Preuredimo predsobo

Prosti čas | nov. '16

STANOVANJE

Klasična ureditev za manjšo predsobo. Vnesimo le nekaj barv in kakšen zanimiv dodatek.

Predsoba je ogledalo stanovanja, za starejše pa predstavlja prostor, kjer se morajo udobno preobuti in obleči. V hiši je predsoba dovolj velika, v stanovanju pa tako majhna, da se zdi kot križišče poti, polna je vrat in omar. V omarah so mnoge stvari, na katere smo že zdavnaj pozabili. V slabo voljo nas spravljata natrpanost in star pohištveni element za obešanje plaščev z omaro za čevlje in ogledalom, kjer se oblačila grmadijo, ogledala ne vidimo več, manjka pa nam udoben sedež, kjer bi se lahko preobuli. Kako bi preuredili predsobo, da bo videti večja, uporabnejša in prijetnega videza, prenova pa ne bo draga?

Mnoga stanovanja so zasnovana tako, da je predsoba osrednje vozlišče, od koder vodijo vrata v sanitarije, spalnice, dnevno sobo pa v kuhinjo, morda shrambo. Če želimo prenatrpano predsobo narediti uporabnejšo in prijetnejšo, moramo najprej zbrati pogum in prevetriti omare in njihovo vsebino. Ugotoviti, koliko te vsebine dejansko sploh še potrebujemo. Presenečeni bomo, kako malo stvari iz omar v resnici uporabljamo, še posebej reči, ki so v omari višje od dosega naših rok. Pospravimo odvečne reči na podstrešje, jih podarimo ali zavrzimo. Bolje, da v starosti ne plezamo po lestvi ali na stol in imamo potrebno nižje v omari.

Spremljajmo svoje navade. Poglejmo, kako na primer poteka naš vsakdan: uporabljamo eno torbo, površnik in jopič, pokrivalo, tri pare čevljev, vedno na isto mesto odložimo torbico, ključe, telefon, rokavice, ko se vrnemo s pohoda, so tu še palice itd. Tem novim spoznanjem prilagodimo opremo. Če povzamemo: vsakdo potrebuje odlagalno površino v višini med 72 in 90 cm, torej mizico ob steni ali komodo, vsaj en ali dva predala. Pa udobno in dovolj globoko klop ali stol za preobuvanje. Če ima klop predal ali police s košarami, je to še bolj praktično. Kadar živimo sami, morda sploh ne potrebujemo posebne omarice za čevlje in sta dovolj dve odprti polici, sezonsko obutev pa spravimo v škatle v omaro. Za dve osebi sta na steni dovolj dva ali pa trije kavlji za obešanje oblačil. Da prostor ostane bolj urejen in prazen, nekatera oblačila vedno pospravimo na obešalnik v omaro. Če želimo, je bolje, da ob eno steno postavimo vgradno omaro z drsnimi vrati, kamor spravljamo oblačila in lahko tudi obutev, druge stene pustimo prazne.

Razširimo tudi vrata

Nikoli ne vemo, kako nam bo služilo zdravje v prihodnje, a če smo se odločili, da izpraznimo in osvežimo predsobo, predvidimo možnost, da jo bo nekoč uporabljala oseba s palico, hojco ali na vozičku. Kaj dosti ne moremo storiti, če so notranja vrata v stanovanju zelo ozka, kar pogosto srečamo v stanovanjskih blokih. Še posebej težko je, če naši dragi nenadoma zbolijo in smo naenkrat prisiljeni spreminjati stanovanje, ker voziček ali postelja ne gresta skozi vrata. Tako je dobro ob prenovi predsobe razširiti in zamenjati vrata vsaj tam, kjer so res ozka. Svetla odprtina vrat mora biti vsaj 80 cm, da gre skoznje invalidski voziček.

Klop, iztrgana pozabi, je lepa taka, kot je, samo dodamo pisane blazine.

Preproge in predpražniki so ena večjih nevarnosti za starejše v stanovanju. Hitro nam spodrsne ali se obnje spotaknemo, zato jih raje opustimo. Če zmoremo, zamenjajmo tudi pod, morda ga položimo kar na obstoječega. Predsobe običajno nimajo naravne svetlobe, zato potrebujemo stalen vir svetlobe, ki opozarja, kje je kaj, še posebej če prostor uporablja slabovidna oseba. Tehnologija svetlobnih trakov in točkovnih lučk LED to omogoča z zelo majhno porabo energije. 

Ko bomo iz predsobe odstranili vse tisto, česar ne potrebujemo, jo poskusimo narediti svežo in veselo. Za to ne potrebujemo veliko denarja, saj smo opremo v prostoru pretežno odvzemali. Uporabimo svetle barve, postavimo na odlagalno mizico lepo svetilko, na steno obesimo novo ogledalo. Blazine ali sedež so priložnost, da si damo duška z barvo in vzorcem. Na stene pa obesimo spominke s potepanj in pustimo še nekaj prostora za prihodnje. Razveselimo se prijetno urejene in zračne predsobe, naj tako sprejme tudi naše obiskovalce.

Barbara Železnik Bizjak, univ. dipl. inž. arh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media