V medgeneracijski center na prijetno druženje

Druženje | marec '24

Aktualno

Lijana Trontelj s srcem in dušo že šesto leto vodi center.

Svetli in dovolj veliki prostori Medgeneracijskega centra Izola, ki deluje pod okriljem izolskega doma upokojencev, so ravno pravšnji za druženje in kakovostno izvajanje različnih brezplačnih dejavnosti, kar ima v današnji družbi res velik socialni pomen.

Ob našem obisku je bilo vzdušje v centru prijetno in živahno, uporabnike pa smo dopoldne »zmotili« pri igranju namiznega tenisa in vadbi za stabilnost in moč s kineziologom. »Na voljo imamo kar štiri igralne mize. Ta dejavnost je dobro obiskana, večinoma se srečamo domačini pa tudi stanovalci iz oskrbovanih stanovanj in drugih bližnjih krajev. Eni pridejo zaradi terapij, drugi z namiznim tenisom kljubujejo parkinsonovi bolezni, saj je v pomoč pri koordinaciji gibov,« pojasni prostovoljec Zorislav Toth. »Ta center je res dobrodošel. Kdor želi narediti nekaj zase, bo tukaj zagotovo našel kakšno dejavnost, ki mu ustreza,« ocenjuje.

Študent kineziologije združil prijetno s koristnim

Pri vadbi s kineziologom se v pogovor zapletemo z Vlasto Ražman. »Dobro se počutim, ker na tak način razgibamo celo telo in delamo vaje za stabilnost,« razloži. Tudi sicer je redna obiskovalka, saj obiskuje tečaj nemščine in plesne vaje, udeležuje se dogodkov. »Vse je zelo dobro organizirano, všeč mi je, ker se družimo in se med seboj spoznavamo,« še pove. Pri vajah jih dvakrat na teden spremlja magistrski študent kineziologije izolske fakultete za vede o zdravju Marko Savić, za katerega bi lahko rekli, da je prijetno združil s koristnim. »Na fakulteti sem se dogovoril, da bom v magistrsko nalogo vključil tudi rezultate praktičnih vaj s starejšimi, s katerimi opravljamo vaje za moč in ravnotežje,« pojasni.

Obiskovalci se radi družijo tudi ob igranju namiznega tenisa.   

Vodja centra Lijana Trontelj, magistra socialne gerontologije, je zadovoljna, ker s svojim delovanjem spodbujajo socialno vključevanje ranljivih skupin in krepitev dobrih medsebojnih odnosov za izboljšanje kakovosti življenja vseh generacij. »Prizadevamo si za večjo dostopnost znanja in veščin za samostojno in lepše življenje starejših ter medgeneracijsko in medkulturno povezanost. Vzpostavili smo uspešno sodelovanje z zavodi, društvi in drugimi organizacijami, ponujamo velike možnosti za prostovoljsko izmenjavo izkušenj in znanja ter aktivnejše preživljanje prostega časa,« pravi. Kot poudarja, morajo biti starejši ljudje čim bolj aktivni, da lahko čim dlje skrbijo zase in ostanejo v domačem okolju. »V medgeneracijskem centru lahko kakovostno izkoristijo svoj čas, širijo svojo socialno mrežo, navezujejo prijateljske odnose.«

Izolska občina je center odprla 11. maja leta 2018 na pobudo društev upokojencev Izola in Jagodje - Dobrava, Andragoškega društva Morje Univerze za tretje življenjsko obdobje, društva invalidov, združenja borcev za vrednote NOB, centra za socialno delo in izolskega doma upokojencev. V šestih letih delovanja so vzpostavili široko mrežo prostovoljcev. Sodelujejo z dvajsetimi do tridesetimi prostovoljci, ki predstavljajo pomemben kamenček v mozaiku uspešnega delovanja centra. »Najprej pridejo v naš center kot uporabniki, nato pa sčasoma postanejo prostovoljci, saj radi delijo pomoč in znanje z nekega področja,« je zadovoljna Lijana Trontelj, ki ji je v pomoč tudi delavka prek javnih del. 

Čeprav med obiskovalci – teh se vsak dan zvrsti od 100 do 150 – prevladujejo starejši (najstarejša uporabnica je stara 90 let), pa program namenjajo vsem občanom, saj si res želijo, da beseda medgeneracijski ne ostane le na papirju. Mlajše obiskovalce na primer pritegnejo predvsem namizni tenis, ples in jezikovni tečaji. Na seznamu imajo od deset do 15 različnih dejavnosti vsak dan, mesečno pa se zvrsti tudi 50 dejavnosti. Največ zanimanja vlada za kulturne in družabne prireditve ter dejavnosti za ohranjanje telesne zmogljivosti in boljše počutje – med njimi predvsem jutranja telovadba, namizni tenis in plesne delavnice, delavnice kaligrafije, jezikovni tečaji, delavnice za pridobivanje kulinaričnih spretnosti, učenje pravilne uporabe pametnega telefona in prenosnega računalnika, ustvarjanje različnih izdelkov, prebiranje poezije, potopisna predavanja, pogovori o aktualni problematiki starejših in upokojencev ter druženje ob reševanju križank, pikadu, šahu, igrah s kartami, prebiranju časopisov in revij … »Poseben poudarek namenjamo zanimivim pogovornim temam, predavanjem in delavnicam, ki jih redno izvajamo v sodelovanju s strokovnimi delavci s področja zdravstva in socialnega varstva ter drugimi,« pravi vodja centra.

Demenci prijazna točka

 Na delavnici kaligrafije so nastali prelepi izdelki.

Doda še, da se jim radi pridružijo tudi brezposelni, mladi in vsi, ki si želijo druženja in medgeneracijskega sodelovanja. »Socialnih razlik ne delamo, pri nas so vsi enako sprejeti. Nekateri se pri nas ustavijo le na kavici in klepetu, marsikateri pa se udeležijo katere od dejavnosti, ki jih tisti dan ponuja center in so za vse brezplačne. Prepričana sem, da lahko pri nas prav vsakdo najde kaj zase. Mislim, da gredo stvari v pravo smer, saj uresničujemo zastavljene cilje. Glavno vlogo imajo kakovostne dejavnosti in možnost vsakemu ponuditi priložnost za prijetno preživljanje prostega časa,« ocenjuje vodja centra. 

Starejše pri vadbi spremlja in jim svetuje magistrski študent kineziologije Marko Savić.

Sicer pa je center povezan tudi z izolskimi osnovnimi in srednjimi šolami ter vrtci, študenti Fakultete za vede o zdravju in številnimi društvi, institucijami ter organizacijami v občini. Medgeneracijski center v Livadah je poleg doma upokojencev in zdravstvenega doma ena od treh točk v občini, prijaznih demenci. Do njega je mogoče priti peš, s kolesom, avtomobilom (pred centrom je devet parkirnih mest) in tudi s Prostoferjem, storitev brezplačnih prevozov izvajata občina in humanitarni zavod Zlata mreža.

Medgeneracijski center v Izoli deluje na naslovu Livade 7a v pritličju kompleksa oskrbovanih stanovanj. Telefonska številka je 08 201 41 30, elektronski naslov medgeneracijski.center@du-izola.si, več informacij najdete na spletni strani: www.medgeneracijskicenterizola.si. Center je odprt od ponedeljka do petka od 7. do 19. ure, uradne ure pa so od ponedeljka do četrtka od 8. do 15. ure, ob petkih do 12. ure.

Besedilo in fotografije: Nataša Hlaj


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media