Spomladansko pospravljanje

Prosti čas | apr. '17

Za varno uporabo dvižnega obešala moramo stopiti nekaj korakov nazaj.

Spomladi se lotimo pospravljanja, ker želimo stanovanje urediti in očistiti. Pri tem ne moremo mimo shranjevalnih površin. To so razne visoke in nizke omare, police v shrambi in kleti pa vsi tisti zaboji, v katere pospravimo reči, ki jih potrebujemo le včasih in morda nanje sčasoma tudi pozabimo. Garderobne sobe se pri nas pojavljajo v novogradnjah šele v zadnjih letih, so pa še kako dobrodošle. So namenski prostor, običajno ob spalnici, kjer imamo vso garderobo pregledno urejeno in pospravljeno v enem prostoru.

Tako sta iskanje in pospravljanje oblačil preprostejši, če pa je v prostoru še kakšna klop ali stol, se lažje tudi preoblečemo. V garderobni sobi se lahko odločimo za sistem odprtih omar, kjer je vsebina še pregledneje urejena. Spet drugi zagovarjajo zaprte omare, ker se ne nabira prah. Kadar ostanemo sami v prevelikem stanovanju, si lahko z nekaj domišljije in prilagoditve v prazni sobi uredimo tako garderobno sobo.

Bistvo dobrega pospravljanja

Bistveno je, da reči nimamo preveč in jih urejamo po skupinah. Začetek najbrž ni pretežak, če rečemo, da imamo zimsko in letno garderobo pa oblačila za doma in tista boljša. Galanterijo lahko pospravimo čez poletje v zabojčke, ki se dobro zaprejo s pokrovom, da se vsebina ne praši. Tudi rezervne odeje, morda slavnostna oblačila in podobno lahko zapremo v lične prosojne škatle s pokrovom in jih pospravimo. Damo jih lahko na vrh omare, pospravimo pod posteljo ali pa jih zložimo drugo na drugo in shranimo v shrambo ali klet. Če škatle niso prosojne, jih opremimo z nalepkami.

Priročni zaboji so lahko tudi na kolesih, predvsem večji, da jih lažje premikamo iz prostora v prostor. Če pa si zaželimo na odprtih policah lepe škatle, v katere bomo pospravili drobnjarije, kupimo prikupno potiskane kartonske škatle, morda enobarvne ali oblečene v kakšno tkanino. Spretni lahko celo sami stare škatle oblečejo v zavijalni papir, taka rešitev bo praktično zastonj.

Urejenost garderobne sobe

Rešitev s škatlami je dobrodošla tudi takrat, ko imamo veliko omaro čez vso steno. Da bi za drsnimi vrati bolje uredili vsebino, na police postavimo škatle in nanje napišemo vsebino. Še kako priročni sta opremljanje in urejanje na ta način za starostnika, ki postaja pozabljiv in morda tudi slabo vidi vsebino omare. Starejši smo, težje plezamo na stol ali lestev, da bi dosegli reči, ki so visoko v omari. To je tudi nevarno, zato je morda bolje, da si prostor v omari organiziramo tako, da so reči, ki jih ves čas uporabljamo, lažje dosegljive v nižjih delih omare. To je v višini, ko nam ni treba počepniti niti stopiti na prste, torej približno 40 cm nad tlemi in do višine 165 cm. To velja tako za prostor v kuhinjskih omaricah kot za prostor v garderobni omari v spalnici ali kje drugje. Na mesto, ki je težje dosegljivo, pospravimo oblačila ali predmete, ki jih redkeje uporabljamo. Če se bojimo, da bomo pozabili, kaj je tam shranjeno, si napišemo natančen seznam in ga prilepimo na notranjo stran vrat. 

Sodobne garderobne omare skrivajo v svoji notranjosti kup priročnih elementov z namenom, da bi olajšali uporabo. To so izvlečne police, izvlečni nosilci za hlače, mrežaste košare, predali s steklenimi stranicami in pa izvlečni drogovi za obešanje. To so drogovi, ki imajo povlečno ročico, s katero povlečemo k sebi obešalni drog, poln obešalnikov z oblačili. Tu pa nastane težava, če v spalnici ali predsobi ni dovolj prostora, da bi stopili dva koraka nazaj in to storili. Teža obešalnega droga je velika in jo bomo težko zadržali, če se mu ne moremo umakniti. In ravno zaradi tega je tak tip obešalnika manj primeren za starejše. 

Eni pospravljajo raje kot drugi, a verjetno smo vsi zadovoljni, kadar imamo občutek, da smo stanovanje pospravili, se nečesa znebili in bomo v prihodnje reči tudi lažje našli.

Barbara Železnik Bizjak, univ. dipl. inž. arh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media