Starejši so pogosto tarče prevarantov

februar '24

Aktualno

Lažna elektronska obvestila so videti kot prava. Celo slovenščina ni več tako pomanjkljiva. 

Pred kratkim sta našo 80-letno znanko »akviziterja« pošteno ogoljufala. Moški in ženska srednjih let sta ji že na pragu ponudila vsestranski prehranski dodatek, pravzaprav »čudežni pripravek«, ki zdravi praktično vse. Ko ju je gospa povabila v dnevno sobo, sta ji zaupala, da te enkratne tablete delujejo proti visokemu krvnemu tlaku, holesterolu, sladkorni bolezni, revmi pa še bolečine lajšajo. Gospa, ki je imela več zdravstvenih težav, se je odločila, da bo to »zdravilo« kupila, čeprav so bile tablete zelo drage.

Ena sama škatlica tablet, ki naj bi zadoščala za mesec dni, je stala kar 300 evrov. A zdravje je zdravje in naša znanka je kupila kar tri škatlice in prodajalcema odštela skoraj vse prihranke, ki jih je hranila v spodnjem kuhinjskem predalu. Računa ni dobila. In ga tudi ni zahtevala. Prav tako ni vedela, kdo sta prodajalca ter od kod prihajata. Ko sta odšla, je ugotovila, da je iz vitrine v dnevni sobi izginila njena zlata verižica. Kasneje je s pomočjo sina ugotovila, da je »čudežno zdravilo«, ki ga je preplačala, navadni vitamin C v stekleni prozorni steklenički.  

Če bi gospa imela račun in tako tudi naslov prodajalca, bi lahko ona ali pa svojci v njenem imenu (lahko tudi kdo drug, na primer inšpekcija, center za socialno delo, policija itd.) zahtevali, da ogoljufani gospe vrnejo kupnino, par bi obtožili goljufije in ju spravili pred sodišče in v zapor.

Policija svetuje previdnost

Dejstvo je, da so mnogi ljudje, predvsem starejši, kljub številnim opozorilom še vedno premalo previdni in preveč naivni ter zaupljivi, zato so pogosto lahka tarča prevarantov vseh vrst. Zato policija svetuje:

- Nikoli ne spuščajte v svoj dom neznancev, če pridejo k vam nenajavljeni in trdijo, da bodo pregledali vodovodno ali električno napeljavo, da bodo preverili plinsko napeljavo, ali vam pa že pred vstopom v vaš dom vsiljivo ponujajo knjige, odeje, »zdravila«, življenjska in druga zavarovanja itd.

- Nikoli ne posredujte svojih osebnih, bančnih podatkov ustanovam in osebam, ki jih ne poznate.

- Na prejete sumljive telefonske klice ne odgovarjajte, prav tako ne na neznano elektronsko pošto.

- V smeti vrzite pošto, v kateri vam neznanci pišejo, da ste zadeli velik dobitek, a hkrati od vas zahtevajo denar ali številko vašega bančnega računa.  

- Bodite tudi izjemno previdni pri vzpostavljanju stikov na raznih socialnih omrežjih.

- Nikoli ne pošljite denarja neznanim osebam in sumljivim ustanovam, če od vas terjajo denar.

- Nikoli tudi nikomur ne dovolite oddaljenega dostopa do svojega računalnika.

- Če kupujete na spletu, uporabljajte le priznana spletna prodajna mesta.

Iznajdljivi in predrzni goljufi

V društvu za dostojno starost Srebrna nit letos opozarjajo, da so za starejše lahko nevarna tudi družbena omrežja. Zaradi informacijske nepismenosti ali naivnosti marsikdo prepogosto verjame vsemu, kar je zapisano. Posebej so pozvali tudi k previdnosti ob nagovarjanju v nepoznane načine vlaganja denarja, na primer v virtualne valute, pod pretvezo hitrega zaslužka ter ob nasilnih prodajalcih različnih izdelkov, akviziterjih in drugih, ki skušajo po telefonu ali osebno vsiliti nakup. V zadnjem času opažajo tudi povečanje števila podjetij, ki starejše vabijo na predstavitve svojih izdelkov pod pretvezo brezplačnega kosila ali darila, nakup pa se nato spremeni v obročno odplačevanje nepotrebnih stvari, kar pogosto odkrijejo šele sorodniki.

Nobena banka svojim komitentom ne pošilja takšnih obvestil.

Policisti pogosto poročajo, da posameznik ali par pozvoni in prosi za kozarec vode. Ko gre starejša oseba po vodo, hitro kaj izmakneta. Ali pa si goljufi izmislijo, da zbirajo denar za Rdeči križ, Karitas, gasilce, za svojega bolnega otroka ... Starejši ljudje, ki so pogosto zaupljivi, ne opazijo, da imajo sicer prijazni prišleki zle namene. Policija zato svetuje, da je treba imeti nenapovedane obiskovalce stalno pod nadzorom, predvsem pa jih ne vabimo v stanovanje. Če pa se oseba predstavi kot serviser ali izvajalec kakšnih drugih del, je treba od njega zahtevati identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog.

Pogoste so goljufije po elektronski pošti. Tudi sama sem nekaj let zapored dobivala vsaj po deset pisem na mesec s podobno vsebino. Vedno je šlo za umirajočo gospo, ki se je odločila, da bo prav meni zapustila pet milijonov evrov. Ali pa se je oglasil odvetnik mojega neznanega sorodnika iz Argentine, ki mi je prav tako zapustil nekaj milijonov. Seveda moraš tem »dobrotnikom« najprej poslati nekaj tisočakov ali pa jim zaupati svoje bančne podatke, da bodo lahko nakazali omenjena sredstva. In četudi to storiš, milijonov nikoli ni od nikoder. Le izpraznjen račun. Policija najpogosteje obravnava primere spletnih nakupov, pri katerih oškodovanci plačajo izdelke, ki so običajno veliko ugodnejši od tistih, ki jih prodajajo na priznanih spletnih straneh ali v trgovinah. Naročeni izdelki niso nikoli dostavljeni, pri čemer gre običajno za škodo v višini nekaj 100 evrov, pri nakupu vozil in delovnih strojev pa še za veliko višje zneske. Policija je v letu 2023 obravnavala okoli 500 takšnih zadev s skupno materialno škodo okoli 1,6 milijona evrov.

Prevare v imenu banke in pošte

Najpogosteje prejmemo na svoj e-naslov obvestilo banke, da so opravili pregled našega računa in zaradi nekaterih zlonamernih dejavnosti kartic Visa/Mastercard/Maestro ne bomo več mogli dvigovati svojega denarja ali plačevati s svojo bančno kartico. Zato zahtevajo, da jim sporočimo svoje uporabniško ime in geslo. Tega ne naredite!

V Novi Ljubljanski banki pravijo, da so lažna spletna mesta bank videti skoraj tako kot prava, saj nepridipravi uporabljajo pravi ali na prvi pogled zelo podoben logotip. Gre pa za poskus prevare, saj nobena banka, tudi NLB ne, nikoli ne pošilja tovrstnih sporočil, zato svetujejo, da takšne povezave, pripete v sporočilu, ne odpirate, sploh pa ne delite svojih gesel in osebnih podatkov z nikomer. Če pa jim je kdo svoje podatke že posredoval, naj čim prej pokliče na telefonsko številko 01 477 20 00, saj delajo 24 ur na dan, sedem dni na teden in pomagajo ljudem iz zagate. Policija je v letu 2023 obravnavala več kot 70 tovrstnih primerov s skupno škodo več kot 1,5 milijona evrov!

Če dobite na dom obvestilo Pošte Slovenije, ki vas vabi, da prevzamete paket, ki ga niste naročili in morate zanj odšteti od 3,50 do 400 evrov ali več, tega ne storite! Cilj takšnih lažnih poštnih elektronskih sporočil je finančno oškodovanje prejemnika sporočila, tako da pošiljatelj pridobi podatke o plačilni kartici in jih zlorabi. Vsakdo, ki dvomi, lahko pokliče klicni center pošte na brezplačno številko 080 14 00 ali piše na: info@posta.si in se prepriča, ali pošiljka obstaja ali ne. Sicer pa Pošta Slovenije v nobenem primeru ne zahteva plačila vnaprej. Poštnina oziroma odkupnina in morebitni drugi stroški se vedno plačajo ob prevzemu paketa neposredno pismonoši, pri poštnem okencu, na paketomatu ali drugem prevzemnem mestu. Več informacij je na voljo na spletni strani https://www.posta.si/spletne-prevare.

Ljubezenske e-prevare

Tovrstni sleparji so v glavnem moški, ki prežijo na žrtve predvsem na spletnih mestih za zmenke pa tudi Facebooku, Messengerju in drugih spletnih forumih. Žal se prošnje za denar končajo šele takrat, ko se žrtev zave, da je bilo vse skupaj zgolj in samo laž. Zato neznancem ne izdajajte ničesar ne osebno ne po navadni ali elektronski pošti ne po telefonu!

Kaj pravi policija? Storilci romantičnih goljufij, ki se predstavljajo s fotografijami postavnih vojakov, zdravnikov, delavcev na naftnih ploščadih, vojakov na misijah itd., skušajo najprej pridobiti zaupanje žensk. Ko zaslutijo, da ga imajo, začnejo zaprošati za denar pod pretvezo nakupa letalskih vozovnic za prihod v Slovenijo, plačilo davka za paket večje vrednosti, ki naj bi ga poslali na naslov oškodovanke, ipd. Velikokrat se zgodi, da oškodovanke zaradi sramu zadev ne prijavljajo policiji. Pa vendar: policija je lani obravnavala več kot 30 tovrstnih primerov s skupno škodo okrog 770.000 evrov.

Nekateri smo po elektronski pošti dobili tudi grožnjo Zveznega policijskega urada, ki ga pri nas ni, da nas bodo prijavili policiji in javno naznanili, ker gledamo pornografske filme. To bodo storili, če jim ne bomo nakazali določene vsote denarja na določen račun. Takšna sporočila seveda nimajo nobene povezave s slovensko policijo. Policija predlaga, da takšna elektronska sporočila označite za nezaželena in jih brez pomislekov izbrišete tudi iz izbrisane pošte.

Nevednost omogoča zlorabe

Na centru SI-CERT, nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost, med drugimi izobraževalnimi projekti krepijo tudi digitalne veščine starejših. To počnejo zato, ker v zadnjih letih zaznavajo določene spletne goljufije, kjer so najpogostejše žrtve starejši uporabniki. Razlogov, zakaj v določenih primerih starejši spletnih nevarnosti ne prepoznajo, je več. Na prvem mestu je gotovo slaba računalniška pismenost. Statistični urad je v raziskavi leta 2021 ugotovil, da je bil v Sloveniji delež oseb brez digitalnih veščin največji v starostni skupini od 65 do 74 let, in sicer je znašal 45 odstotkov, kar je nad povprečjem EU-27, kjer je takšnih 41 odstotkov. 

Na SI-CERT opažajo, da je med žrtvami zlorab več starejših tudi zato, ker so tisti del prebivalstva, ki zaupajo uradnim institucijam (policiji, Fursu, bankam ipd.) in se jim zdi nepredstavljivo, da si nekdo upa zlorabiti njihovo podobo (ime, logotip, grb) in se predstavljati v njihovem imenu. Ugotavljajo, da so na prvem mestu gotovo ljubezenske prevare, kjer so žrtve v veliki večini obravnavanih primerov starejše vdove. In kar je prav skrb vzbujajoče: v nemalo primerih žrtve izgubijo vse življenjske prihranke, tudi nepremičnine.

Na portalu www.varninainternetu.si lahko najdete seznam trenutno najaktualnejših spletnih goljufij, kot jih center SI-CERT zaznava v slovenskem internetnem prostoru. Seznam redno posodabljajo in opisujejo nove pristope spletnih goljufov. 

Ne razkrivajte svojih podatkov

Vaši podatki, kot so osebno ime, naslov bivanja, telefonska številka, e-poštni naslov, rojstni podatki itd., predvsem pa številka bančnega računa in davčna številka, naj ostanejo tujcem skriti. Na računalnik ali telefon ne nameščajte aplikacij za oddaljeni dostop (na primer AnyDesk). Vsako sumljivo e-pošto ali telefonsko številko izbrišite ali zablokirajte, če se le da. Nadlegovalce lahko prijavite tudi policiji.

Neva Železnik


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media