Kako izbrati primerne talne obloge

Prosti čas | sep. '18

Porcelanske plošče v videzu lesa

Ko prenavljamo stanovanje ali opremljamo novogradnjo, najbrž želimo tako talno oblogo, ki bo ustrezala našim željam in merilom. To so lahko čisto tehnične zahteve glede samega posega in polaganja, vzdrževanja, zatem oblikovni vidiki, povezani s svetlobo, barvo in velikostjo prostora. Z igro različnih struktur materialov in videza površin, z odbojnostjo svetlobe ali preprečevanjem odbleska na drugi strani lahko presežemo pomanjkljivosti v prostoru in poudarimo kakovostne plati stanovanja. 

Pri izbiri poda je pomembnih več meril, ki jih nikakor ne smemo zanemariti in izbrati le na podlagi videza ali celo prvega vtisa. To so možnost polaganja v dani situaciji, trajnost in vzdrževanje poda, drsnost površine, morda celo bleščanje. Pomembni so tudi debelina materiala, način polaganja in podobno.

Trajnost talne površine je gotovo pomembna, saj priprava prostorov in menjava poda ali brušenje parketa predstavljajo stroške in neprijetnosti za stanovalce. Gotovo si želimo material, ki je odporen, tak, ki se ne bo krušil, luščil, stanjšal ali pri tekstilnih oblogah puščal vlaken in se kosmatil. Les oziroma parket pa mora biti obdelan tako, da brez obnove vzdrži vsaj petnajst ali več let.

Idealno vzdrževanje talne obloge je najbrž le brisanje z mokro krpo in uporaba sesalnika ali metle, nikakor pa ne uporaba posebnih čistil, pen, globinskega čiščenja in vročih premazov. Zato se pred izbiro PVC- ali gumiranega poda pri trgovcih pozanimajmo predvsem o taki oblogi, kjer je že tovarniško nanesen vrhnji sloj zaščite in ni potrebno nikakršno strojno, vroče ali drugačno nanašanje loščil ali zaščite. Dovolj je le čiščenje z mokro krpo.

Drsnost površin je pomemben vidik pri izbiri talne obloge. V prostorih in na mestih, kjer so tla večkrat mokra, morajo biti le-ta hrapava, da v čim večji meri preprečijo zdrse in padce. Pa tudi tam, kjer na tleh ne pričakujemo vode, ne zaupajmo poliranemu kamnu, na primer na stopnicah in podestu, kjer so za padec dovolj drseči copati in trenutek nepazljivosti. Talna keramika je na voljo v najrazličnejših vzorcih in velikostih ter glazurah. A premalokrat nam v trgovini svetujejo, na kaj moramo paziti pri izbiri talne keramike. Resnično zaščito v mokrih prostorih zagotavlja talna keramika s protizdrsnim faktorjem R11, lahko tudi višjim.

Bleščeče polirana talna obloga iz kamna ali keramike je morda elegantna, a v prostoru, kjer skozi okna prodira veliko svetlobe in sonca, odblesk povzroča neprijetno bleščavo, ki moti bivanje v prostoru. Še posebej ima lahko slabovidna oseba ob bleščeči talni površini težave z globinsko zaznavo.

Kaj pa alergije? Tisti, ki jih nimajo, zamahnejo z roko, drugi si ne želijo ponoviti iste napake s kosmateno oblogo. Na trgu so tudi take tekstilne obloge, kjer je posebej označeno, da ne povzročajo preobčutljivosti, a verjetno lahko povzročata težave tudi prah in dlaka, ki ostaneta na oblogi, kjer jih s sesalnikom ne dosežemo. Za kosmateno oblogo se sicer odločamo le v prostorih, kjer ni vlage ali bi se lahko kdaj polila tekočina. Tudi preproge niso primerne za vlažne prostore.

Katere obloge poznamo?

Les poznamo v obliki parketa ali ladijskega poda, zatem pa še razne imitacije lesa ali samo videza. Različne vrste parketa pomenijo tako različne debeline, trajnost in enostavnost polaganja. Imitacije so lahko laminatne plošče, PVC- ali gumirane talne obloge v videzu lesa, v zadnjih letih pa celo keramične ali porcelanske plošče, ki posnemajo videz lesenih desk. K naravnemu materialu spadajo tudi plošče iz plute, za katero marsikdo reče, da je zelo prijetna za hojo. Kakovost in trajnost teh plošč sta odvisni od kakovosti uporabljenega materiala, lepil in vrhnjega sloja plastifikacije. Nakup najcenejših plošč se običajno ne obrestuje, saj se prehitro obrabijo. Naravna pluta je rustikalnega videza in vprašanje je, kako se sklada z videzom kuhinje in drugih delov stanovanja. Izbiramo lahko sicer tudi barvane različice, a gre brez dvoma spet za vprašanje kakovosti gornjega sloja. Za starejše stavbe, kjer želimo doseči videz preteklih dni, pa je namesto plute primernejši videz opečnih tlakovcev, grobega kamna ali lesa. Kamen je lahko naraven, v debelejših ali zelo tankih ploščah, spet pa poznamo keramične imitacije, ki lahko posnemajo videz marmorja ali drugih vrst kamna.

Klasični vzorci gumijastega poda, ki je lahko v ploščah ali zvitkih.

Tudi sam beton je lahko talna obloga. To je lahko teraco, debelejši betonski sloj s kamnitimi delci in kasneje brušen, videz betona je lahko dosežen tudi kot tanek naknadno dodan razlivni sloj. Tak epoksidni premaz je mešanica z epoksi vezivi. Včasih ga napačno imenujejo kar estrih, kar sicer ni čisto točno, saj estrih v gradbeništvu poznamo kot tehnični betonski sloj gotovega tlaka, ki ima debelino nekaj centimetrov. Poznamo pa tudi okrasni beton, ki je še tanjši premaz, zmes cementa, kamnitih delcev in polimernih smol. Uporabimo ga lahko za stanovanjske prostore, delovne površine in kopalnice.

Talne obloge lahko med seboj tudi kombiniramo. Verjetno ste že videli kombinacijo keramike ali kamna in parketa. Tako kombinacijo je ob prenovi sicer težje doseči kot pri novogradnji, saj materiala zahtevata različno višino podložnega tlaka/estriha. Kar pomeni, da moramo tlak v delu prostora, kjer bo keramika, znižati. Sicer pa je menjava talne obloge lahko dovolj preprosta naloga, če menjamo pluto, topli pod, linolej, PVC-oblogo in jo nadomeščamo z novo, podobno. Dovolj je, da oblogo odstranimo, podlago očistimo, zbrusimo in zalijemo s tankim slojem izravnalne mase. Ta se hitro suši, zato lahko že naslednji dan nalepimo novo oblogo. Pri polaganju laminatnih plošč je treba na ravno podlago podložiti tudi sloj zvočne izolacije.

Bi rekli, da je talna obloga tudi preproga? Seveda, po njej hodimo, jo vzdržujemo in ne želimo, da se zmoči. Kosmate in skuštrane preproge so morda zanimive in popestrijo videz prostora, a jih težko vzdržujemo. Ne pozabimo, da so tiste najmanjše preproge lahko najbolj nevarne, ker na njih zdrsnemo ali pa se spotaknemo ob rob in pademo.

Pri izbiri nove talne obloge je poleg cene dobro upoštevati praktičnost in vzdrževanje, predvsem pa pazimo, da bomo izbrali tako barvo in videz materiala, ki bosta lepo dopolnjevala izbrano opremo v prostoru. Temne talne obloge poudarijo meje prostora, svetle z enako svetlimi stenami pa te meje brišejo. Če se bomo na lov za pravo talno oblogo podali s pripravljenim spiskom želja in barvno lestvico, bomo hitreje našli, kar iščemo.

Barbara Železnik Bizjak, univ. dipl. inž. arh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media