Naj bo praznovanje neobičajno

Prosti čas | dec. '20

Z VNUKI

Letošnji prazniki bodo drugačni. Veselih družinskih srečanj, na katerih se nas ob praznično obloženi mizi zbere toliko, da stanovanje poka po šivih in se zarosijo šipe, si v času širjenja bolezni ne bomo privoščili. Vnuki pa bodo prikrajšani za prižiganje prazničnih luči v mestu, za vročično pričakovanje sprevoda dobrih mož in še za marsikaj. Kljub vsemu jim pričarajmo praznično vzdušje, letos bo pač drugače!

Bistvo praznikov ni le v darilih in polni mizi. Tudi za otroke ne, pa čeprav se prihoda dobrih mož z darili neznansko veselijo. Večina odraslih se veliko bolj kot daril, ki smo jih v otroštvu prejeli, spominja prazničnega vzdušja, vonja po cimetu, bleščečih okraskov na jelki, drugačne sproščenosti odraslih in slutnje velikih skrivnosti, ki obdajajo praznike ob koncu leta. Poskusimo tudi letos ustvariti takšne spomine za vnuke, pa čeprav bo marsikaj drugače.

 Smrečica na prostem

Z družino bi se lahko srečali ob smrečici na prostem, saj jo lahko postavimo tudi zunaj. Naprodaj so drevesca v loncu, ki jih je mogoče kasneje posaditi, ali pa običajne smrečice, ki bodo na prostem vzdržale še dlje. Vnuka in njegove starše lahko povabite, da se pri vas oglasijo, ko boste prižigali luči. Če nimate toliko lučk, da bi okrasili ves vrt, prižgite čajne svečke v kozarcih za marmelado. Živ plamenček je še lepši. 

Nimate vrta ali balkona, da bi imeli drevesce na prostem? Nič hudega. Povabite vnuke na sprehod in skupaj okrasite drevo nekje v naravi. Doma narejene okrogle lojne pogačice, ki jih krasijo semena, oranžno korenje in drobna rdeča jabolka, ki jih navežemo nizko na drevo, so okraski, ki bodo nahranili ptice ter prosto živeče živali. In če boste vnukom ob tem pripovedovali, zakaj za praznike delimo, kar imamo, s tistimi, ki imajo manj ali nič, in če jim boste mimogrede še razložili, kako živijo pozimi divje živali, jim boste predali pomembno sporočilo. Povejte jim tudi to, kako stresno je za živali, ki morajo pozimi hraniti vsak atom moči, če prestrašeno bežijo pred pokanjem petard. Sočutje do vseh živih bitij je eno izmed pomembnih prazničnih sporočil.

Zimski piknik ali pohod z baklami

Lahko se odločimo tudi za krajše srečanje nekje na prostem, kjer lažje vzdržujemo medosebno razdaljo. Kratek zimski »piknik« s skodelico kadečega se čaja iz termovke in domačim piškotom ali kosom potice, ko je zunaj tako mrzlo, da se vidi sapa, je za otroke nekaj posebnega. Vonj po cimetu, vanilji in orehih lepo zadiši v domači kuhinji, a tudi na prostem. Preden se razidemo, lahko še kaj zapojemo. Sodobni otroci družinskega petja skoraj ne doživijo več. Če ne znate peti, zrecitirajte nekaj verzov pesmi ali pa povejte kakšen družinski spomin. Karkoli, kar bo ustvarilo vnukom poseben spomin na širšo družino, ki se je znala veseliti tudi v čudnih časih. 

Sprehod z baklami je še eno doživetje, ki ga otroci ne pozabijo. Prave bakle so zanje sicer preveč nevarne, zato jih nadomestite s svetilko na svečko, ki ima zaprt plamen in se z njo ni mogoče opeči, ali pa z baterijo. Še posebno čaroben je tak sprehod, če je pokrajina zasnežena in imamo za cilj točko, ki nam veliko pomeni. Otrokom pot še polepšate, če jim poveste zgodbo, povezano s ciljem. 

Darila

Letos bo veliko težje nakupiti darila za vnuke. Lahko bi si pomagali s spletnim nakupom, še boljše pa je, da darilo naredite kar sami. Če znate šivati in plesti, bi lahko ustvarili prav posebno igračo, kakršne ni mogoče kupiti in so jo za dobrega moža ustvarili »škrati«. Najboljše so tiste igrače, ki vnuku omogočajo, da igračo sam nadgradi z igro. Dobra ideja je, da pri otrokovih starših poizveste, nad katero slikanico ali likom iz risanke se vnuk navdušuje, nato pa ustvarite igračo po tej podobi. Ali pa mu podarite novo slikanico in igračo, ki ste jo ustvarili po ilustracijah. Če pa ste vešči dela z žago in kladivom, bi lahko naredili avtomobilsko garažo, hišico za punčke, vrtec, kmetijo …, preprost prostor, ki bo dal okvir otroški igri.

Letošnji prazniki bodo drugačni, vendar vseeno ne bomo dovolili, da nam čudni časi odnesejo njihovo čarobnost, otrokom pa spomine, ki bi jim morali ostati za vse življenje!

Besedilo in fotografija: Maja Črepinšek 


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media