Druženje februar 

Druženje | februar '23

VELENJE

Šaleška pokrajinska zveza društev upokojencev (ŠPZDU) Velenje je konec lanskega leta izdala zbornik z naslovom Ljudje se staramo, naša dela ostajajo za vedno. V njem je predstavljeno kulturno-umetniško ustvarjanje članov 12 društev upokojencev iz širše šaleške doline, tako dejavnih skupin kot aktivnih upokojencev. Natisnili so ga v črno-beli tehniki v nakladi 500 izvodov. Na predstavitvi v velenjski knjižnici so sodelovali urednica Anica Drev, Srečo Črep, Vladimira Tisnikar z gosti Boženo Tanšek (pesnico), Oskarjem Sovincem (slikarjem) in Stanislavom Hafnerjem (grafičnim oblikovalcem), dopolnil jo je nastop kvarteta Podkrajski fantje s citrarko Urško Vedenik. (Besedilo in fotografija: Jože Miklavc) 

LENDAVA

V Društvu upokojencev Lendava že 14 let deluje gledališka skupina Kofetarji, v kateri so upokojenci, ki imajo veselje do gledališča. Do zdaj so na odrske deske postavili kar nekaj uspešnih dramskih uprizoritev. V lanskem letu so naštudirali predstavo o ljubezenskih zapletih  starejšega para z naslovom Vsakemu svoje. Avtor komedije je Peter Rozman, režiral jo je Miha Štampah, nastopajo pa Jerica Trojak, Aleksander Marič, Sonja Kotnjek, Štefan Žerdin, Anica Varga, Ivo Paušič, Gabi Peček, Marija Varga in Matilda Karba. S predstavo so nazadnje gostovali v Črenšovcih. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

ZAGORJE OB SAVI 

V letu 2022 so se upokojenci Društva upokojencev Zagorje ob Savi pridno udeleževali srečanj in ekskurzij, ki jih je organiziralo društvo. Odpravili so se v Imeno pri Podčetrtku in kraj Sveta Ana pri Lenartu. Dvakrat so letovali v hotelu Delfin v Izoli, kopali so se tudi v termah Paradiso v Dobovi. V septembru so po dveh letih prekinitve spet obiskali sejem pri zamejskih Slovencih v Pliberku v Avstriji. Družili so se še na pikniku, martinovanju in prednovoletnem srečanju. (Besedilo in fotografija: Maridi Cerkovnik)

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Monika Bizjak s Spodnjih Škofij, ki jo krajani poznajo kot Darinko, pri 90 letih, ki jih bo dopolnila 21. februarja, sama skrbi za svoj vedno urejeni dom ter dvorišče z obiljem cvetlic. Štirikratna mama ter večkratna babica in tudi prababica ne zna mirovati. Zelo rada plete – njeni bližnji imajo vsaj en pisan brezrokavnik iz ostankov volne; in preizkuša nove recepte po predlogih medijev, ki jih redno spremlja; tudi pripravljenih dobrot je deležen marsikdo v njeni okolici. 

Cvetka in Vladimir Hvala sta 13. januarja v Kobaridu praznovala zlato poroko. Poročila sta se leta 1973 v piranski cerkvi. V zakonu so se jima rodili trije otroci, sin Aleš in hčerki Vesna in Nataša, na katere sta zelo ponosna, saj mladi rod nadaljuje tradicijo vodenja družinskega hotela in restavracije. Njuno življenje je popestrilo pet vnukov in vnukinja, ki ju je še pred praznovanjem razveselila s prvim pravnukom.

Marta in Janez Kramberger sta se pred 60 leti, natančneje 29. novembra 1962, poročila v cerkvi v Cerkvenjaku. V življenju ni bilo zmeraj lahko, ampak če je v zakonu sloga, potem je vse lepo, pravita. V zakonu so se jima rodili trije otroci: Dušan, Marija in Gorazd, imata še šest vnukov in dva pravnuka. Otroci živijo v njuni bližini in jima vseskozi pomagajo, zlasti pri prevozih. Dneve si krajšata tudi z Vzajemnostjo, ki jo bereta že 28 let.

Josipa Ivančić se je leta 1965 iz istrske vasice Senja blizu Livade preselila v Izolo, kjer si je ustvarila družino. Ima tri otroke, šest vnukov in sedem pravnukov. V življenju je opravljala težka kmečka dela. Na božični dan 25. decembra 2022 je praznovala 100. rojstni dan, družina ji je priredila veliko zabavo v Bertokih pri Kopru. Vsi njeni domači in sorodniki ji želijo še veliko zdravja.

Zakonca Miroslava in Jožef Šömen iz Beltincev sta lani praznovala zlato poroko. V zakonu sta se jima rodili hčerki, ponosna sta še na štiri vnukinje. Jožef je bil zaposlen kot učitelj športne vzgoje, v prostem času je igral nogomet, žena Miroslava je bila do upokojitve ravnateljica vrtca, že vrsto let pa je predsednica Društva upokojencev Beltinci. Oba sta tudi člana domačega kulturno-umetniškega društva.

Sredi januarja je Rozi Adler iz Grintovca pri Zagradcu praznovala 90. rojstni dan. Veliko prebivalcev Suhe krajine se je spomni kot šivilje, saj je naredila obleko marsikateri nevesti ali birmanki. Včasih še sede za šivalni stroj. Z možem Cirilom, s katerim sta poročena že 66 let, imata tri otroke, devet vnukov in sedem pravnukov, s katerimi zelo uživata. Rada obuja spomine na Vrhpolje pri Vipavi, kjer je obiskovala šiviljsko šolo, in Dobro Polje, kjer je bila za vajenko.  

Opravičilo. V januarski Vzajemnosti smo objavili voščilo naši naročnici Mariji Sajovic iz Žalca, vendar smo jo pomotoma pomladili za deset let. Novembra lani je namreč praznovala že 102. rojstni dan. Gospe se opravičujemo za napako in ji želimo veliko zdravja.

PRAZNOVALI SO

V Veliki Polani živi Barbara Žerdin, ena najstarejših Pomurk, ki je 4. januarja praznovala 101. rojstni dan. Po osnovni šoli je najprej odšla na sezonsko delo na Hrvaško, nato v Avstrijo in od tam v Kanado. Po vrnitvi si je v rojstni vasi zgradila dom, kjer živi sama, obiskujejo pa jo nečaki in drugi sorodniki. Čas si krajša z gledanjem televizije in kramljanjem po telefonu. Dokler je mogla, je vsak dan šla k sveti maši, rada je hodila na romanja. Njen recept za dolgo življenje je skromnost, potrpežljivost, molitev in petje Marijinih pesmi.

Silva Ivanetič, dolgoletna članica Društva upokojencev Kamnik, je prvega decembra lani praznovala stoti rojstni dan. Mladost je preživela v Ljubljani, med vojno se je vključila v OF. Po vojni si je ustvarila družino, ki je sprva živela v Novem mestu, nato so se preselili v Kamnik, kjer se je upokojila kot namestnica načelnika občinske uprave. Še postori kaj lažjega po hiši, pri drugih opravilih pa ji pomagajo sin, snaha in prijazne oskrbovalke. Ravna se po prepričanju: Počni vse, kar še največ zmoreš, ne da bi si s tem škodil! Zato vsako jutro malo potelovadi, čez dan pa se sprehaja po terasi ali hiši.

Ivanka Rezoničnik iz Belih Vod v občini Šoštanj je vse življenje delala na kmetiji Belovošek. Decembra lani je v krogu svojcev in prijateljev praznovala visoki jubilej – 90 let. Rada moli in posluša radio Ognjišče. Razveseli se vsakega obiskovalca. V okviru projekta Starejši za starejše jo redno obiskuje predsednica Društva upokojencev Šoštanj PO Bele Vode Marija Dermol.  

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media