Letna kuhinja in dnevna soba na prostem

Prosti čas | jun. '18

Bivanje na prostem, a z občutkom dnevne sobe

Balkoni in terase so spet postali prijeten prostor za posedanje, saj v toplih dneh radi preživimo zunaj veliko časa. Kako pa bi ustvarili povezavo med notranjostjo in zunanjostjo, si povečali dnevno sobo s prijetno urejenim balkonom ali teraso, ki bi postala njen podaljšek?

Lepo okolje, razgled, sonce in zelenje na balkonu ali terasi lahko postanejo podaljšek bivalnega prostora, ko odgrnemo zavese in se prepustimo pogledu skozi okno. Ko postane toplo, pa lahko tudi majhen balkon brez posebnega razgleda z nekaj dodatki spremenimo v prijeten bivalni prostor. Z večjimi lončnicami, nekaj barvnimi blazinami na udobnem vrtnem stolu in mizico, na katero postavimo kozarec hladne pijače, smo kot v poletni dnevni sobi.

Povezava notranjosti z zunanjostjo je mogoča z velikimi okni, ki se na široko odprejo.

Skozi velika panoramska okna je lahko pogled zanimiv in privlačen v vseh letnih časih. Pogled na zasneženo pokrajino ali deževen dan je lahko enako privlačen kot sončno zelenje. Imamo občutek, da sedimo sredi narave. Če so okna manjša in pogled skoznje kaže le sosedovo stavbo ali drevesno krošnjo, tega stika ne čutimo. Vendar lahko tudi majhen balkon spremenimo v počitniški kotiček v naravi, tam zajtrkujemo ali si celo postavimo prenosni žar. 

Velika okna ali stekleno steno v toplih dneh čim bolj na široko odpremo. Najprimernejše za povezavo notranjosti z zunanjostjo so steklene drsne stene, ki se res odprejo na široko. A tudi z nekoliko širšo odprtino steklenih vrat pustimo poletnemu zraku, da pride v dnevno sobo. Najprimerneje je, če je odprtina steklenih vrat široka vsaj 90 cm, saj to pomeni, da bomo lahko nosili iz prostora tudi stole ali drugo opremo in brez težav večji pladenj. Zelo pomembno je, da med dnevno sobo in zunanjim prostorom ni praga, ob katerega bi se spotikali, kar velja za vsakogar, tako za otroke kot starejše. Starostnik ali celo oseba na vozičku potrebujeta prehod v nivoju, razlike je lahko največ centimeter. Včasih je kakšna dva centimetra še mogoče premostiti s poševno pritrjeno letvijo, čez katero lahko iz prostora zapeljemo voziček in tudi žar na kolesih ali servirni voziček.

Kuhinja na terasi

Manjša zunanja kuhinja s kaminom pod nadstrešnico ima vodo in elektriko.

Letna kuhinja je predvsem v zadnjih letih postala zelo priljubljena tudi pri nas. Je prostor na terasi ali blizu hiše, ki ima stalno postavljene elemente za pripravo hrane. Tako kuhinjo običajno tvorijo zidani elementi s pultom, ki so vse leto zunaj in običajno zaščiteni pred vremenskimi razmerami vsaj s kakšno nadstrešnico. Tja spadajo klasično ognjišče z dimnikom, celo manjša krušna peč ali žar na elektriko oziroma plin. Narejena mora biti iz materialov, ki so odporni proti vremenskim razmeram. To pomeni, da je ogrodje zidano, pult je lahko betonski, kamnit, lahko pa je kuhinja delno ali v celoti iz nerjaveče pločevine. Letna kuhinja mora biti oblikovana preprosto tudi zaradi čiščenja in vzdrževanja. Zelena plezalka na pergoli, platnena streha ali prava nadstrešnica ji bodo dajale prepotrebno senco v vročih dneh.

Korito s pipo je nujen del letne kuhinje, a nameščen mora biti varnostni ventil, s katerim jeseni izpustimo vodo in jo zapremo, s čimer preprečimo, da bi zaradi zmrzali popokale cevi. Vsa električna napeljava za žar, pečico, hladilnik, vtičnice in svetila mora biti izvedena tako, da je zaščitena pred vodo in je mogoče elektriko za letno kuhinjo izklopiti ločeno od tiste v hiši. Če letna kuhinja ni v lopi ali pod nadstrešnico, je verjetno zaželena še ponjava, ki zaščiti pred meseci pod snegom. Z različnimi izvedbami letne kuhinje imamo možnost, da vsa oprema in aparati ostanejo zunaj ali pa je mogoče občutljivejše aparate umakniti in pospraviti. Izvedbo prilagodimo tudi, če je taka kuhinja ob počitniški hiši, saj kuhinjo verjetno pospravimo drugače, če je ob počitniški hiši ali doma. Na vrata omaric namestimo ključavnice, vse izpraznimo, izklopimo elektriko in zapremo vodo.

Morda se kdo vpraša o smiselnosti postavitve letne kuhinje, ki vendar potrebuje vso napeljavo kot prava kuhinja v stanovanju. Vso hrano in posodo, ki jo uporabljamo pri pripravi, moramo prenesti v letno kuhinjo. Ali bomo to počeli vsako popoldne, po službi ali le ob koncu tedna? Ali pa smo morda upokojeni in tako prijetno preživljamo poletne dopoldneve in pripravljamo hrano z lepim razgledom na vrt in pod hladno senčico. Vsakdo si lahko sam odgovori na to vprašanje.

V širokem in globokem koritu iz kamna ali pločevine lahko čistimo domačo zelenjavo, sadje in ribe ali pomijemo velike pekače. Poleti pa zunaj kuhamo marmelado, ker bi nam bilo v stanovanju prevroče. Morda tudi ribe raje spečemo zunaj, da ne smrdi v hiši.

Premični žar

Za letno kuhinjo potrebujemo dovolj delovne površine. Včasih pride prav več prostora za čiščenje zelenjave ali rib ter odlaganje posode. Korito naj bo veliko, morda celo večje kot v domači kuhinji, predvsem pa dovolj globoko. Pipa na koritu naj bo visoka, da lahko natočimo vodo tudi v večje posode ali jih pomijemo. Prednost kamnitega pulta je, da lahko nanj postavljamo vročo posodo, žar rešetke in podobno. Za zidano letno kuhinjo si izberemo primeren žar ali ga celo kombiniramo s kuhalno ploščo. Če želimo peči na pravem ognju, potrebujemo kurišče z zidanim dimnikom, a vseeno je dobro imeti še kuhalno električno ali plinsko ploščo, na kateri bomo skuhali jedi. Sicer bomo spet prisiljeni uporabiti tudi kuhinjo v hiši. Drugače pa namestimo čistejši električni ali plinski žar. Aparati za uporabo v letni kuhinji (štedilnik ali kuhalna plošča, hladilnik, hladilna omara za steklenice) naj bodo sicer obstojni, morda najdemo aparate, ki so posebej prirejeni za letne kuhinje na prostem.

In če na terasi nimamo letne kuhinje? Potem izberemo premični žar, ki naj ima odlagalne police, postavimo pa ga tja, kjer je zavetje in imamo tudi sicer dodatno mizo ali zidec za odlaganje. Morda lahko v delu terase, kjer je voda, predvidimo prostor za žar, tam pozidamo pult iz kamna, žar pa uporabljamo kot premični kos opreme, kadar želimo. Na balkonu bi si sicer težko omislili pravo poletno kuhinjo, lahko pa tja postavimo električni ali plinski prenosni žar. Poskrbimo, da so zraven prazna miza za odlaganje, udobni stoli s pisanimi blazinami in dovolj sence za kuharja. Tudi na terasi ne pozabimo na prijetno senco, to je lahko pergola z ozelenelo vzpenjavko, velik senčnik ali platnena oziroma trajna nadstrešnica.

Barbara Železnik Bizjak, univ. dipl. inž. arh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media