Nežnost skozi vse življenje

Dobro počutje | julij '24

Dr. Peter Zajc

Soseda pri osemdesetih mi je zaupala, da jima je z možem še vedno lepo, ko se objameta, božata in stisneta drug k drugemu. Dober partnerski odnos vsem nam prinaša mnoge radosti, med njimi tudi spolne, ki nam lepšajo življenje. Vendar pa tak odnos ni sam po sebi umeven. Zanj je potrebno veliko truda, energije, medsebojnega usklajevanja in spoštovanja obeh partnerjev.

Na vprašanja o spolnosti je za revijo Vzajemnost odgovarjal dr. Peter Zajc, zdravnik specialist psihiater na Centru za mentalno zdravje Psihiatrične klinike v Ljubljani. Svoje ambulantno delo zadnja leta usmerja zlasti na področje spolnega zdravja. Je specialist spolne medicine, član Evropskega komiteja za spolno medicino (FECSM) in član Interdisciplinarnega konzilija za potrditev spolne identitete.

Negovanje spolnosti

Spolnost je zelo pomemben del našega življenja, o katerem bi se morali veliko pogovarjati. Tudi v starejših letih! Seksualne fantazije nam omogočajo spoznavanje sebe, našega odnosa do spolnosti in odkrivajo svet čutnosti. Z njimi spoznavamo svoje meje v sanjarjenju, odnos do drugih, podajajo nam spoznanja še neodkritega, nedoživetega in neizživete želje. Le na nas je, koliko si jih upamo udejanjiti, doživeti in se jim tudi v resničnem življenju prepustiti. Kako spolne fantazije pripomorejo k uživanju? »Osredotočenost na prijetne občutke v vseh fazah spolnega odnosa, torej ne samo v povezavi z orgazmom, je zelo pomembna. Spolne fantazije so lahko tudi odraz posameznikovega odnosa do seksualnosti. Če je ta odnos pozitiven tudi v starejših letih, bo tudi spolno življenje boljše in bolj zadovoljivo,« je povedal dr. Zajc in omenil, da se je odnos v naši družbi do spolnosti v zadnjih 60 letih izrazito spremenil, seksualna revolucija v šestdesetih letih prejšnjega stoletja je prinesla napredek, ki se kaže tudi pri današnji generaciji starejših. Predvsem ni več razlike v odnosu do seksualnosti v zrelih letih med moškimi in ženskami, kot so to opažali raziskovalci v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Naš sogovornik pravi, da je osnova za zdravo spolno življenje »dobra skrb za splošno zdravje in telesno kondicijo ter ne nazadnje duševno zdravje, katerega del je tudi gojenje dobrih odnosov. Raziskave kažejo, da so v poznih letih s spolnim življenjem bolj zadovoljni tisti, ki so v stalnem partnerskem ali ljubezenskem razmerju, v primerjavi z osebami, ki so samske ali imajo priložnostne spolne partnerje. Sposobnost prilagoditve spolnih praks telesnim spremembam, ki jih prinaša staranje, enako pomembno vpliva na zadovoljstvo.« Osnova za dobro počutje je negovanje telesa in njegove vitalnosti s sprehodi, telovadbo, jogo, plesom, obiskom savne, plavanjem ali ukvarjanje z določenim športom. Miselno aktivnost vzdržujemo s tem, da veliko beremo, se družimo, pogovarjamo s prijatelji, debatiramo in izražamo svoja mnenja. Za pestrejšo spolnost si pa oglejmo kakšen romantični ali erotični film, prebirajmo literaturo s podobno vsebino, kar nam v dodatni meri spodbudi željo po bližini.

Vpliv let na spolnost

Na vprašanje, kako se z leti pri ljudeh spolnost spreminja, pravi: »S staranjem se sicer tudi v zdravem telesu pojavljajo spremembe na ravni hormonov, živčevja in obtočil, ki vplivajo na spolno funkcijo. Tako moški poročajo o težavah z erekcijo pa tudi s spolno željo in orgazmom. Ženske poleg upada spolne želje in orgazma poročajo predvsem o več bolečinah pri vaginalnem spolnem odnosu zaradi suhosti sluznice.« In pove, da »dodatne težave za dobro spolno življenje predstavljajo še bolezni, ki so v poznejših letih vse pogostejše, zlasti tiste kronične bolezni, ki prinašajo bolečine in splošno oslabelost. Kljub temu raziskave kažejo, da tudi v zrelih letih veliko ljudi ostaja spolno aktivnih. Morda takrat nista več v ospredju pogostost spolnih odnosov in doživljanje orgazma, ampak zadovoljstvo v intimnosti, pomembnejša je nežnost.«

Sicer pa sogovornik še enkrat omeni, da se »pri moških v največji meri pojavlja težava z erekcijo, lahko gre samo za manj izrazito in počasnejšo otrdelost, pa kdo to že naslovi kot velik problem, če ne zna prilagoditi svojih pričakovanj in spolnih praks. Takrat je pomoč že pogovor, da si mora zdaj vzeti več časa in poskrbeti za močnejšo fizično stimulacijo, ročno ali oralno. Če to ne pomaga, se je dobro obrniti po zdravniško pomoč. Če moški skriva erektilne težave, ne le da trpi spolno življenje, ampak so lahko le-te predhodnica koronarne bolezni srca, ki jo lahko odkrijejo hitreje, če se moški zaupa osebnemu zdravniku. Pri ženskah so težave s suhostjo vaginalne sluznice morda bolj prepoznane, saj je ginekološka služba dobro organizirana in tudi preventivno skrbi za zdravje žensk. Bi pa bilo dobro, da bi zdravniki redno postavljali vprašanja, vezana na spolno zdravje, saj raziskave kažejo, da se ljudje zaupamo zdravnikom o spolnih težavah šele, ko nas o tem neposredno povprašajo.« Dr. Peter Zajc zato meni, da bi bilo dobro, da bi družinski zdravniki svojim pacientom redno postavljali vprašanja, ki so povezana z njihovo spolnostjo.

Sami pa lahko poskrbimo za popestritev ali odpravo manjših težav v spolnosti. Na voljo so različni pripomočki za moške in ženske, ki jih lahko kupimo v specializiranih erotičnih trgovinah ali jih naročimo po spletu. Predvsem lubrikant, ki ga prodajajo v lekarnah in mnogih trgovinah, spremeni boleč spolni odnos v prijetnega. Libido si lahko povečamo tudi z različnimi zeliščnimi čaji, tabletkami in drugimi pripomočki. Na televiziji reklamirajo predvsem tabletke za moško erekcijo. Žal pa ne tabletk za povečanje želje po spolnosti pri ženskah, čeprav obstajajo. V lekarnah pa imajo na razpolago afrodiziak brez recepta kot prehransko dopolnilo.

 Zadovoljiva spolnost

Redna spolna aktivnost skozi vsa življenjska obdobja, dober intimni odnos in odprtost v pogovorih o spolnih željah in fantazijah s partnerjem, od skrbi za splošno zdravje do sprotnega reševanja težav na področju spolnosti, tudi s pomočjo zdravnika, če je treba. To so navodila dr. Zajca za zadovoljivo spolnost. Torej, kar pogumno v svet, za katerega že marsikdo misli, da je prestar, nima volje ali želje. Vse se da urediti s pomočjo pripomočkov, medicine in strokovnjakov. Ne dovolimo si biti pasivni, ampak aktivni na vseh področjih, ki nam jih ponuja življenje.

Zlata Bela, fotografija: osebni arhiv Petra Zajca


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media