Menjava gospodinjskih aparatov

Prosti čas | dec. '17

Digitalno upravljanje je lažje od obračanja gumbov.

Med vsemi tehnološkimi novostmi in blagovnimi znamkami gospodinjskih strojev je res težko vedeti, kaj naj izberemo, ko se po dolgih letih le odločimo, da je čas za menjavo aparata. Včasih se sicer že pred nakupom vsaj delno počasi seznanjamo s ponudbo na trgu ali vsaj približno vemo, kakšen cenovni razred nas zanima. Pogosto pa nas večja okvara preseneti, in če je popravilo predrago, se hitro odločimo za zamenjavo gospodinjskega stroja. Če smo imeli že vsaj dvakrat večja in dražja popravila in sumimo, da je za visok račun za elektriko kriv zastarel aparat, je prav, da ga zamenjamo z novim.

Spletne trgovine, dostava na dom, polne trgovine najrazličnejših blagovnih znamk in tudi cenovnih razredov nas pogosto zmedejo in nam ne olajšajo izbire. Starejši skoraj po pravilu raje kupujejo tako, da si izdelek ogledajo v trgovini, vprašajo za nasvet prodajalca in potem izdelek tam tudi kupijo. Manj je verjetno tistih, ki si izdelek pogledajo, potem pa ga ugodneje kupijo v spletni trgovini in izkoristijo brezplačno ali vsaj zelo ugodno dostavo. To je še kako dobrodošlo, če ne živimo prav v neposredni bližini tehničnih trgovin. Pogosto pa se zatakne, ko nam stroj sicer pripeljejo na dom, a nimamo nikogar, ki bi odstranil starega in priklopil novega, kar je velika ovira še posebej za starejšo osebo. Pri nakupu v specializiranih trgovinah je to prednost, ker pogosto ponudijo montažo in tudi odvoz starih aparatov. Tudi prilagoditev kuhinjskega pohištva za umestitev ožjega aparata ali premestitev na višje mesto ni preprosto delo, sploh če tega ne znamo sami ali ne vemo, na koga se obrniti. Tudi za to vprašajmo v prodajalni, kjer prodajajo tudi kuhinje, morda nam posredujejo naslov osebe, ki lahko predela kuhinjsko omarico.

Namesto plinskega štedilnika električni 

O katerih gospodinjskih strojih govorimo? Največkrat menjamo pralni stroj in pomivalni stroj, redkeje hladilnik ali zamrzovalno omaro. Pri predelavi kuhinje ali njeni nadgradnji se verjetno odločimo še za štedilnik ali kuhalno ploščo in ločeno pečico. Marsikdo se zaradi preprostejše in hitrejše izbire ponovno odloči za prostostoječi štedilnik namesto vgradne plošče, čeprav je uporabno in primerno kuhinjo lažje sestaviti iz ločene kuhalne plošče in pečice, ki je nameščena višje nad pultom. Morda je pametno, da se namesto plinskega štedilnika odločimo za električni štedilnik. Ta je varnejši, a ne zaradi možnosti uhajanja plina. Na plinskem plamenu lahko pozabimo posodo, tja v trenutku zmedenosti postavimo neprimerno posodo, ogenj ujame krpo ali celo naš rokav. Če nimamo plinske napeljave, ostane še težava z menjavo jeklenke.

Mikrovalovna pečica ni nepogrešljiv del kuhinje, a jo marsikdo pogosto uporablja. Vprašanje je, kako primerna je mikrovalovna pečica za starostnika, ki slabo vidi, je pozabljiv in se lahko zmede. Verjetno ni primerna, ker lahko pride do požara ali eksplozije.

Zamrzovalni skrinji se nočemo odreči, ker mislimo, da potrebujemo večjo zalogo hrane. Pa je to res? Skrinja je velik potrošnik elektrike, varčnejši sodobni hladilnik je gotovo pametnejša izbira. Za eno ali dve osebi je mnogo primernejši le zamrzovalni del visokega kombiniranega hladilnika. Zamrzovalni del naj bo spodaj, ker ga uporabljamo redkeje, hladilni del nad pultom, ker ga uporabljamo pogosto. Podpultni hladilnik za starejšo osebo ni primeren, saj se težko sklanja.

Gotovo se je starejšim težje naučiti obvladati vsak nov aparat, z digitalnim upravljanjem verjetno še težje. Mehanske gumbe na prvi pogled namreč lažje uporabljamo in jih vedno vidimo. A je lažje tudi z okornimi prsti pritisniti tipko ali mesto na zaslonu kot pa vrteti večji gumb. Takrat ko je v gospodinjstvu tudi oseba, ki ima težave s spominom in jo morajo drugi člani nadzorovati, je še posebej pomembno, da štedilnika ni mogoče preprosto uporabljati. Takrat so primerne indukcijske plošče, ki nimajo vidnih gumbov, lahko jih zaklenemo, nanje pa ni mogoče postaviti na primer plastične posode in plošče vključiti, kot se to lahko zgodi na plinskem štedilniku.

Pralni stroj s kratkim programom pranja

Za dva uporabnika je primeren ožji pralni stroj. Zgornje polnjenje je lažje od sklanjanja.

Kaj pa pralni stroj? Kako ga izberemo? Univerzalnega odgovora ni, izbiramo pa seveda glede na debelino denarnice, število družinskih članov in zahteve pranja, ki jih imamo. Pozanimajmo se o programih pranja pri izbranem stroju, saj sodobni pralni stroji zaradi varčnosti pogosto perejo zelo dolgo. Nekatere vrste strojev imajo tudi funkcijo krajšanja programov in kratke hitre programe. Uporabniki so namreč pogosto razočarani, ker pralni ciklus traja tudi tri ali štiri ure. Podobno je s pomivalnimi stroji. Zato izberemo takega, ki ima tudi program kratkega pranja. In če sta v gospodinjstvu le ena ali dve osebi, je dovolj ožji pralni oziroma pomivalni stroj. Z manjšo predelavo ga je mogoče namestiti v vsako kuhinjo, tudi če je bil prej tam širši stroj. Ob večji predelavi kuhinje ga lahko namestimo višje, da se ni treba sklanjati.

Pralni stroj s sprednjim polnjenjem je nekaj običajnega, a če se težko sklanjamo, dobro premislimo o nakupu. Pomagamo si lahko na dva načina: pralni stroj postavimo na približno 30 cm visok trden podstavek ali pa kupimo pralni stroj z zgornjim polnjenjem. Sušilni stroj je lahko zelo dobrodošel, saj odpadeta obešanje in pobiranje perila, včasih tudi likanje. Primerni so verjetno tudi kombinirani pralno-sušilni stroji.

Vse sodobne gospodinjske naprave se moramo naučiti uporabljati in raje prosimo za pomoč, dokler tega ne znamo sami. Nataknimo si očala, preberimo navodila in počasi sledimo navodilom. Izberimo aparate z dolgo garancijsko dobo in visokega energijskega razreda. Če le zmoremo, ne kupimo najcenejšega. Želimo, da ima gospodinjska naprava dolgo življenjsko dobo, da z njo ne bomo imeli skrbi. Saj veste, kako pravijo: nismo tako bogati, da bi kupovali poceni.

Barbara Železnik Bizjak, univ. dipl. inž. arh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media