Aprila pred petdesetimi leti

Zgodbe | april '24

NOSTALGIJA 

Vzajemnost letos praznuje 50. obletnico izhajanja, zato vas želimo spomniti, kaj vse se je še dogajalo pred pol stoletja. Nekaj dogodkov iz aprila 1974.

Švedska glasbena skupina ABBA je s pesmijo Waterloo zmagala na tekmovanju za pesem Evrovizije, ki je potekalo v Veliki Britaniji. Jugoslavijo je zastopala Korni grupa, ki je zasedla 12. mesto.

Hotelsko podjetje Ilirija je v pasaži Maximarketa v Ljubljani odprlo picerijo Parma, prvo pravo picerijo v takratni Jugoslaviji, ki še obratuje in ima še vedno v ponudbi kultno »ilirijo z jajcem« in borovničev sok.

Na 46. podelitvi oskarjev sta nagradi za najboljšega igralca in igralko prejela Jack Lemmon in Glenda Jackson, desetletna Tatum O'Neal pa je postala najmlajša igralka, ki je kdaj prejela oskarja. 

Umrl je Georges Pompidou, francoski politik in državnik. V letih od 1962 do 1968 je bil ministrski predsednik Francije, nato pa vse do svoje smrti predsednik države.

Ansambel bratov Avsenik je na jubilejnem koncertu ob dvajseti obletnici v Hali Tivoli v Ljubljani prvič zaigral skladbo Slovenija, od kod lepote tvoje. To je bil tudi poslovilni koncert Franca Korena. (Foto: Marjan Ciglič, hrani: MNZS)

Motorevija je objavila reportažo z obiska znanega dirkača formule 1 Claya Regazzonija v Ljubljani, ki je med drugim obiskal Slovenija avto, zvečer pa je v Nami delil avtograme privržencem avtomobilskega športa.

Zagotovo poznate drobne figurice iz čokoladnega jajčka presenečenja. Tako imenovani kinder jajčki so se na trgovskih policah prvič pojavili leta 1974. Dve leti prej sta si jih v Italiji zamislila Michele Ferrero in William Salice, od takrat so jih prodali več kot 30 milijard po vsem svetu.

Med nageljnovo revolucijo na Portugalskem je po 48 letih padla salazaristična diktatura, s tem pa se je odprla pot demokraciji.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media