Inovativna, bolj zdrava živila
Dobro počutjemarec '24Prehrana
Prehrana
Inštitut za nutricionistiko že deseto leto podeljuje nagrade podjetjem, ki predstavljajo živila z ugodno prehransko vrednostjo. Ugotavljajo, da se zmanjšujeta količina sladkorjev v mlečnih izdelkih ter vsebnost soli in prehranskih vlaknin v kruhu, več živil pa vsebuje stročnice, zlasti čičeriko in lečo.
Priznanja za najbolj inovativna živila, ki so se v zadnjem letu pojavila na trgu, so prejeli: linija brezalkoholnih pijač Dana Mineral brez sladkorja in sladil, Sparov jesenski kruh (z dodatkom kostanjevega pireja in moke iz grozdnih pečk), Kmečka pekarna Janje Metličar za linijo testenin iz črne soje Poljka, linija jogurtov v lončku Ego iz Ljubljanskih mlekarn, kefir Krepki suhec z dodanimi beljakovinami Mlekarne Krepko, burek s čičerikino kremo, ki sta ga skupaj zasnovala Pekarna Pečjak in Grashka, enolončnica s čičeriko Ete Kamnik, namaz lečin tatar Argeta družbe Atlantic Droga Kolinska in prosena kaša z jabolki iz Mercatorja IP. Posebno nagrado za inovativnost pri izboljševanju sestave živil sta prejeli podjetji Don Don in Lidl za proteinski kruh brez kvasa, s semeni in z izredno malo količino soli, nagrado s področja trajnosti pa podjetje Bevo za rastlinska »rebrca« Juicy Marbles.
Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.
Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.
Če niste naročnik, se lahko naročite tu.