Druženje november

Druženje | november '23

SEMIČ

Društvo upokojencev Semič, ki šteje 450 članov, je svečano praznovalo 70. obletnico delovanja. Na prireditvi so sodelovali folklorna skupina Osnovne šole Semič, Kulturno-umetniško društvo Lepa Anka Črnomelj, country plesna skupina Vrtičkarji, mešani pevski zbor Društva upokojencev Semič ter recitatorja Sonja Albina Štravs in Slavko Pavlakovič, odprli so tudi razstavo likovnih del Mire Ivanovič in Saša Pavlovića. Predsednica Pokrajinske zveze društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine Cirila Zajc Surina je društvu podelila veliko plaketo Zdusa, člani mešanega pevskega zbora, ki deluje že 20 let, so prejeli Gallusove značke, zaslužni člani pa zahvale za požrtvovalno delo v društvu. Kot je povedala predsednica društva Irena Mali, so se upokojenci od leta 1947 družili v semiški podružnici Društva upokojencev Črnomelj, 2. februarja 1953 pa so se osamosvojili. Sprva so se zbirali pri blagajniku društva Alojzu Bezku, od leta 1974 pa ima društvo svoje prostore v stanovanjskem bloku na Vajdovi ulici 8. Leta 1997 je društvo podpisalo listino o pobratenju z Društvom upokojencev Olmo - Prisoje Koper. Vezi ohranjajo še danes. Trenutno na terenu deluje 29 poverjenikov in prostovoljcev. Društvo člane spodbuja k aktivnemu, pestremu življenju, športnemu udejstvovanju, spoznavanju naravnih lepot in kulturnih vrednot, sodelujejo lahko v različnih sekcijah: športni (balinanje, kegljanje, kegljanje s kroglo na vrvici, petanka, pikado, streljanje, šah, kartanje, pohodi, kolesarjenje), kulturni, socialni, rokodelski, vključeni so v projekt Starejši za starejše, so koordinatorji v projektu Moj šofer, organizirajo različna izobraževanja, izlete, pohode, piknike, silvestrovanja in tekmovanja. (Besedilo in fotografija: Irena Mali)

NOVA GORICA

Društvo upokojencev Nova Gorica je letos septembra gostilo prireditev Starosta Mali princ, ki povezuje pevske zbore društev upokojencev iz Trsta, Kopra, Gorice, Nove Gorice, Šempetra in Vrtojbe. Pesem, še posebej zborovska, je bila vedno element povezovanja med ljudmi, dodana vrednost tega projekta pa je, da povezuje društva upokojencev z obmejnega območja med Slovenijo in Italijo. Na prireditvi sta se poleg pevskih zborov predstavili skupini plesalk in kitaristk. (Besedilo: N. Š., fotografija: Milena Demšar)

PODČETRTEK

Društvo upokojencev Podčetrtek je najštevilčnejše društvo v občini, saj združuje člane iz štirih krajevnih skupnosti: Podčetrtek, Virštanj, Polje ob Sotli in Olimje. Ob mednarodnem dnevu starejših je gledališko-pevska skupina obiskala stanovalce doma starejših v Šmarju pri Jelšah. Zaigrali so jim veseloigro Tonček se ženi in jih navdušili. Nato pa so se člani družili na tradicionalnem pikniku na Jelenovem grebenu. Preizkušali so svoje spretnosti, natančnost in vzdržljivost, se veliko pogovarjali, peli in se zabavali, za presenečenje pa so z orientalskimi plesi poskrbele plesalke Kulturno-umetniškega društva Sahar iz Šentjurja. (Besedilo in fotografija: M. D.)

LJUBEČNA

Člani Društva upokojencev Ljubečna, kar 65 se jih je zbralo, so se konec septembra odpravili na izlet v hrvaški Varaždin. Med drugim so si ogledali zanimivo pokopališče, muzej v gradu, Muzej angelov in se sprehodili po prijetnem mestu. Po kosilu z zagorsko-medžimurskim okusom so se odpeljali še do gradu Trakoščan. Obenem so se dogovorili, da bodo v prihodnosti v svoj program dela vključili tudi sodelovanje z varaždinskimi upokojenci. (Besedilo in fotografija: Milan Brecl)

DOLENJSKE TOPLICE

Člani upokojenskega društva so se oktobra odpravili na nekoliko drugačen jesenski izlet – z vlakom so se namenili v Planico v dolini pod Poncami. Vodnik jim je predstavil skakalnice, med njimi letalnico bratov Gorišek, ki je največja na svetu. Pogled z vrha letalnice je res nepozaben, prav tako spust s sedežnico nazaj v dolino. V Nordijskem centru Planica so si ogledali razstavo o zgodovini smučarskih skokov in poletov, v podzemni kleti pa snežni predor s 600 metrov dolgimi tekaškimi programi. (Besedilo in fotografija: Martina Klobučar)

ŠTORE

Prostovoljci programa Starejši za starejše Društva upokojencev Štore in plesna skupina Lipa sta 22. septembra pripravila družabno srečanje ob praznovanju pete obletnice plesne skupine Lipa. Obenem so odprli kotiček medgeneracijskega sožitja, ki je namenjen tudi ustvarjanju, zato vabijo vse, ki bi to želeli, da se jim pridružijo. Dogovorili so se že za mesečna srečanja z osnovnošolci, s katerimi bodo tkali vezi z medsebojnim spoštovanjem in pomočjo ter pripovedovanjem življenjskih zgodb. V društvu že 19. leto izvajajo program Starejši za starejše, zdaj pa so ga nadgradili s projektom Štore – sočuten kraj, s katerim se želijo vpisati na seznam sočutnih mest v Evropi. Medse pa vabijo mlajše prostovoljce, ki bi bili pripravljeni od časa do časa obiskati tiste, ki živijo v domačem okolju. (Besedilo in fotografija: Ivanka Tofant)

PIRAN

Društvo upokojencev Piran je mednarodni dan starejših zaznamovalo s tradicionalno, že dvanajsto, medgeneracijsko prireditvijo v Avditoriju Portorož. V programu je sodelovalo kar 140 nastopajočih: otroci piranskega vrtca Mornarček, plesalke in plesalci PS Metulj in SWANK, pevka Minka Lavrič Mehora, varovanci Društva Sožitje obalnih občin, pevci folk benda Žametne vrtnice, mešani pevski zbor Bonaca Društva upokojencev Piran, gledališka skupina GO, recitator Boris Murata. Predstavnice centra za krepitev zdravja in patronažne službe Zdravstvenega doma Piran so predstavile delo služb za pomoč starejšim. Svoje izdelke so razstavili klekljarice Društva upokojencev Piran ter uporabniki Dnevnega centra Školjka Piran. (Besedilo in fotografija: Z. T.)

 

GORNJA RADGONA

Društvo upokojencev Gornja Radgona je v okviru praznovanja 28. občinskega praznika organiziralo tradicionalno tekmovanje v balinanju. Potekalo je na balinišču pri domu starejših občanov na Tratah, udeležile so se ga po štiri moške in ženske ekipe društev pomurskih upokojencev. Največ uspeha so imeli domačini, saj sta tako ženska kot moška ekipa osvojili prvo mesto. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

POSTOJNA IN PIVKA

Članice in člani Kluba upokojencev v vzgoji in izobraževanju občin Postojna in Pivka so si za jesensko potepanje izbrali Belo krajino. V Vinici, rojstnem kraju pesnika Otona Župančiča, so si ogledali njegovo spominsko hišo, v vasi Žuniči pa muzej na prostem – Šokčev dvor. V Metliki so s pomočjo filma spoznavali podobe Bele krajine. Najbolj šaljive trenutke pa so doživeli v vasi Radovica, kjer so postali učenci OŠ Brihtna glava, s čimer so se prestavili v leto 1950. Ob koncu pouka jim je stroga učiteljica podelila »izpričevala«. (Besedilo in fotografija: Edvarda Sajovic)

AJDOVŠČINA

Društvo upokojencev Ajdovščina je 10. oktobra na Otlici organiziralo medgeneracijsko srečanje z naslovom Za dobro krajanov Gore. V kulturnem programu so nastopile učenke Osnovne šole Otlica ter dramsko-pevska skupina Zarja in skupina kitaristov Akordi Društva upokojencev Ajdovščina.

Predsednik društva Maksimilijan Marc je prisotne povabil, naj se jim pridružijo, ker bodo med aktivnostmi na športnem, kulturnem, socialnem in družabnem področju vsekakor lahko našli nekaj zase. Kot je povedala društvena koordinatorica programa Starejši za starejše Irena Vidmar, prostovoljci izvajajo ta program v okviru Zveze društev upokojencev Slovenije že od leta 2005. Trideset prostovoljcev obiskuje na domu občane, starejše od 70 let. Povprašajo jih, kako živijo, jim organizirajo pomoč, če jo potrebujejo in želijo (druženje, sprehodi, telefonski pogovori, dostava iz trgovine, dostave hrane, pomoč pri osnovnih osebnih in hišnih opravilih). Z obiski zmanjšujejo njihovo osamljenost in izoliranost, spodbujajo jih k druženju z vrstniki. V posameznih krajevnih skupnostih organizirajo medgeneracijska srečanja s kulturnim programom ter veselim druženjem otrok, učencev, staršev in starejših krajanov s prostovoljci. Za delovanje na celotnem območju občine jih je premalo, zato v svoje vrste vabijo nove prostovoljce. Pridružite se širjenju prijateljskih vezi, dobrih misli in dejanj!

(Besedilo in fotografija: M. M.)

PRAZNOVALI SO

 Marija Kristan s Koroške Bele je 18. septembra praznovala 103. rojstni dan. Je najstarejša občanka Jesenic in častna članica Društva upokojencev Javornik - Koroška Bela. Ima štiri otroke, devet vnukov, enajst pravnukov in tri prapravnuke. Zadnja leta živi v Domu upokojencev dr. Franceta Berglja na Jesenicah, kjer ji je osebje doma pripravilo svečano praznovanje. Pravi, da se dobro počuti in si želi, da bi ji zdravje služilo še naprej.

 Zofija Judnič iz Kota pri Semiču je 29. septembra dopolnila 90 let. Rodila se je na Potokih v družini Kapš. Upokojitev je dočakala v Tovarni kondenzatorjev Iskra in se včlanila v Društvo upokojencev Semič. Z možem sta imela štiri otroke, razveseljuje jo tudi pet vnukov. Gospa Zofija redno peče slasten kruh, za katerega sproti zmelje ajdo. Obdeluje vrt, skrbi za rože, goji kokoške.

 Amalija Bevc, po domače Bevcova Malka, iz Semiča je 9. oktobra praznovala 90. rojstni dan. V novomeškem domu starejših občanov, kjer zdaj živi, jo obiskujejo njeni najbližji, sin in hči, vnuka in vnukinja ter trije pravnuki in pravnukinja. Rojena je bila v družini Šobar na Gornjih Lazah. Zaposlena je bila v Tovarni kondenzatorjev Iskra. V Društvu upokojencev Semič je bila uspešna v kegljanju, rada je zaplesala v dobri družbi. Zdaj si dneve krajša z branjem časopisov in gledanjem televizije.

Ivanka Škrbe, dolgoletna članica Društva upokojencev Žužemberk, je 4. oktobra praznovala življenjski jubilej, 95. rojstni dan. Rodila se je v vasi Dolnji Podšumberk, zgodaj je izgubila mamo, in ker je bil oče po osvoboditvi sedem let zaprt, so otroci odraščali kot samorastniki. Kasneje je bila zaposlena kot kuharica v žužemberški osnovni šoli. Je ponosna mati treh hčera. Osrečujejo jo trije vnuki in trije pravnuki. Rada ima rože, bere in gleda televizijo. Včasih je zložila kakšno pesem in jo tudi predstavila v literarnih skupinah.

ČESTITAMO NAROČNIKOM

 Rafael Beja iz Jazbin pri Podkumu je praznoval 90 let. Rodil se je v zaselku Konjšica v številni družini, ki je bila med drugo svetovno vojno izseljena v Nemčijo. Vrnili so se na izropano domačijo in težko živeli. Odšel je v »dolino« in se izučil za kovača. Kasneje je delal v rudniku Zagorje. Gospod Rafko ima dve hčerki, tri vnuke in vnukinjo ter tri pravnukinje. Zelo rad bere knjige, revije in časopise, da je na tekočem, kot pravi, in gleda televizijo.

Proslavili so 60 let mature

 Pisalo se je leto 1963, ko je v soboški gimnaziji na oddelkih 4. a in 4. b maturiralo 24 dijakov in 35 dijakinj. Na 11. srečanju so obujali spomine na leta, ko so ob pomoči razrednikov Mire in Franca Avseca ter drugih profesoric in profesorjev pridobivali znanje, ki so ga nadgrajevali kasneje na različnih smereh študija. Vežejo jih lepi spomini na maturantski ples v takratni kavarni v Radencih. Ta generacija je namreč prva ob spremljavi ansambla Mojmirja Sepeta zaplesala četvorko in polonezo, pela pa sta jim Barbara Jarc in Nino Robič. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

Srečanje po 60 letih

V maju so se srečale sošolke 4. d razreda celjske ekonomske srednje šole, ki so opravile maturo leta 1963. V razredu je bilo 30 dijakinj, od še živečih 18 se jih je 16 udeležilo srečanja. S ponosom gledajo na prehojeno pot, na kateri je vsaka izmed njih pustila sled svojih stopinj. (Besedilo in fotografija: Irma Košenina)

Ob petdesetletnici nižje gimnazije

 Nekdanji sošolci in sošolke, ki so v Ljutomeru obiskovali nižjo gimnazijo, so se ob njeni petdesetletnici vnovič srečali. Danes je to gimnazija Frana Miklošiča. (Besedilo in fotografija: Rozalija Vremšak)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media