Klimatske enote za dogrevanje in hlajenje

Prosti čas | apr. '18

Klimatska enota v dnevnem prostoru Gorenje

Pravijo, da se je podnebje v zadnjih petdesetih letih tudi v Sloveniji ogrelo za dve stopinji. Posamezni vroči dnevi niso taka težava za počutje, kot so vroči dnevi, ki si sledijo drug za drugim. Toplota se nalaga v zidovje stavbe, počasi se jo navzame tudi sicer dobro izolirana hiša, ki postane zalogovnik toplote.

Po drugi strani pa dobro izolirane hiše spomladi ne prepuščajo toplote prvih sončnih žarkov skozi zidove. Te prepuščajo le velike steklene površine. Prehodno obdobje, ko se spomladi narava zunaj prebuja, jeseni pa se kaže prvi mraz, je lahko za nas najhladnejši del leta.

Če živimo v večstanovanjski stavbi, smo vezani na skupno dovajanje toplote za ogrevanje. Novejša gradnja običajno namešča grelnike v stanovanja, torej si kakšen dan lahko sami vključimo ogrevanje. A kaj storimo poleti, ko se upre sonce in so zidovi pregreti? Namestitev hladilne enote se pokaže kot edina možnost. Z arhitekturnega stališča so zunanji deli klimatskih naprav zelo moteč element na fasadi stavb, saj vsakdo namešča enote po svoji presoji, in stavba izgubi enoten videz. Prav bi bilo, da se v stavbah nameščanje poenoti in predvidi že predhodno.

Notranja in zunanja klimatska enota sta povezani z napeljavo, odvajanje odvečne kondenzirane vode iz zunanje enote je speljano v žleb. Pihanje notranje enote v glavo ni ravno prijetno, zato jo je treba namestiti tako, da ni usmerjena v mesta, kjer sedimo ali ležimo. Če to ni mogoče, gremo iz prostora, prostor ohladimo in napravo ugasnemo, še preden se vrnemo v prostor. Izberemo klimatsko napravo, ki le hladi, ali tisto, ki ima tudi možnost gretja. V prehodnem obdobju ta pride še kako prav. Klimatska naprava ima lahko vgrajen tudi ionizator, ki v zrak spušča ione za boljše počutje in kakovost zraka. Oznake COP v tehničnih podatkih kažejo, kako učinkovito je gretje. Večji koeficient kaže na učinkovitejšo in varčnejšo napravo. Filtri v napravah so zaščita pred prahom, cvetnim prahom in tudi prašnimi delci. Kot pri vseh napravah pa sta tudi pri klimatski enoti pomembni vzdrževanje in predvsem čiščenje filtrov, da ne postanejo gojišče plesni ali bakterij. Kakovostnejše naprave višjega cenovnega razreda imajo vdelano zaščito proti nastanku plesni, a vzdrževanje vseeno potrebujejo.

Zunanja klimatska enota je lahko zelo moteč dejavnik na fasadi.

Klasična klimatska naprava ima loputo za izpihovanje zraka, smer izpihovanja lahko uravnavamo. Če hladimo le en prostor, potem občutek, da smo z napravo nekaj dosegli, ne bo optimalen. V enem prostoru bo prijetno ali celo hladno, drugje pa bo občutek pregretosti. Ker bodo vrata verjetno odprta, bo naprava delala več in manj ekonomično. Zato je pomembno, da upoštevamo nasvete o izbiri klimatske naprave in njihovem številu glede na velikost stanovanja. Pomembna je izbira pravega mesta za namestitev notranje enote. Leta 2017 je bila predstavljena naprava z izpihovanjem skozi mikro luknjice v ohišju, namesto skozi usmerjeno loputo. Tako je manj verjetnosti, da bi nas tok zraka motil in neprijetno hladil. Izboljšave in tehnične novosti tudi na področju delovanja klimatskih naprav prinašajo povezavo z upravljanjem na daljavo in povezljivost s telefoni. To pomeni upravljanje zunaj hiše, zaznavanje prihoda domov, predhodno nastavljeni programi delovanja in podobno.

Hiša potrebuje cel sistem

V klasično ogrevani stanovanjski hiši, kjer imamo peč za centralno ogrevanje, radiatorje in tudi talno gretje, je treba hlajenje izvesti posebej s hladilnim sistemom, bodisi po sobah ali samo v nekaj prostorih. To je s klimatskimi enotami, konvekcijskimi radiatorji, ki pihajo topel ali hladen zrak, ali pa s posebnimi rekuperacijskimi prezračevalnimi sistemi (na primer Lunos). Ti so nameščeni v zidu in skrbijo za izmenjavo zraka, njegovo hlajenje ali dogrevanje. V stanovanjski hiši je mogoče tudi kombinirati sisteme ter reševati ogrevanje in hlajenje hiše celovito. V novogradnji pa mora biti sistem ogrevanja in hlajenja skrbno načrtovan vnaprej. Toplotna črpalka hišo tako ogreva kot tudi ohlaja. Sistem hlajenja je lahko izveden z zrakom ali prek površin, torej sten in tal, kar je prednost novogradnje, ko dejansko predhodno naredimo zasnovo za kompleksen sistem ogrevanja in hlajenja prostorov. Ker je uravnavanje toplote urejeno s termostati ali vnaprej nastavljenimi programi delovanja, sistem ogreva ali hladi po potrebi. Mogoče pa so tudi nastavitve raznih scenarijev ogrevanja in hlajenja, ki so elektronsko regulirani in shranjeni v oblaku. Te poganjamo na daljavo, ko smo odsotni in želimo vnaprej pripraviti temperaturo in vlago v prostorih.

Sestava grelno-hladilnega elementa rekuperacije

Prezračevanje z rekuperacijo zraka, tj. izmenjava zraka ob zaprtih oknih in ohranjanje toplote, je mogoče izvesti tudi v starejši hiši. Sodobni in dovršeni sistemi omogočajo vgradnjo tako, da ni treba zidov v prostorih prezidati ali nižati stropov. Na mestu namestitve zračnikov se prevrta zid in namesti enoto. Skozi majhen zračnik se v prostor dovaja dogret ali ohlajen zrak ali pa gre preprosto za izmenjavo zraka skozi filtre, ki jih je mogoče čistiti ali menjati. S takim prezračevanjem poleg želenega dogrevanja ali ohlajanja prostorov dosežemo tudi primerno zračno vlažnost in izmenjavo zraka ter preprečujemo nastanek plesni.

Vsak sistem, ki ga vgradimo, seveda pomeni dodatne stroške. Pomembno je, da se za sistem dogrevanja ali le ohlajevanja prostorov odločimo po posvetu s strokovnjakom, ne le s trgovcem. Potrebujemo namreč sistem, prilagojen za vsako stanovanje ali hišo, ki bo kar najbolj energetsko in cenovno učinkovit.

Če imamo v prostoru kompleksen prezračevalni sistem, ki deluje vse leto, tako za dogrevanje kot ohlajevanje, to ne pomeni, da ne moremo imeti kaminske peči na trdo gorivo. Nasprotno, tako peč lahko imamo, vendar mora imeti svoj dovod zraka po cevi, ne sme pa ga zajemati iz prostora.

Barbara Železnik Bizjak, univ. dipl. inž. arh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media