Z vonji do boljšega počutja

Dobro počutje | feb. '21

Iz izkušenj vemo, da nas na sprehodu skozi smrekov gozd zajame občutek notranjega miru in celo vznesenosti ali da nas preplavi občutek tolažbe ob skodelici dišečega kamiličnega čaja. Vonj dišečih rastlin vpliva na boljše psihično in fizično počutje.

Z vonji, ki se dvigujejo s paro, in z eteričnimi olji, ki jih vtremo v kožo, si lahko pomagamo do boljšega spanca, zmanjšamo stres, bolečino in zaskrbljenost. Izboljšamo lahko prebavo, si pomagamo pri artritičnih bolečinah, pri slabšem krvnem obtoku in dihalnih težavah. Primerni vonji zelo ugodno učinkujejo tudi v boju z demenco, saj spodbujajo delovanje tistih predelov možganov, ki nadzorujejo čustva, razpoloženje in spomin. Z vonjem zato lahko umirimo osebo z demenco, ko postane razburjena, ko se pretirano giblje ali ko tava. Takim osebam pogosteje privoščimo razvajanje z vonji, saj drobna ugodja potrebujejo še bolj kot drugi.

Kaj izbrati?

V koronačasu je težko obiskati trgovine, zato bomo za terapijo izbrali kuhinjske začimbe, zeliščne čaje in sadje, pač vse, kar najdemo v domači shrambi. Uporabna so suha in sveža zelišča. Sveža imajo močnejše vonje, za oboje pa velja, da se vonj prebudi in okrepi, ko dišečo snov pogrejemo. Zato suhe ali sveže lističe in cvetove zelišč prelijemo z vrelo vodo. Če pa imamo eterično olje, ga po kapljicah kanemo v parilnik, vlažilec zraka, inhalator, kozico vrele vode ali prijetno toplo kopel. Lahko pa tudi popršimo blazino, prostore, robec, ovratno ruto ali perilo. Olja, ki učinkujejo skozi kožo, je najbolje vmešati v kremo ali olje za telo, da ga lahko vmasiramo v kožo. Upoštevajmo, da je starejša koža tanjša in občutljivejša, zato pazimo, da je z grobim masiranjem ne ranimo. Za masažo zadostuje nekaj kapljic, ker prevelika količina lahko sproži vnetno reakcijo.

Za umirjanje, tolažbo in boljše počutje uporabimo rožmarin, sivko, kamilice, lovor, meto in smrekove vršičke. Rožmarin deluje pri demenci, saj dviguje raven kortizola in izboljšuje spomin. Pred uporabo iglice zmečkamo, da sprostimo vonj. Vonj smrekovih vršičkov pomaga proti občutku utesnjenosti, vonj sivke pa pomirja. Če pred spanjem s sivkino vodico popršimo blazino ali nekaj kapljic sivkinega olja ali sivkine soli dodamo v večerno kopel, preženemo nespečnost. Meta dviguje razpoloženje že v skodelici čaja. Masaža s kamiličnim eteričnim oljem in z lovorovim oljem deluje zoper revmatične in artritične bolečine.

Proti zaskrbljenosti in depresiji učinkujejo vonji agrumov. Uporabimo pomarančne, mandarinine, limonine in grenivkine lupine, ki jih lahko narežemo, natrgamo ali nastrgamo, ter razprostrte na krožniku pustimo, da dišavijo prostor. Posušene lupinice dodamo v paro, kopel in čaj, če so bili sadeži pridelani ekološko.

Pri prehladu, kašlju in zaprtih sinusih pomagajo timijan, poprova meta, sivka in rožmarin. Pripravimo si inhalacijo ali pa z dišečimi parami navlažimo ves prostor, ki je v ogrevanih prostorih praviloma presuh.

 Za bolj optimistično razpoloženje si privoščimo vonj bazilike ali jasmina. Bazilika učinkuje le, če je sveža, jasmin pa tudi v suhih čajnih lističih, ki jih prelijemo z vrelo vodo, nato pa pustimo stati, da nadišavijo prostor, preden dišečo tekočino spijemo.

Za bolj napeto in čisto kožo ter zdravo lasišče si privoščimo masažo z žajbljevim oljem. Kožo čistimo s kosmom mehke krpice, namočene v kamilični ali žajbljev čaj. Z njima tudi speremo lasišče, da pomirimo razdraženo kožo.

Za začetek sestavin ne mešamo, ampak uporabimo vsako zase in opazujemo, kaj na nas učinkuje najbolje. Ker je vonj vedno močno pomešan s spomini, je mogoče, da določeni vonj nekoga pomirja, drugega pa razdraži ali celo razžalosti. Pišimo si dnevnik, kaj je imelo dober učinek, da bomo vedeli, kako si pomagati na povsem naraven način, ko pridejo sivi dnevi in slabe noči.

 Pa še nekaj: premislite, ali bi si spomladi ustvarili zeliščni vrtiček zdravja in ugodja, pa čeprav le na okenski polici.

Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media