Pred nakupom sedežne garniture

Prosti čas | okt. '18

Ob nakupu sedežne garniture pogosto nihamo med več vidiki: čisto praktičnim, glede udobja in vzdrževanja, zanima nas videz, obenem pa si želimo vse to najti za ravno pravo ceno. Na sejmu, v salonih ali revijah nas premamijo lepe postavitve opreme, tako da iščemo podobne kavče, čeprav so morda preveliki in niso ravno primerni za naše stanovanje. Mnogokrat pa je ravno cena tista, ki nas prisili v kompromis. Odločimo se za cenejšo rešitev, kar pa lahko pomeni, da nismo dobili najkakovostnejše in trajne rešitve za svoje stanovanje.

Starost se kavču najbolj pozna pri obliki in torej tudi uporabnosti in prijetnosti sedenja. Kaj to pomeni? Sedeži so udrti, naslonjalo potlačeno ali nagnjeno preveč nazaj, blazine so izgubile obliko. Več verjetnosti je, da kavč ne bo tako hitro izgubil trdnosti, kadar je klasično vzmeten in oblazinjen z več plastmi pene različne trdote. Razlika med dražjim in zelo poceni kavčem je pogosto ravno v tem. Poceni kavč ima le eno ali dve plasti pene in vate. Samo pena, tudi trda, težko kljubuje letom uporabe. Poleg tega pa je konstrukcija kavča tisto ogrodje, leseno ali kovinsko, ki daje obliko in določeno trdnost. Trdno in premišljeno izdelano ogrodje ne bo pokalo ali škripalo. Seveda pa težko vemo, kaj je v notranjosti sedežne garniture, če ni priložene risbe. Tisti, ki sedežne garniture izdelujejo sami, bodo lahko pokazali vzorce slojev materialov, ki so v notranjosti kavča. Sicer pa je priporočljivo, da pri vsakem prodajalcu zahtevamo deklaracijo, kjer naj bi bilo navedeno, kaj je v notranjosti in kako je element narejen. Težave s konstrukcijo in oblazinjenjem se lahko pokažejo pri pomožnih (izvlečnih) ležiščih v sedežnih elementih, saj so lahko mehanizmi trdi za ravnanje, nepreverjeni, oblazinjenje premalo ravno in udobno.

Izbira oblazinjenja

Pri oblikovanju sodobnih kavčev v zadnjih letih se zdi, da je največ poudarka na ležernem posedanju. A mnogi uporabniki pravijo, da bi sicer radi imeli sodoben videz sedežne garniture, a se niso pripravljeni odpovedati udobju. Udobje pa pomeni predvsem enostavno sedanje in vstajanje, pri katerem se ne naprezamo ali celo potrebujemo pomoč. Ročne opore naj pomagajo pri vstajanju in sedanju. Hrbtno naslonjalo mora biti zadosti visoko, da dobro podpre hrbet, še bolje je, če lahko naslonimo tudi glavo. Ali lahko sploh storimo kaj, da si pomagamo, če naša sedežna garnitura ni udobna? Dosti ne, le da si pod hrbet podložimo blazino. Verjetno je bolje, da sedežno garnituro prodamo in kupimo udobnejši kavč in fotelj z naslonjalom za noge.

Na sedežni garnituri je zelo izpostavljeno blago, na katerem se obraba najhitreje pozna. Ob nakupu se verjetno odločamo po videzu blaga, ki naj se sklada z drugo opremo prostora. Kakovost blaga in vrsta odločata, kako občutljivo in trajno sedežno garnituro bomo imeli s stališča obrabe. Usnjena prevleka je najbolj trajna in najmanj občutljiva. Na gladkem usnju madeže preprosto obrišemo z vlažno krpo, drugače je pri brušenem usnju. Usnje se ne obrabi in ne raztegne, primerno je za alergike. Take sedežne garniture nam ni treba preobleči, ker bi bila obrabljena. Res je, da lahko usnje slabše kakovosti, ki ni pravilno vzdrževano, razpoka, a to lahko preprečimo s pravilnim vzdrževanjem, da se površina ne izsuši. Tudi za usnjen kavč sta zelo pomembni kakovostno ogrodje in polnilo. Če se kavč povesi ter izgubi trdnost in obliko, škriplje, ni pomembno, kako kakovostna je prevleka. Takrat ga moramo zamenjati.

Zelo svetlo sedežno garnituro lepo uskladimo s prostorom, a je občutljiva.

Sicer poznamo veliko vrst blaga, ki so primerne kot tapetniško blago in so tudi zelo odporne. Umetni materiali (alkantara, mikrofibra) so odporni, kakovostni in lahko tudi dražji. Tkano blago iz različnih vrst materialov ali mešanic naj bo zelo gosto tkano, dobrodošle so tudi impregnacije proti umazaniji in celo gorenju oziroma tlenju. V javnih stavbah, kot so hoteli in domovi, materiali tudi sicer ne smejo biti vnetljivi. Zanimive strukture tkanin mehčajo videz oblike. Pliš oziroma žamet zdaj nadomeščajo odporni materiali sodobnejšega videza.

Kako se lotiti prenove

Dotrajano, strgano, zamazano blago na kavču napoveduje čas za spremembo. Možnosti je več, predvsem če sta sama oblika in nosilnost kavča še dobri ter se nam zdi, da lahko kavč služi še vrsto let. Najcenejša rešitev je kupljena oblikovana prevleka, ki jo nataknemo na kavč, podobno kot nataknemo napenjalno rjuho na vzmetnico. Običajno so prevleke iz raztegljivega materiala in zaključene z elastičnim trakom, tako pa so univerzalne za različne kavče podobnih mer. Sešite prevleke so lahko narejene tudi za točno določeni tip kavča. Če se nam zdi tudi tak nakup odveč, si preprosto kupimo gosto tkano enobarvno odejo, s katero pregrnemo ves kavč ali samo sedežni del.

Za preoblačenje celotne prevleke kavča je bolje, da se oglasimo pri tapetniku s fotografijo sedežne garniture in mu točno pokažemo, kaj želimo. Povemo mu, kako obremenjena je sedežna garnitura (majhni vnuki, psi, mačke) in kaj je narobe s sedanjo. Tapetnik lahko namreč poleg menjave blaga popravi nepravilnosti in uničeno polnilo. Če je potrebna predelava preveč obsežna, nas lahko popravilo stane precej več, zato je dobro pretehtati, katera odločitev je boljša. Tapetnik lahko zamenja dotrajano peno ali vato in seveda novo blago napne na okvir tako, da bo kavč videti kot nov.

Na spletu lahko kupimo že oblikovane elastične prevleke, ki kavč tesno prekrijejo.

Pri izbiri tapetniškega blaga je dobro upoštevati naslednje zlato pravilo: vzorcev ne glejmo od blizu, ampak stopimo vsaj nekaj metrov stran. Ugotovili bomo, da se drobni vzorci, gledani od daleč, izgubijo, vidimo le odtenek barve, ki ga kombiniramo z drugo opremo. Izberimo tisto barvo in material, ki sta nam všeč, a je bolje, da se odločimo za umirjene tone in barve. Blago izbiramo tudi glede na življenjski slog. Za občasno mirno sedenje lahko izberemo tudi zelo svetlo blago. Če imamo dinamičen življenjski slog ali smo ves dan doma, pa izberemo trpežne melirane temnejše tone. Večjim vzorcem se raje izognimo. Soba ne bo videti elegantna in urejena, velikih vzorcev se bomo naveličali in hitro bodo iz mode. Trenutno so modne barve, ki so lahko dolgo lepe in se blago ne zamaže preveč. To so temno sive, temno rjave, kovinsko temno modre in podobne. Primerna barva, združena z enostavno obliko, daje več možnosti, da z blazinami in dodatki sobo še bolj popestrimo.

Včasih se zaradi pomanjkanja časa v celoti prepustimo prodajalcu ali tapetniku. Naročnik je pogosto neodločen in ga je lahko prepričati o nečem, kar je pravzaprav prikladno le prodajalcu. On ne pozna našega stanovanja, naših potreb in navad, zato se odpravimo v trgovino ali k tapetniku pripravljeni.

Pa še to: če bomo kotno sedežno garnituro menjali z novo, premislimo, ali si res ponovno želimo kotnega elementa. Dva kavča sta namreč mnogo bolj praktična; lahko ju po želji premikamo, vsi lahko udobno sedijo, dovolj je prostora za stranske mizice. Kotna garnitura tudi na pogled bolj napolni prostor.

Barbara Železnik Bizjak, univ. dipl. inž. arh. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media