Še ena korist olivnega olja

Dobro počutjejulij '24Zdravje

Zdravje

Ljudje, ki zaužijejo vsaj sedem gramov olivnega olja dnevno, to je polovico jedilne žlice, imajo za 28 odstotkov nižje tveganje, da bodo umrli zaradi bolezni, povezane z demenco.

To so izsledki študije, narejene v Harvard T. H. Chan School of Public Health v Bostonu, v katero so zajeli več kot 92.000 ljudi. Ugotovili so, da je zamenjava ene čajne žličke margarine ali majoneze z enako količino olivnega olja povezana z 8- do 14-odstotnim nižjim tveganjem za smrt, povezano z demenco. Pri zamenjavi z drugimi rastlinskimi olji ali maslom teh razlik niso opazili.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.