Društvena dejavnost 

Druženje | marec '24

LOŠKI POTOK

Decembra lani je minilo 70 let, odkar je bila v okviru občinskega odbora DU Ribnica ustanovljena podružnica upokojenskega društva za Loški Potok, ki se je 22 let kasneje reorganizirala v samostojno Društvo upokojencev Loški Potok. Ob jubileju je društvo pripravilo slavnostno prireditev, na kateri so sodelovali učenci Osnovne šole dr. Antona Debeljaka in njihovi vrstniki, ki obiskujejo glasbeni pouk v okviru Glasbene šole Ribnica. Ob tej priložnosti so izdali zbornik o delovanju društva, v katerem je bilo v prvem letu delovanja devet članov, zdaj jih je pa več kot 200. V zborniku so podrobneje predstavili člane, ki s svojim talentom in delom posegajo na področje ljubiteljske umetnosti, in aktivnosti s področij kulture, etnologije, kulinarike in medgeneracijske solidarnosti, v katere so člani vložili veliko prostovoljnih ur, kar je tudi širše vplivalo na lokalno skupnost. (Besedilo in fotografija: Vlado Mohar)

KRANJ

Mešani pevski zbor »Petra Liparja«, ki deluje pri Društvu upokojencev Kranj, je oktobra lani praznoval deseto obletnico delovanja. Takrat so se združili pevci Mešanega pevskega zbora Iskra Kranj ter moškega in nekdanjega ženskega pevskega zbora Društva upokojencev Kranj pod vodstvom zborovodkinje Nade Krajnčan. Pred štirimi leti jo je nadomestil Andrej Zupan. Petintrideset pevk in pevcev se redno udeležuje pevskih revij ter pevskega tabora v Šentvidu pri Stični. V okviru medgeneracijskega sodelovanja radi zapojejo otrokom v vrtcih pa tudi stanovalcem v domovih starejših občanov. Sodelujejo na komemoracijah pri spomenikih padlim v NOB in prireditvah v okviru Zavoda za turizem Kranj. Tradicionalne so podoknice pred Prešernovo hišo v februarju in decembru. Udeležujejo se tradicionalnih večerov partizanskih in domoljubnih pesmi na Visokem. V letu 2023 so nastopili tudi na Festivalu partizanskih pesmi v Ljubljani. Ob jubileju so pripravili koncert, na katerega so kot goste povabili člane skupine »Kr´kitare in citre«, ki deluje pri Ljudski univerzi Kranj. Nekatere pevke in pevci so prejeli Gallusove značke Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Društvo upokojencev Kranj pa je zboru podelilo zahvalo za večletno uspešno delovanje. (Besedilo in fotografija: Breda Kavčič)

POSTOJNA IN PIVKA 

Slovenski kulturni praznik so v Klubu upokojencev v vzgoji in izobraževanju občin Postojna in Pivka praznovali v Kranju. Obiskali so Prešernov smenj, prisluhnili recitacijam njegove poezije ter pevskim zborom, si ogledali nastope folklornih skupin, zvoki lajn pa so jih popeljali v čas romantike 19. stoletja. Navdušeni so bili nad spominsko razstavo Prešern – Pesnik v Prešernovi hiši. Pohodnice pa so se podale še na Šmarjetno goro nad Kranjem. (Besedilo in fotografija: Edvarda Sajovic)

OTOČEC

Konec januarja so babice in dedki obiskali otroke v Petrovem vrtcu na Otočcu. Po dogovoru z vzgojiteljicama Karmen in Katjo so otrokom zaigrali zgodbo Hiška za vse. Otrokom je bila predstava o sodelovanju živali pri gradnji hišice zelo všeč, zato so babicam in dedkom namenili močan aplavz. Po predstavi so se družili ob kavi in čaju. (Besedilo in fotografija: Helena Murgelj)

IZOLA

Gostje hotela Delfin in zunanji obiskovalci so ob slovenskem kulturnem prazniku uživali v glasbeno-plesnem večeru. Po predstavitvi Društva upokojencev Veliki Gaber iz Dolenjske je sledil nastop Marjetke Popovski s pevkami Cvet v laseh ob spremljavi Mirana Pečenika na harmoniki in Marka Petelina na bas kitari. S pesmijo, recitacijo, folkloro in glasbo so navdušili vse prisotne.
(Besedilo in fotografija: D. I.)

KRIŽEVCI

Prireditev Zapojmo in zaplešimo mlajši in starejši, ki jo ob podpori občine Križevci prireja Društvo upokojencev Križevci, je bila že sedma po vrsti. Tudi tokrat je privabila veliko število obiskovalcev od blizu in daleč. Nastopili so: Veseli Prleki, otroci iz Vrtca Križevci, Band skupina in plesna skupina Osnovne šole Križevci, KD Kajer Bučečovci in Folklorna skupina KD Marko Beltinci, Aleks Lačen s harmoniko, Folklorna skupina Slavka Osterca KUD Križevci je zaigrala skeč, Maja in Lado iz Zreč sta nastopila z Avsenikovimi skladbami, Lucija Divjak pa s pevsko točko. Gledalci so z glasnim ploskanjem nagradili nastopajoče. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

KOSTRIVNICA

Članice in člani Društva upokojencev Kostrivnica so na občnem zboru pregledali preteklo delo in si zadali nove cilje. Predsednica društva Marija Čakš je z zadovoljstvom povedala, da se je društvu priključilo 16 novih članov in da so uspešno opravili sanacijo društvenega doma. Tudi letos se bodo podali na izlete, pohode in letovanje v Izoli. Poseben poudarek bodo ob pomoči Policijske postaje Rogaška Slatina dali ozaveščanju o prometnem režimu in uporabi defibrilatorja. Zdenka Jan, predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije, in predsednik Pokrajinske zveze društev upokojencev Celje Jakob Presečnik sta pohvalila aktivnosti društva. Navdušena sta bila nad petjem mešanega pevskega zbora. Zdenka Jan je zaključila, da zbor »govori v prid medgeneracijskemu druženju, saj je bilo med pevci veliko mladih«.

(Besedilo: Milenka Blažević, fotografija: Jože Strniša)

MALI SLATNIK

Članice in člani društva upokojencev Mali Slatnik so v prvi polovici februarja odšli na oddih v hotel Delfin v Izoli. Bivanje je bilo zelo prijetno. Osebje je bilo prijazno, strokovno ter pripravljeno pomagati. Poleg uživanja v notranjih bazenih so se imeli zelo lepo ob večernih zabavah z živo glasbo, še posebej na pustni večer ter za Valentinovo. Odpravili so se tudi na pohode v bližnjo okolico ter obiskali več zanimivih lokacij v Izoli. (Besedilo in fotografija: Vinko Parancin)

PIRAN

(podpis slike),

Društvo upokojencev Piran bo tudi letos v dogovoru s Centrom za krepitev zdravja in patronažno službo Zdravstvenega doma Piran izpeljalo osem brezplačnih delavnic za boljše zdravje članov in članic ter meritev pritiska in sladkorja v krvi. Naslednjič si lahko te vrednosti izmerite 20. marca v društvenih prostorih. V februarju je komisija za socialna in stanovanjska vprašanja pripravila rokodelsko delavnico na temo "Lotosov cvet". Pod vodstvom mentorice Marije Vuk je deset članic ustvarjalo rože iz papirja, ki jih bodo  8. marca podarili stanovalkam v Centru za starejše občane v Luciji. (Besedilo in fotografija: Zdravko Taškar)

BELTINCI

Člani dramske sekcije Društva upokojencev Beltinci so pripravili prireditev Veseli večer z upokojenci, na kateri je 21 igralcev, pevcev in glasbenikov na simpatičen način prikazalo zabavne utrinke iz zakonskega življenja upokojencev ter prigode iz delovanja društvenih sekcij. Nastop so obogatili z glasbo, ljudskim petjem in plesi ter navdušili številne gledalce. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

TUHINJ

Članice in člani Društva upokojencev Tuhinj se ob koncu leta srečajo na tradicionalnem druženju v vaški gostilni, se poveselijo in obujajo spomine. Tokrat so medse povabili tudi Majo Gradišek iz Doma starejših občanov Kamnik, ki jim je povedala, kakšno je življenje v domu in kako poteka postopek vselitve. (Besedilo in fotografija: Mihaela H.)

PRAZNOVALI SO

Lepo je živeti. S temi besedami je Marija Kapš, članica Društva upokojencev Semič, pozdravila goste, ki so jo obiskali ob njenem stotem rojstnem dnevu v DSO Črnomelj. Do 99. leta je živela sama v hiši v Gorenjcih, gospodinjila, pridelovala zelenjavo na vrtu in z nečakovo pomočjo obdelovala vinograd. Njen recept za dolgo življenje je, da je treba uživati v delu, premišljeno ravnati in včasih tudi kaj potrpeti.

Anica Leskovec z Otočca je v začetku februarja praznovala 90. rojstni dan. Po šolanju je odšla v Švico, kjer je bila zaposlena kot šivilja. Tam je spoznala moža Rudija, s katerim sta imela hčerko in sina, leta 1979 pa se je Anica z družino vrnila na Otočec, kjer se je zaposlila v vrtcu. Zdaj je že 14 let vdova, marsikdaj se kam zapelje z avtomobilom, rada rešuje sudoku in križanke, še vedno kaj zašije in znanje prenaša na štiri vnukinje.

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Ivan Jurkovič iz Hoč je oktobra lani v krogu domačih praznoval 90. rojstni dan. Rodil se je v družini z osmimi otroki v Bosanski Dubici, ki je v vojni izgubila dom in je novega poiskala v Sloveniji. Ivan se je izučil za mizarskega mojstra, upokojitev pa je dočakal v Sekciji za vleko Jugoslovanskih železnic v Mariboru. Z ženo sta imela sina in hčer, ki je žal mlada umrla. V mladosti se je ukvarjal s športom, zlasti odbojko, tekmoval je tudi v šahu. Leta 2014 je prejel priznanje občine Hoče - Slivnica za zasluge pri razvoju odbojke. V veliko zadovoljstvo mu je bila skrb za kokoške, zdaj ga razveselijo obiski vnukov, rad tudi poklepeta s sosedi.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media