Bliža se kurilna sezona

Prosti čas | sep. '17

Zaprto kurišče s steklenimi vrati

Toplota je še kako pomembna za ugodje, ampak nanjo ne mislimo v vročih dneh. A bliža se jesen in z njo čas, ko bomo morali prostore na začetku včasih vsaj dogrevati, kasneje redno ogrevati. Ogrevanje je velik strošek za vsako gospodinjstvo, še posebej težko je lahko za starejše. Vzrok za visoke stroške ogrevanja so lahko tudi prevelika stanovanja in hiše ter nezadostno ali celo nepravilno izolirane hiše. Da ne bi plačevali preveč, si marsikdo ogreva le en prostor, drugi bivalni prostori pa so hladni, kar pomeni, da plačujemo, pa nas vseeno zebe. Smo še sposobni skrbeti za varno kurjenje štedilnika, kamina na trda goriva? Ali je čas, da temeljito spremenimo način ogrevanja in kuhanja v korist lastne varnosti in udobja?

Zidani štedilniki na drva so bili nekoč nepogrešljiv del kuhinje; poleg kuhanja, pečenja, gretja vode so tudi ogrevali prostor s prijetno toploto. Tudi sicer so štedilniki na drva še vedno priljubljeni, predvsem na podeželju. Dandanes raje kuhamo na plin, elektriko, ogrevamo se s centralnim gretjem na razna kuriva, ki je lahko v bivalni enoti ali daljinsko, imamo toplotne črpalke, talno gretje. Centralno ogrevanje ima osrednjo peč ali sistem, ki skrbi za gretje vode ali zraka, ki potuje po ceveh v prostore v hiši ali stanovanju. Udobje pritiska na gumb je še posebej za starejše izrazito pomembno, kar velja za plinsko ogrevanje in toplotne črpalke.

Kurjenje z drvmi ali čim drugim pa zahteva več skrbi in fizičnega dela. A morda predvsem starejši pogrešajo stik z ognjem in takojšnji občutek toplote. Štedilnik, kamin, peč so prijetni, vendar ali bomo še zmogli varno kurjenje? Sem spada nabava kuriva (drva, briketi, peleti), zatem skladiščenje, nošnja k peči, čiščenje peči, nalaganje, skrb za ogenj. Kurjenje lahko zahteva preveč fizičnega dela in gibov, ki nam povzročajo bolečine. Misliti moramo tudi na nevarnost, ki jo lahko predstavlja slabo izgorevanje, in tudi nevarnost požara ob kurjenju, še posebej ob odprtih kaminih. Javljalnik požara in nevarnega ogljikovega monoksida sta še posebej nujna za starega človeka. Če postaja pozabljivost težava, se moramo skupaj z najbližjimi pogovoriti in se odreči kurjenju štedilnika ali peči.

Peč na pelete

Kamin na pelete ima zalogovnik. Stoji na ognjevzdržni podlagi.

Tudi upravljanje peči centralne kurjave je bolje prepustiti drugim, temperatura v prostorih je nastavljena s termostati. Glede na potrebe in dejansko koriščenje prostora nam energetski svetovalci morda lahko pomagajo spremeniti ali nadgraditi sistem ogrevanja, da ga bomo lažje upravljali in obenem zmanjšali stroške. Dejstvo pa je, da pri nas mnogo starejših živi samih v prevelikih hišah in stanovanjih. Starejše hiše so lahko tudi sicer pomanjkljivo izolirane in njihova slaba energetska učinkovitost ne pripomore k varčnemu ogrevanju. Ogrevanje ene sobe ali cele hiše je dilema, ki jo pogosto srečamo, a težko dosežemo, da je ogrevanje prazne hiše učinkovito in poceni.

Peč ali kamin v bivalnih prostorih sta prav gotovo namenjena tudi vizualnemu ugodju. Običajno je peč postavljena v dnevni prostor, tudi s kuhinjo in jedilnico. Pomembno je, da je okrog peči dovolj praznega prostora zaradi varnosti. Izpust v dimnik naj bo blizu ali takoj za pečjo. Večja ko je oddaljenost med pečjo in izpustom v dimnik, daljšo dimno cev potrebujemo in slabša sta vlek in izkoristek. Pazimo, da je peč postavljena na negorljivo podlago. Najboljša podlaga za peč je keramika ali kamen, površina podloge mora biti večja od velikosti peči.

Odprti kamini so bili pred desetletji še posebej priljubljeni, a so neekonomični, lahko tudi nevarni: veliko kuriva za malo toplote. Prasketanje drv je vzrok za iskre, ki preskočijo v prostor, iz tlenja se lahko razvije požar. Kaminski vložek z vrati poskrbi za učinkovitejšo izrabo energije in vzdrževanje toplote ter varnost. Vdelati ga je mogoče tudi v starejše odprte kamine brez podiranja. Z nekaj več dodatnimi stroški in predelavami je mogoče vgraditi tudi tak vložek, ki vroč zrak pošilja skozi stranske reže še v druge dele prostora.

Morda pa se ni treba odpovedati pečem in ognju, ampak peč zamenjamo z manjšo, a učinkovitejšo pečjo na pelete, kjer se kurivo samo polni iz zalogovnika, toplotna učinkovitost pa je velika.

Barbara Železnik Bizjak, univ. dipl. inž. arh. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media