi bil nevaren za ptičke, ko bodo rasli v gnezdu ... Dogajanje mu slikovito opišite.

»Skupaj« glejte televizijo 

Skupno gledanje televizije pomeni, da se dogovorite z otrokovimi starši, da sočasno gledate enako oddajo kot otrok. Namen je, da ga lahko potem pokličete in se z njim pogovarjate o skupni temi. Morda boste v karanteni začeli skupno navado, ki vam bo v prihodnjih letih odpirala vrata v vnukove svetove, ki jih sicer ne bi spoznali.

Berem ti pravljico

Branje pravljice je mogoče po telefonu ali s pomočjo računalnika, ki ima kamero. Lahko pa bi se tudi posneli, ko berete. Posneta pravljica, ki jo bereta dedek in babica, je pravi hit, ker je posnetek mogoče ponavljati. Lahko pa bi se preizkusili tudi kot pripovedovalec pravljice. V živo pripovedovana pravljica je tudi odlična spominska vaja.

Pomagam pri učenju

Mnogo staršev pravi, da je učenje doma zanje postalo breme. Ali bi jim pomagali nositi del bremena tako, da vnuka poslušate, ko glasno ponavlja šolsko snov? Z manjšimi otroki lahko vsakodnevno vadite glasno branje, tako da potem, ko jim vi preberete pravljico, krajše besedilo preberejo še oni vam.

Lutkovna predstava

Če uporabljate za komunikacijo z vnukom videoklic, se umaknite iz vidnega polja kamere, v ospredje pa naj stopi igrača in »spregovori« z vašim vnukom. Njej je dovoljeno marsikaj, česar vi ne bi smeli. Vnuk bo navdušen! 

Ritem in petje

Z vnukom lahko tudi pojete, najbolje tako, da ste povezani z videoklicem. Družinsko petje je skoraj pozabljeno. Zakaj ga ne bi obudili? Petje dvigne razpoloženje, otrok pa se bo naučil nekaj novega. Če se vam zdi, da nimate posluha, poskusite z igro ploskanja. Izberite zelo preprost ritem, na primer na tri udarce, pri čemer bo prvi poudarjen. Če se ob videoklicu zberejo še drugi družinski člani, lahko ustvarite zabavno družinsko mačjo muziko, ki bo razvedrila vse.

Maja Črepinšek, fotografija: arhiv 


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media