Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | december '23

UPANJE IN OBUP

Z naročnico sva se pogovarjali o žalovanju po izgubi moža. Vse odraslo življenje sta bila skupaj, v dolgoletni zvezi sta načrtovala in ustvarila marsikaj, zdaj pa je ostala sama in njeno življenje se ji zdi iz dneva v dan samo še životarjenje. Rutina jo spravlja v obup. Je dejavna med ljudmi, zna se zaposliti, skrbi za živali in rože. Pa vendar se počuti tako, kot da je v njej ugasnila luč, ki ji je dajala voljo do življenja.

Tisto, kar nas vodi k uresničevanju kratkoročnih ali oddaljenih ciljev in nam daje energijo, so želje. Ko uresničimo neko željo, občutimo zadovoljstvo ali celo srečo. Če pa se to ne zgodi, občutimo frustracijo, nezadovoljnost in prikrajšanost. Zaradi tega se oziramo v preteklost, vendar gledamo tudi v prihodnost. Želje pa so usmerjene ravno v neko želeno stanje v prihodnosti. Obstajajo želje, katerih uresničitev je odvisna od nas in naših dejanj, in pa take, na katere nimamo nobenega vpliva. Kar pa ne pomeni, da naj si ne želimo, da bi se dogodki razpletli nam v dobro. Temu čustvu rečemo upanje. Upanje pomaga ljudem, da zdržijo v obdobjih neprijetnih dogodkov, na katere nimajo vpliva. Zaradi tega v težkih razmerah bližnji drug drugemu pomagajo, da ohranijo upanje in se izognejo obupu ali ga vsaj odložijo. To počnejo starši z otroki in zdravi z bolnimi. Upanje namreč pomaga posamezniku, da vztraja pri svojem pogledu na svet tudi takrat, ko v realnosti nič ne podpira njegovega stališča.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media