Pomagajte mu iskati modrost

Prosti čas | apr. '21

Zadnje leto, ko smo se vsi skupaj srečevali z omejitvami, ki jih je prinesla epidemija, se je marsikaj, kar so otroci imeli za samoumevno, izkazalo za privilegij. Druženje je postalo razkošje, sprehod po najbližji naravi zdravilo za počutje, odhod v vrtec težko pričakovan dogodek, učenje v šolski klopi olajšanje po pouku od doma. Pomagajmo vnukom utrditi pozitivna spoznanja, ki so jih obrodile neprijetne izkušnje. Modrost raste tudi iz neprijetnih izkušenj, ki smo jih ozavestili.

Kaj mi je pomembno in za kaj se je vredno potruditi? To sta vprašanji, na kateri si mora prej ali slej odgovoriti vsak mlad človek, tudi vaš vnuk. V času epidemije se je pokazalo, kako pomembna je družina, koliko so vredni dobri odnosi z najbližjimi. Otroci to močno občutijo, ne vedo pa še, da je treba dobre odnose negovati. Svoj kamenček v mozaik spoznanja, kako se negujejo odnosi, lahko dodate tako, da pomagate vnuku pokazati, kako rad ima svoje starše. Pomagajte mu na primer izdelati izvirno čestitko za mamico ali očka. Vzemite kos tršega papirja, premažite svojo dlan s prstno barvo in jo odtisnite. Ko se barva posuši, naj z drugo barvo svojo dlan pobarva še vnuk in jo pritisne čez vašo dlan. Odtisa velike in majhne dlani bosta pošiljala ljubeč pozdrav še dolga leta. Enako lahko izdelate kazalo za knjigo ali pa sliko prilepite v dnevnik spominov, ki ga boste nekega dne podarili vnuku.

Od kod prihajam in kam grem? To sta drugi veliki vprašanji, ki si ju bo med odraščanjem zastavil vnuk. Kam gre, bo moral sčasoma odkril sam, vi pa mu lahko pomagate z védenjem, od kod prihaja. Poiščite slike družinskih članov, ko so bili še otroci. Spomnite se podrobnosti, povezane s fotografijami, ki mu jih kažete. Govorite o vsakdanjih rečeh, na primer o oblačilih, pohištvu …, ki se vidijo na fotografiji, v pripoved pa premišljeno vpletajte družinsko zgodovino. Z večjim vnukom opazujte, kako so se spreminjali časi in ljudje na fotografijah. Vpogled v spreminjanje časov in življenjskih poti sorodnikov mu bo pomagal izbrati lastno življenjsko pot. Za vnuka je pomembno, da ve, kdo je, od kod prihaja in kakšne so vrednote njegove družine. Poznavanje preteklosti lastne družine krepi družinsko povezanost.

 Širjenje znanja

Širjenje znanja, kako doma spečemo kruh, je ena najlepših pridobitev epidemije. Nekoč so se drobne skrivnosti, kako speči dober kruh, dedovale v družini, nato pa se je v eni sami generaciji na peko kruha skoraj pozabilo. Marsikdo je v času, ko je zmanjkalo kvasa, prvič slišal za droži. Ne pozabimo prehitro, kako ranljivi smo, če ne znamo sami pripraviti osnovnega živila, kot je kruh. Povabite vnuka, da ga kdaj speče tudi skupaj z vami. Pa ne le ene vrste, ampak toliko, kolikor se jih lahko domislite: kruh na palici (imenitna zabava za otroke), kruh v loncu, izpod peke, iz peči, iz droži, pico, čapati … Ko se med skupnim delom pogovarjate z vnukom, namerno sejte stare pregovore, na primer kruha ne naredi moka, ampak roka. Vonj po domačem kruhu bo vnuka vse življenje spominjal na prijetne ure z vami, ko pa bo kasneje slišal »vaše« pregovore, bo vedno bolje razumel njihovo modrost. Tudi družinski pregovori so njegova dediščina.

Ko zaradi epidemije ni bilo mogoče potovati zunaj občin, smo odkrivali najlepše kotičke v najbližji okolici. Poskrbimo, da vnuk ne pozabi, kako pomembna je narava za njegovo dobro počutje. Čeprav bo mogoče potovati kamor koli, ga še kdaj povabite na odkrivanje »skritih kotičkov« blizu doma, kjer je mogoče po potočku spuščati ladjico iz orehove lupinice ali lubja, kjer je zabavno po mlaki splaviti plavajoče svečke v jajčnih lupinicah, prisluhniti žabjemu koncertu in opazovati, kaj počnejo črički na travniku. Spodbudite vnuka, da vse leto opazuje, kje zaide sonce v bližini doma. Zlepite fotografije obzorja, on pa naj označuje pot sonca in zapisuje datume. Podarite mu kos svoje gredice, namestite zanj velik lonec ali zabojnik, kjer lahko goji redkvice, grah, fižol, češnjev paradižnik in drugo zelenjavo, ki hitro obrodi. V učne ure vrtnarjenja mimogrede vpletite pogovore o ekološkem ravnanju. Ta svet bo kmalu pripadal našim vnukom, pomagajmo jim ohranjati njihovo dediščino!

Maja Črepinšek 


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media