Pomagajte mu ugotoviti, kaj ga osrečuje

Prosti čas | jul. '20

Z VNUKI

Za zadovoljno, zdravo, polno in tudi dolgo življenje je zelo pomembno, da znamo biti srečni. V starejših letih imamo mnogo življenjskih izkušenj. Uporabimo jih, da pomagamo vnuku odkriti, kako postati srečnejši človek.

Strokovnjaki pravijo, da skrivnost sreče ni le v življenjskih okoliščinah, saj so nekateri ljudje nesrečni, čeprav imajo »vse«. Enako pripovedujejo pravljice, ki prenašajo stare modrosti, na primer pravljica o beračevi srajci. Ker občutje sreče izhaja iz splošne pozitivne življenjske naravnanosti, iz pozitivnih čustev in dobrega počutja, je to tisto, kar želite prenesti vnuku. Eden od načinov, kako mu prenesti pozitivno življenjsko naravnanost, je, da mu pomagate najti prostočasno dejavnost, ki ga bo pomirjala, ga potegnila v svoj svet, mu pomagala, da najde notranjo harmonijo in ga tako osrečevala. Vsakdo med nami, tudi otroci, potrebuje srečne trenutke, da jih niza na ogrlico zadovoljnega življenja.

Kako bi vnuku pomagali najti osrečujočo prostočasno dejavnost, ko pa že starši poskrbijo, da otroci obiskujejo tečaje tujega jezika, računalništva, športa, plesa …, in so vnukovi popoldnevi že tako ali tako prepolni? Ne gre za to vrsto »prostočasne dejavnosti«, ki je za otroka velikokrat dodatno učenje, ampak za obojestransko sprostitev in zabavo ob kakovostno preživetem skupnem času. Da pa bo za otroka res zabavno, za začetek premislite, v čem je vaš vnuk dober, kaj mu gre dobro od rok, ker vsak otrok najraje počne tisto, v čemer je dober, ker se takrat počuti kompetentnega. Osrečuje ga, ker se lahko s svojimi spretnostmi izkaže še pred dedkom ali babico, zadovoljen je, ker nekaj zmore dobro opraviti.

Vnuk naj sodeluje

Premislite, kaj bi lahko skupaj počeli, da bo ob tem užival in še napredoval. Kaj, če bi skupaj z njim naredili hišico na drevesu? Srečno počutje se za otroka začne že, ko se o hišici na drevesu z njim šele pogovarjate, ko si skupaj z njim ogledujete, kakšno bi naredili, kje bi jo postavili in kaj potrebujete, da boste načrt uresničili. Vnuka vključujte v vse faze izdelave hišice, ker se bo tako največ naučil od vas. Dovolite mu, da jo tudi izdeluje, čeprav bo zato bolj vegasta, kot če bi jo ustvarili vi sami. Projekt naj ne bo zapleten. Dovolj je nekaj opor za noge na deblu, vrv z vozli za preprijemanje pri plezanju in majhen plato v velikosti evropalete, na katerem bo vnuk kot v gnezdu. Ali pa skupaj postavite gugalnico. Hišico in gugalnico bo hitro prerasel, vendar si bo za vse življenje zapomnil, kako ste jo skupaj gradili. To bo srečen spomin. Mogoče pa ob rezanju lesa in zabijanju žebljev najde tudi vseživljenjski konjiček.

Možnih pa je še veliko drugih osrečujočih in sproščujočih dejavnosti. Iz gline, ki je ni treba žgati, bi lahko naredili prisrčne otroške jaslice. Lahko bi pobarvali keramične lončke, izdelali ptičjo hišico ali spekli piškote. Vam zdravje in možnosti tega ne dopuščajo? Potem ustanovite tajno društvo pravljičarjev. Za vsako srečanje z vnukom se ene pravljice naučite na pamet in mu jo povejte, on pa naj kakšno pove v zameno. Otroke osrečuje tudi skupno prepevanje. Pa tudi koristi jim, saj jim petje v družini izostri posluh, poleg tega pa bodo vaši vnuki znali več, kot danes zna povprečni odrasli, ki se ne more spomniti, kako gre druga kitica pesmi Šmentana muha.

Kaj pa, če se vaš vnuk razvedri le ob gibanju? Tudi prav. Igrajte se z njim športne igre, najbolje z žogo, spremljajte ga na otroško igrišče na različna igrala, odpeljite ga v naravo, kjer bo tekal in skakal čez naravne ovire. Pomagajte mu najti veselje v gibanju v različnih okoljih. Če vam zdravje ne dopušča gibanja, mu ustvarite poligon. Otroci jih obožujejo, vi pa ste lahko vnukov najzvestejši navijač in trener v eni osebi. Podučite se o tistem, kar otroka pri športu najbolj zanima, da se boste o tem z njim lahko kaj zanimivega pogovarjali. Za piko na i bi ga lahko kdaj povabili na športno prireditev njegovega priljubljenega športa. Morda bo to postalo vajina skupna točka tudi potem, ko bo rasel v najstnika in se bo njegovo zanimanje obračalo iz družine v svet. Pa tudi če ne bo – obema bodo ostali srečni spomini.

Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media