Me vnuk ne pozna več?

Prosti čas | feb. '21

Omejevanje obiskov zaradi epidemije je še posebej prizadelo stare starše, ki imajo najmanjše vnuke. Najmlajši že po nekaj tednih skoraj ne prepoznajo starih staršev. Ko se spet srečamo, jih stari starši veselo pozdravimo – vnuk pa se prestrašeno stisne k mamici.

Majhni otroci imajo slab spomin, zato ni čudno, če na vztrajno vabljenje, da bi jih stisnili v naročje, planejo v jok, kot da ste jim tujci. Pa sploh ni nujno, da vas vnuk ne prepozna več. Čisto mogoče je, da je vzrok za odziv separacijski strah, zaradi katerega se malček počuti varnega le v naročju staršev. Separacijski strah se razvije med šestim mesecem in prvim letom, običajno pa vztraja prve dve leti življenja. Lahko se pojavi tudi kadar koli kasneje, ko je malček v stresu zaradi kakšne večje spremembe. Sočasno se v zgodnjem obdobju življenja pojavi tudi strah pred tujci, ki je tudi razvojno pogojen strah. Toda strah pred tujci ne razloži, zakaj se zgodi, da vnuk noče v naročje enega izmed starih staršev, čeprav je oba videl enako redko.

Kaj je narobe? Mogoče je, da otroka vznemirja nekaj na enem izmed starih staršev. To je lahko vonj po tobaku, preveč parfuma, očala, pleša, brada, čudna čepica …, kar koli, česar otrok ni vajen. Mogoče je tudi, da se je prestrašil glasu, posebno če govorite z njim preglasno, preveč razburjeno in previsoko. Kar koli je razlog, to še ne pomeni, da ste v času epidemije dokončno izgubili stik z vnukom ali da ste odrinjeni za vedno.

Povabite ga z igro

Ko se po daljšem času srečate z vnukom, nikar ne vztrajajte, da ga takoj objamete. Najbolje bo, da svoje vedenje prilagodite vnukovemu odzivu in s tem sprejmete, da on narekuje hitrost ponovnega zbliževanja. Pogrešali ste ga, komaj ste čakali na obisk in zelo ste se ga razveselili, a se kljub temu zadržite. Malček potrebuje čas, da si vas dobro ogleda. Zato se za začetek obiska raje posvetite njegovim staršem. Potrpežljivo čakajte, da bo otrok sam pokazal zanimanje za vas, česar ne more storiti, dokler se ne počuti pomirjenega. Znaki, da se počuti varnega, so, da ne umika pogleda (ves čas), da si upa zlesti iz naročja, da nima več prstka v ustih … Medtem ko čakate na te znake, se premikajte in govorite umirjeno. Prijazen, zaupljiv ton pogovora z njegovimi starši ga bo najbolj prepričal, da je vzpostavljanje stika z vami varno. Prej ali slej bo začel radovedno pogledovati proti vam. Nič mu ne recite, ampak se mu le prijazno nasmehnite vsakič, ko opazite, da si vas ogleduje. Nato lahko vzamete v roke kakšno igračo, ki ga bo zanimala in ga bo prej ali slej zvabila, da bi si jo ogledal pobližje. Nikar pa igrače ne uporabite kot podkupnino, da pride v vaše naročje, ker to ni dobro sporočilo. Lovite pravo mero med vabljenjem in navidezno brezbrižnostjo, ki pa naj ne bo videti, kot da vam za vnuka sploh ni mar.

Z vnukom lahko stik navežete tudi tako, da ga poskusite zvabiti z igro. Igrajte se s kakšno igračo, pogovarjajte se z njo, z animacijo pritegnite vnukovo pozornost, in ko se vam bo radovedno približal, da bi videl, kaj se dogaja, ga lahko ogovori igrača. Prek nje bo lažje vzpostavil komunikacijo z vami. Ne pozabite, da se najmlajši sprva še ne znajo igrati v dvoje. Njihova igra je vzporedna, zato se lahko zgodi, da se bosta morala največji del vnukovega obiska igrati vsak s svojo igračo. A nikar ne mislite, da malček ne ve, kaj se igrate vi. Ves čas opazuje vašo igro, le vklopiti vanjo se še ne zna in ne zmore. Nič zato, ker kljub temu gradite vez, ki vaju bo povezovala v mesecih in letih, ki prihajajo.

Dobra ideja je tudi skupen obisk dvorišča ali vrta. Vzemite s seboj žogo, ker je skupno brcanje ali podajanje žoge pogosto začetek igre v dvoje. Nad igro na prostem so navdušeni vsi otroci. Čisto mogoče je, da boste na svojem vrtu odkrili prostor za igro, ki vaju bo povezovala tudi v prihodnjih letih.

Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media