Veljati je začela pravica do oskrbovalca družinskega člana

januar '24

Aktualno

Prvega januarja je začel veljati zakon o dolgotrajni oskrbi oziroma prva od predvidenih pravic, to je pravica do oskrbovalca družinskega člana. Izkoristijo jo lahko tisti starejši, ki ne morejo samostojno živeti in potrebujejo pri vseh opravilih pomoč druge osebe. Na pristojni center za socialno delo (CSD) morajo vložiti Vlogo za uveljavljanje pravice do oskrbovalca družinskega člana. V elektronski obliki je na voljo na portalu www.gov.si. Na CSD bodo preverili izpolnjevanje pogojev, na podlagi pozitivnega mnenja invalidske komisije o upravičenosti do oskrbe in ustreznosti kandidata za oskrbovalca bodo uporabnika uvrstili v 4. kategorijo dolgotrajne oskrbe.

Oskrbovalec družinskega člana je lahko zakonec ali zunajzakonski partner, sin ali hči, brat ali sestra, vnuk ali vnukinja, sorodnik v svaštvu do vštetega drugega kolena. Ne sme biti pravnomočno obsojen, imeti mora prijavljeno stalno ali začasno bivališče na istem naslovu in mora tam dejansko prebivati, seveda pa mora biti psihofizično sposoben oskrbovati sorodnika. Opraviti bo moral tudi 30-urno usposabljanje. Za oskrbovanje enega uporabnika bo prejel delno plačilo za izgubljeni dohodek v višini 1,2-kratnika minimalne plače v državi. Če pa bo skrbel za dva uporabnika hkrati, bo plačilo v višini 1,8-kratnika minimalne plače. Imel bo urejeno zavarovanje, prav tako bo lahko izkoristil 21 dni dopusta, v tem času bo uporabnik v institucionalni oskrbi.

Do zdaj so tovrstno oskrbo izvajali družinski pomočniki (zdaj jih je približno 500), na centrih za socialno delo so jim samodejno spremenili status v oskrbovalca družinskega člana in jih o tem obvestili že decembra lani.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media