DRUŽENJE

Druženje | julij '24

RAKEK

Članice in člani Društva upokojencev Rakek so se v začetku junija odpravili na tridnevni izlet v Prago. Odkrivali so lepote in znamenitosti češke prestolnice, ki velja za gotsko lepotico ob romantični Vltavi, po kateri so se tudi popeljali z ladjico. Med drugim so si ogledali tudi Hradčane, največji grajski kompleks na svetu, ki je sedež češkega predsednika. Na poti proti domu so se ustavili še v mestecu Češki Krumlov z lepo ohranjenim srednjeveškim jedrom, ki je pod Unescovo zaščito. (Besedilo in fotografija: Boža Vesel)

KRŠKO

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je v začetku junija pripravil že 12. letno srečanje za svoje člane. V Krško se je z vseh koncev Slovenije pripeljalo več kot petsto upokojenih članov. Gostoljubni Posavci so jim pripravili lep sprejem z darilci in čudovit program. Med drugim so si lahko ogledali mestni muzej, Valvasorjevo knjižnico, progo za spidvej, Svet energije – GEN, vinsko klet v Krškem, grad Rajhenburg, Posavski muzej Brežice, vodovodni stolp, Banovo domačijo v Artičah, Evrosad in Galerijo Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki. Popoldansko druženje je potekalo v prijetnem vzdušju ob misli: Povejte mladim, da je svet lep in da je vredno za sabo pustiti sled. (Besedilo in fotografija: Marija Andrejčič)

 

CERKLJE NA GORENJSKEM

Društvo upokojencev Cerklje je v začetku maja za svoje najstarejše člane organiziralo izlet na Jezersko. Udeležilo se ga je 34 članov. Pomagali so jim prostovoljke in prostovoljec društva, ki sodelujejo v programu Starejši za starejše. Po kraju jih je vodil predsednik Društva upokojencev Jezersko Milan Milošič. Po maši sta sledila prikaz kuhanja masunjeka, jedi iz smetane in ajdove moke, ter kosilo ob Planšarskem jezeru, peljali pa so se tudi na Jezerski vrh. (Besedilo: Lojzka Škerjanec, fotografija: Franc Dolinar)

MALI SLATNIK

Društvo upokojencev Mali Slatnik je v sklopu 48. pokrajinskih športnih iger Dolenjske in Bele krajine konec maja organiziralo tekmovanje v štrbunku za ženske. Sodelovalo je 15 društev upokojencev z več kot 60 tekmovalkami. Prvo mesto je zasedla ekipa DU Mali Slatnik, drugo DU Uršna sela in tretje DU Mirna Peč. Med posameznicami si je prvo mesto priigrala Rezka Kramarič iz DU Črnomelj, drugouvrščena je bila Jožica Barborič iz DU Mali Slatnik. Tretje mesto pa so zasedle kar tri tekmovalke: Nežka Staniša iz DU Podgorje - Stopiče, Vida Molek iz DU Semič in Milena Rauh iz DU Uršna sela.

(Besedilo in fotografija: Vinko Parancin)

 

DOBOVA KAPELE

V organizaciji Društva upokojencev Dobova - Kapele in po programu PZDU Posavje je v Dobovi potekalo regijsko tekmovanje v elektronskem pikadu. Udeležilo se ga je skupaj 15 ekip iz društev upokojencev Brežice, Krško, Radeče, Raka, Senovo, Sevnica, Tržišče in Dobova - Kapele. Med moškimi ekipami je največ točk dobila ekipa domačega društva, druga je bila ekipa DU Sevnica in tretja ekipa DU Senovo. Tudi med posamezniki je imel najbolj mirno roko in oster pogled domačin Jože Ogorelc iz DU Dobova - Kapele, sledila sta mu Jože Semenišek iz DU Senovo in Janez Levak iz DU Brežice. In še ženske ekipe: najboljše so bile tekmovalke DU Raka pred ekipama DU Radeče in DU Brežice. Najboljše posameznice pa so bile Nuša Oražen iz DU Krško, Anica Kern iz DU Raka in Marica Umek iz DU Senovo. (Besedilo in fotografija: Biserka Čančer)

SELNICA OB DRAVI

Društvo upokojencev Selnica ob Dravi je v letošnjem maju prvič organiziralo zdravstveno letovanje v Bosni, in sicer v Banji Vrućici. Udeležilo se ga je 49 upokojencev, ki so bili zadovoljni z nastanitvijo, hrano in zdravstveno obravnavo. V medicinskem centru so obiskovali terapije, družili pa so se tudi ob zabavnih igrah. Posebej zanimiv je bil obisk etno vasi, kjer so okušali tradicionalne jedi in se tudi zavrteli ob glasbi. V društvu že sprejemajo informativne prijave za prihodnje letovanje. (Besedilo in fotografija: Relica Kotnik)

BELTINCI

Ekipa Društva upokojencev Beltinci v sestavi Marija Jeneš, Marija Sreš in Darinka Senica je zmagala na tekmovanju v cvrtju langašev, tradicionalne prekmurske jedi. Na 16. langašijadi, ki jo je pripravilo Turistično društvo Lipa, se je pomerilo osem moštev. Drugo mesto je zasedla ekipa domačega turističnega društva, tretje pa člani Kulturnega društva Lipa. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

PRAZNOVALI SO

Najstarejša Mozirjanka Jožefa Trogar z Lepe Njive je 20. marca praznovala stoti rojstni dan. Leta 1959 se je poročila s sosedom Jožetom. Rodili so se jima trije otroci, a je hčerka kmalu po porodu umrla. Z možem sta kmetovala in skrbela za družino. Zdaj je že 36 let vdova. Zdravje ji še kar služi, le slabše vidi in sliši. Najraje z rožnim vencem v rokah moli. Bogata leta, ki so ji odmerjena, preživlja v miru in ljubezni, tudi ob petih vnukih in čebljanju treh pravnučkov.

Trinajstega junija je 90. rojstni dan praznovala Amalija Plut z Anzlove Gore pri Semiču. Z možem Janezom sta obdelovala kmetijo na Sodjem Vrhu, 12 let pa je delala tudi v Iskri Kondenzatorji. Že osem let živi sama v hiši, vendar pravi, da ji ni nikoli dolgčas. Štirje otroci skrbijo zanjo in jo redno obiskujejo. Ima že štiri vnuke in štiri pravnuke. Prisega na domača zdravila in čaje. Njen recept za dolgo življenje je zmernost pri vsem, predvsem pa se človek ne sme preveč in predolgo jeziti, saj se z dobro voljo več doseže.

Sredi maja je 90. rojstni dan praznovala Rozalija Meke iz Gabrja pod Gorjanci. Od leta 1993 je članica DU Gabrje, kjer je bila zelo aktivna. Že kot otrok je morala pomagati družini pri težkih fizičnih delih. Druga svetovna vojna jo je še posebej zaznamovala, saj je njen oče preminil v koncentracijskem taborišču. Po koncu vojne je odšla za delom v Ljubljano, kjer je spoznala svojega zdaj že pokojnega moža. Rodila sta se jima dva otroka, ki sta ji podarila dva vnuka in štiri pravnuke. 

62. obletnica mature

Na obletnici mature soboške gimnazije iz leta 1962 se je zbralo šest nekdanjih maturantov, tri sošolke in trije sošolci, nekaj se jih je opravičilo, precej jih je žal že pokojnih. Najprej so se zaposlili z uganko kdo je kdo na sliki. Z združenimi močmi so prepoznali vse obraze iz davnega leta 1958, ko so se srečali v 1. razredu gimnazije. Spomnili so se odličnih učiteljev francoščine in ruščine pa tudi razredničarke, ki biva v domu za starejše. Po urah sproščenega pogovora so se razšli z upanjem, da se z drugimi nekdanjimi sošolkami ali sošolci morda srečajo prihodnje leto. (Besedilo in fotografija: Štefan Huzjan)

Po 55 letih so se spet srečali

Kako leta hitro tečejo, se spominjajo nekdanji sošolci Osnovne šole Tišina, ki so se srečali po 55 letih, ko so zapustili šolske klopi. Na srečanju v vasi Krajna se jih je zbralo 21, čeprav je bilo v dveh oddelkih kar 60 učencev. Njihovi razredničarki sta bili Marjeta Varga in Marija Topolnik. Obujali so spomine na šolske dni in sklenili, da se bodo od zdaj še pogosteje srečavali, morda celo vsako leto.

(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

Srečanje po 57 letih 

V Petišovcih pri Lendavi se je zbralo devet nekdanjih dijakov Srednje tehnične šole Lendava. Takrat si je znanje v šolskih klopeh nabiralo 22 dijakov, ki so leta 1967 uspešno dokončali štiriletno šolanje. Na srečanju so se med drugim tudi spomnili na svoje sošolce in razrednika Franja Tarandeka iz Murskega Središča. Lepi spomini pa jih vežejo tudi na druge učitelje in predavatelje, ki so pomembno vplivali na njihovo izobraževanje in osebnostni razvoj. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media