Čistilniki zraka

Prosti čas | jan. '22

Nevpadljiva sodobna oblika čistilnika zraka (foto: Xiaomi)

Včasih jeseni in pozimi dneve, celo tedne dolgo ne moremo zares prezračiti stanovanja in prostorov. Zunaj so umazan zrak, megla in slabo vreme. Če smo v onesnaženem mestnem okolju, se pozimi dejansko izogibamo zračenju. Postajamo bolj ozaveščeni o kakovosti zraka in kako je le-ta povezana z raznimi zdravstvenimi težavami. Obenem pa imamo z novimi okni, ki bolje tesnijo, tudi manjši dotok svežega zraka. V prostorih je zrak postan, nasičen z vlago in raznimi delci. Mnogo ljudi ima težave tudi z raznimi nesezonskimi alergijami, nagajajo trdni delci PM2, prašni delci, živalska dlaka, prhljaj in še mnogo stvari. Čist zrak je v domačem okolju pomemben, saj vpliva na naše dobro počutje. Če nam lahko naprava, kot je čistilnik zraka, omili zdravstvene težave, bomo gotovo želeli vedeti o njej kaj več.

Ker v zadnjem obdobju preživljamo več časa doma, lahko s čistilnikom zraka vsaj v določeni meri poskrbimo za dobro počutje. Ko beremo oglasna sporočila, skoraj dobimo občutek, da zaradi čistilnikov sploh ne potrebujemo več zračenja. A to ni čisto tako. Naprava zrak sicer prečisti, ne more pa ga zamenjati. Verjetno se vsak sam odloči, kaj želi in potrebuje, tudi glede na to, kje je stanovanje ali hiša in kakšne so možnosti za naravno vsakodnevno zračenje. S svežim prevetrenim zrakom bomo ob lepem dnevu v stanovanje spustili svež in z vlago nenasičen zrak, zadišalo bo po svežem, a potencialno škodljivih delcev tako ne bomo odstranili. Takrat si lahko pomagamo še s čistilnikom, ki zrak prečisti.

Ikeino oblikovanje, ki združi dve funkciji, odlagalno mizo in čistilnik zraka, upravljan tudi s telefonom. (foto: Ikea)

Čistilniki različnih proizvajalcev se razlikujejo, a načeloma imajo sistem čiščenja z več različnimi filtri. To so lahko primarni filter PET, filter HEPA in absorpcijski filter z aktivnim ogljem. Čistilniki bodo iz zraka odstranili praktično vse trdne delce, cvetni prah, hišni prah, v zraku plavajoče živalske dlake, spore plesni in podobno. A tak čistilnik ne more očistiti prašnih vzmetnic, kavčev, mačje postelje, zmanjša pa število delcev, ki so v zraku. Zato lahko skupaj z globinskim sesalnikom, pomivanjem trdih površin, zračenjem in čistilnikom zraka poskrbimo za res čist prostor.

Premični čistilniki

Zmogljivost naprav je različna, in sicer glede na prostornino zraka, ki ga lahko izmenjajo v eni uri. Za lažjo predstavo o podatku, ki je naveden pri napravi, ima prostor s površino 12 kvadratnih metrov približno 30 kubičnih metrov zraka, običajna dnevna soba pa približno 60. Višji ko je prostor, večja je prostornina, v mansardi pa je seveda manjša.

V teh časih na spletu najdemo vprašanja, ali taka naprava lahko odstrani tudi viruse. Nekateri trdijo, da ne, da lahko sicer zmanjša število virusov v zraku, vendar naj ne bi bila zadostna zaščita pred covidom-19. Na trgu so premični čistilniki različnih proizvajalcev, nekateri zagotavljajo, da so testirani tudi na odstranjevanje virusov covida-19 v zraku, kar dokazujejo z atesti. Če pa se želimo na to zanašati, vsekakor zahtevajmo tehnično dokumentacijo, sami pa presodimo, ali gre komercialnim čistilnikom res zaupati v tolikšni meri. Sicer pravzaprav le želimo očistiti zrak v prostoru, a kako potem varno očistimo napravo samo.

Čistilnik je lahko tudi na steni (foto: Ikea)

Kot za vse filtrirne naprave je treba občasno poskrbeti tudi za čistilnik zraka, kot priporoča proizvajalec ali kaže tudi sama naprava. Najbolje je, da sledimo navodilom proizvajalca, običajno napravo preprosto odpremo, vzamemo ven del s filtri in ga posesamo. Videli bomo, koliko se dejansko nabere tudi vidnih kosmov prahu. Ne pozabimo uporabiti sesalnika, ki ima dobro filtriranje, sicer bomo prah spet vrnili nazaj v prostor.

Senzorsko delovanje je najoptimalnejše

Ker pa je to lahko samo še ena naprava ali mali aparat, ki nam polni stanovanje, so dobrodošle vsake take rešitve, ki pri zasnovi upoštevajo tudi vključevanje naprave v opremo stanovanja. Da je ohišje čistilnika nevpadljivo, sodobno, uporabno pri vsakem slogu stanovanjske opreme in ne jemlje dragocenega prostora. Kot vidimo na enem od prikazanih primerov, je naprava, integrirana v kos pohištva, resnično uporabna. Čistilnik je zagotovo pripomoček, ki se lahko podredi opremi in ga skrijemo tudi pod mizico, ne da bi s tem ovirali kroženje zraka. Ne smemo pa naprave postavljati tako, da bi bilo kroženje zraka ovirano. Prostostoječe naprave so lahko tudi na kolesih, da jih premaknemo tja, kjer jih potrebujemo. Če smo na primer zakurili kamin, ki slabo vleče, bomo trdne delce s čistilnikom odstranili, vseeno pa moramo paziti na količino ogljikovega monoksida in imeti dodatni senzor plina ter požarni senzor.

Čistilnik lahko po vklopu deluje neprekinjeno ali z daljinskim upravljanjem prek telefona ali tablice, kadar želimo. Senzorsko delovanje je načeloma najoptimalnejše, saj se naprava vklopi le takrat, ko je treba, in ne deluje po nepotrebnem ves čas. Na zaslonih imamo lahko različne podatke: o količini delcev v zraku, količini izmenjanega zraka, hitrosti, stanju filtra in podobno. Senzor je lahko tudi kot ločena napravica, ki s tipali zazna kakovost zraka oziroma trdnih delcev, in to javi z barvo lučke. Ne javi pa prisotnosti plinov ali nenavadnih vonjav. Čistilniki različnih proizvajalcev so lahko v različnih izvedbah kombinirani tudi z vlaženjem zraka. Poraba elektrike čistilnika naj ne bi bila velika, saj naprava ne greje, ampak le skrbi za ventilatorje, ki usmerjajo zrak skozi filtre in v prostor.

Barbara Železnik Bizjak, arhitektka 


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media