Priprave na kurilno sezono, menjava sistema

Prosti čas | okt. '20

Odprti kamin z vrati ali brez je lahko le dodatno ogrevalo, kjer se hitro pogrejemo.

Kurilna sezona se nezadržno bliža, zjutraj ali zvečer že želimo pogreti stanovanjske prostore. Pa je to za vse enako preprosto? Ne, kadar to želimo storiti s centralnim ogrevanjem in smo vezani na daljinsko ogrevanje ali smo v stanovanjski hiši, kjer je star sistem ogrevanja na nafto, drva. Ta ni namenjen za kratke zagone, ker je preveč priprav in tudi porabe. Tisti s plinskim ogrevanjem ali toplotnimi črpalkami se preprosteje odločijo za občasno vključitev ogrevanja. Preden nastopi hujši mraz, si lahko za krajši čas pomagamo z dodatnimi ogrevali, kot so infrardeče plošče in druga električna ogrevala, s kamini ali štedilniki na trda goriva.

A vsakodnevno kurjenje in nošenje drv ter skrb za ogrevanje so za starostnika veliko breme in varnostno tveganje. Če se slabo počuti in ne more poskrbeti za peči, je tako lahko v mrazu. Pri skrbi za peč lahko pride do padca, poškodb, tudi do zastrupitve z ogljikovim monoksidom, požara in opeklin.

A poglejmo, kako je s centralnim gretjem. Starejša peč centralne kurjave na drva ali nafto ima lahko slab izkoristek in običajno to pomeni velike stroške ogrevanja. Poleg tega je vedno prisotna skrb za nabavo, pripravo kuriva in za peč, tudi kurjenje je lahko naporno in predvsem dnevno obvezujoče. Z visokimi računi zaradi starih sistemov se na žalost mnogi spopadajo tako, da prenehajo ogrevati določene prostore, jih potem ne uporabljajo, ogrevanje v drugih sobah pa zmanjšajo na nižjo temperaturo. Če zaradi varčevanja tako živimo v eni ali dveh slabo ogretih sobah, imamo hladno stopnišče in le občasno ogreto kopalnico, je treba ukrepati, saj varčevanje pri lastnem zdravju in dobrem počutju res ni primerno.

Kdaj prenova ogrevalnega sistema

Ogrevanje z radiatorji je še vedno pogostejše kot talno ali ogrevanje na topel zrak.

Sistem ogrevanja je mogoče prenoviti in posodobiti na primernejše kurivo ali v sistem s toplotno črpalko. A vsi se zavedamo, da je predelava lahko visoka naložba. Končni namen prenove ogrevalnega sistema je, da poseg prinese bistveno izboljšanje v energetski učinkovitosti, torej ali prinese več udobja v primerjavi z mesečnimi stroški po prenovi. K tej prenovi lahko spadata tudi menjava oken in izoliranje stavbe. Če je predvideni strošek prenove sistema ogrevanja zelo velik, se lahko zgodi, da starejša oseba tega vložka ne zmore plačati. Prodajalci in izvajalci stranke običajno prepričajo z argumentom, da se vložek v obnovo sistema povrne v desetih, petnajstih letih. Vendar pa ta argument ni povsem prepričljiv za starejše. Vložek več tisoč ali celo do petnajst tisoč evrov ni smiseln, če bi zaradi tega posledično trpel njegov življenjski standard.

A kaj lahko storimo? Mnogokrat si težko priznamo, da bi bilo morda v takem skoraj brezizhodnem položaju primernejše razmišljati o selitvi v udobno novejše stanovanje ali hišo, kjer bi si učinkovito ogrevanje zagotovili s pritiskom na gumb ali z nastavitvijo termostata. Staranje bi moralo biti udobno, torej brez odrekanja in življenja v hladu ter ob nenehni skrbi zaradi prevelikih stroškov ogrevanja.

Na voljo so tudi subvencije

Ob prenovi si je sicer mogoče pomagati z občasnimi subvencijami, ki se razlikujejo med občinami in tudi spreminjajo glede na subvencionirane sisteme. Občine ali skladi podpirajo menjavo starih ogrevalnih sistemov z novejšimi in prehod na druga goriva. Toplotne črpalke so hit zadnjih petnajst let, čeprav so priljubljene tudi peči na lesne pelete. Vsaka hiša pa je nekaj posebnega in treba je preučiti, kateri sistem je v danem okolju primernejši. Morda ne bo zadosti le namestitev drugačne peči ali toplotne črpalke, ampak tudi obnova ogreval, morda menjava oken, izoliranje stavbe, da bi dosegli želene učinke, ki morajo biti jasno izračunani. A včasih je to težko storiti na en mah.

Toplotna črpalka je lahko namenjena samo ogrevanju, dodatno še ogrevanju sanitarne vode, lahko pa tudi hlajenju prostorov, če je izbran pravi tip črpalke. Poznamo različne črpalke, kjer sistem zajema toploto iz različnih medijev oziroma virov in s postopkom dogrevanja, uparjanja segreva grelno vodo. Ti viri so lahko voda, zemlja ali zrak. Za starejše slabše izolirane stavbe z radiatorji so primernejše visokotemperaturne črpalke, za novejše stavbe, ki imajo talno gretje ali gretje z zrakom, pa nizkotemperaturne črpalke. Kadar sistem ogrevanja predelujemo le delno, se lahko zgodi, da bomo potrebovali še dodatna ogrevala (kamin, IR-panele, konvektorje, električno talno gretje) za hitro in učinkovito dogrevanje v mrzlih dneh.

V večstanovanjski stavbi sami ne moremo storiti dosti glede učinkovitosti ogrevanja v stanovanju. Lahko zamenjamo radiatorje, ventile zamenjamo s termostatskimi, ob prenovi kopalnice vdelamo v tla električno ali toplovodno talno gretje. Težava pa ostaja, če je stanovanje preveliko in plačujemo več stroškov, kot bi jih lahko glede na svoje dejanske potrebe. Tudi takrat se zdi menjava stanovanja smiselna.

Toplotna črpalka zrak-voda

Vsekakor je dobro, da obiščemo energetskega strokovnjaka oziroma svetovalca, ki bo znal svetovati za vsak primer posebej. Različni ponudniki omogočajo ob predhodni najavi brezplačno svetovanje. Tako ne bomo odvisni od mnenja prodajalca ali izvajalca. Vedeli bomo, kakšen izračun potrebujemo, in v nadaljevanju se bomo lažje odločili za najbolj dostopen in tudi smiseln korak.

Barbara Železnik Bizjak, arhitektka


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media