Konstrukcijske igrače

Prosti čas | jan. '22

Konstrukcijske igrače so všeč otrokom in odraslim. Odrasli prepoznajo njihovo didaktično vrednost, saj lahko otroci iz osnovnih elementov sestavijo, kar jim narekuje domišljija, pri tem pa se učijo pomembnih spretnosti. Otroci pa v igranju preprosto uživajo.

Njihova posebnost je, da iz osnovnih elementov sestavimo vedno nekaj novega, izdelek pa lahko razstavimo in igro začnemo znova. Konstrukcijske igrače so zelo ustvarjalne, otrok pa ima vlogo tistega, ki sproti določa, kaj bo nastalo in kako bo svoje zamisli uresničil. Med prvimi so bili osnovni elementi iz nepobarvanega lesa različnih geometrijskih oblik. Velik korak v razvoju teh igrač sta naredila Maria Montessori in Rudolf Steiner, ki sta prva poudarila pomen razvoja otrokovih možganov od rojstva do tretjega leta. Sprva so konstrukcijske igrače iz različnih materialov uporabljali le v vrtcih, postopoma pa so jih začeli tudi prodajati. Zelo priljubljene so bile kamnite kocke Anchor Building Blocks, kjer je bilo iz osnovnih elementov mogoče »zgraditi« stavbe in mostove. Med arhitekti še danes velja za kultno igračo.

Med najslavnejšimi konstrukcijskimi igračami je igrača Meccano, ki so jo izumili leta 1907. Gre za kovinske paličice in ploščice z luknjicami, ki jih med seboj z vijaki in maticami spojimo v kar koli želimo – stavbo, letalo, žerjav, avtomobil ... Igrača je slavila tehnični napredek, navdušenje nad kovinskimi konstrukcijami, njihovo lepoto, moč in uporabnost. Dansko podjetje Lego pa je svoje kocke poslalo na tržišče leta 1958 in takoj navdušilo vso Evropo in ZDA. Do takrat je veljalo, da so konstrukcijske igrače namenjene dečkom, deklicam pa ne. Lego kocke so delitev po spolu končno presegle. Z njimi so se enako igrale deklice in dečki. Igrača je odrazila spremembe v družbi, ki se je po drugi svetovni vojni zelo spremenila v korist enakopravnosti žensk. Lego je bil na začetku poseben še v nečem: ob kockah ni bilo nobenih navodil, da ne bi otroka omejevali v njegovi ustvarjalnosti. 

Danes so konstrukcijske igrače ob ogromni izbiri drugih igrač manj priljubljene, čeprav strokovnjaki opozarjajo, da otrok, ki v igri gradi in ustvarja, v resnici gradi in razvija samega sebe.

 Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media