Kamini, peči za toploto in okras

Prosti čas | nov. '18

Klasična simetrična postavitev kamina, ki mu sledi tudi postavitev opreme.

Brez peči na trdo gorivo si nekoč nismo mogli predstavljati segrete hiše, v kmečkih domovih ne bi bilo domačih hlebcev kruha. Zdaj smo postali razvajeni, želimo si veliko enakomerne toplote po vsem stanovanju. Spet si želimo imeti pristen stik z ognjem. S kaminom ali pečjo dobijo sodobno ali klasično opremljene dnevne sobe in hiše na podeželju dodatni vir toplote in tisto piko na i, osrednjo točko v prostoru, kamor se vedno obrnejo oči.

S stališča urejanja notranje opreme je lahko primerno postavljen odprt kamin ali peč osrednji element, okrog katerega lahko postavimo drugo opremo, še posebej, če je v prostor postavljen sredinsko. S tem dobimo točko, ki pritegne pogled s svojo velikostjo, umeščenostjo in tudi simetrijo. Pri simetrični postavitvi na sredino stene tako vse tisto, kar bi želeli v prostoru poudariti, nizamo simetrično okrog kamina in tako smiselno vemo, kam postaviti. Pri nesimetrični postavitvi, postavitvi v kot ali samostoječih kaminih se mora oprema temu podrediti.

Kamin nekoč ni imel tekmeca v prostoru, brez televizijskega zaslona si večina ne more predstavljati dnevne sobe, televizijski zaslon naj bi bil velik, postavljen na osrednje mesto. Ker ima zaslon običajno črno ohišje, močno izstopa iz ozadja in od druge opreme. Zato je bilo skoraj pričakovano, da se bodo pokazale kombinacije, kjer sta televizijski zaslon in ozvočenje postavljena na steno ali v nišo nad kaminom. To velja običajno pri simetrični obliki in postavitvi kamina; spodaj je kamin s steklenim oknom, zgoraj pa televizijski zaslon. Morda je tako postavljen zaslon nekoliko previsoko, a ni nujno, da nas to moti.

Kamin naj ne bo prevelik

Samostoječi litoželezni kamin je zanimiv poudarek v velikem prostoru, greje vse okrog sebe.

Kako izbrati primeren kamin za prostor? Razporeditev prostorov v sodobni hiši se razlikuje od nekdanje kmečke stanovanjske hiše, kjer je krušna peč zavzemala dobro tretjino prostora in ogrevala poleg sobe, kjer je stala (soba, imenovana hiša), še vežo in tudi druge prostore. Predimenzionirana peč v dnevni sobi je slaba rešitev, videz peči ne pride do izraza, soba je videti manjša, kot je v resnici. Poleg tega ni dovolj prostora za prehode ali drugo opremo. Če želimo velik kamin ali mogočno lončeno peč, se najprej pozanimajmo o moči peči. Presenetilo nas bo, da v resnici ne potrebujemo zelo velike peči.

Pravzaprav je lahko vzidava kamina s kaminskim vložkom s steklenimi vrati izvedena zelo neopazno in skrito za zidno oblogo. Za drva, brikete ali pelete je namenjen prostor pri kaminu ali v posebnem zaboju. V bolj rustikalnem prostoru izkoristimo vabljiv in domač videz naloženih polen in zanje namenimo prostor pod kaminom ali ob njem. Prostor naj bo zaradi varnosti od kurišča ločen z zidcem ali kamnitimi bloki. Pribor za kurjenje lahko obesimo poleg ali ga pospravimo. Če želimo poudariti videz kamina ali lončene peči, naj ta ne zasede prevelikega dela sobe. Pred njim naj bo vsaj za njegovo celotno višino prostega prostora brez vidnih ovir.

Samostoječe peči

Litoželezna peč in skandinavski tipi peči so vse tiste peči, ki lahko prosto stojijo pred zidom, iz njih vodi v dimnik krajša ali daljša kovinska cev. Včasih smo jim rekli gašperčki, a sodobne peči so tako po videzu kot učinkovitosti daleč stran od predhodnikov. Kadar so na zunanji strani obložene s keramiko ali kamnom, so lahko dodatno učinkovite s podaljšanim oddajanjem toplote, obenem pa se z oblogo prilagodijo videzu prostora. Lahko so sorazmerno majhne, zato jih lahko postavimo v prav vsak še tako majhen prostor. Njihova moč je velika in tudi postavitev je hitrejša od zidave lončene peči ali odprtega kamina z vložkom, predvsem pa tudi cenejša. Bolje je najti peč preproste oblike, kot pa se prepustiti oblikovalskim poskusom, ki nas čez nekaj let ne navdušijo več. Kamin, ki stoji pred steno, prav tako potrebuje primerno ozadje, da njegovo mesto v prostoru in namen poudarimo. Če ga postavimo pred del stene, poudarjen z barvo ali oblogo, in na peč s stropa usmerimo svetlobo, bo resnično prišel do izraza. Zaščitna kovinska plošča, kamnita ali keramična obloga na tleh pa varujejo tla pred vročino in iskrami, obenem pa tudi opredeljujejo navidezen prostor okrog kamina.

Kamini na etanol pa tudi električni kamini so primerni za prostore, kjer nimamo dimnika, želeli pa bi dodati okrasni element s pravim ognjem. Ker so lahko zelo majhni in tanki, jih lahko obesimo na zid ali postavimo na nizko omaro. A ga lahko vseeno vgradimo in oblikujemo kot pravi kamin, obzidamo do stropa in dobimo vtis kamina z dimnikom. Gorilniki na etanol so lep okras na balkonu ali terasi, še posebej v steklenih ali kovinskih posodah.

Preureditev starejšega kamina

Velika razgibana lončena peč potrebuje visok in velik prostor.

Starejši odprt ali zaprt kamin, ki je dotrajan ali slogovno ne spada več v prostor, lahko obnovimo in mu damo sodobno preobleko. Kamin pravzaprav razgalimo do vložka za kurišče in tuljave, potem pa oblogo naredimo popolnoma na novo in morda drugače kot prej. Morda ni slabo, če prosimo za prostorski izris novega videza, saj tako dobimo občutek, kako bo vključen v prostor. Morda kamin dobi novo vitkejšo podobo, v dnevni sobi pa pridobimo nekaj dodatnega prostora in zračnosti. Če se polici nad kaminom ne želimo odpovedati, jo lahko prebrusimo ali zamenjamo z drugačno.

Lončene peči so zgrajene tako, da dolgo služijo namenu, in težko je kaj dosti storiti, če njihova oblika in barva izgubita privlačnost. Zato morda ni odveč nasvet, da se pri izbiri nove peči ali kamina ne oziramo na modne trende, ampak izberemo peč enostavnih, gladkih linij, osnovnih barv in vzorcev brez podrobnosti, ki izstopajo. Pomembno je, da slogu hiše in opreme v njej izberemo primeren slog in velikost peči ali kamina. V mestno okolje in videz stanovanja ne spada podeželski videz peči, prav tako lahko velja obratno. S premišljeno izbiro si bomo hvaležni čez desetletje ali več, ko nas bo kamin še vedno razveseljeval, deloval skladno in nemoteče.

V podeželski hiši so lahko zanimive in privlačne rešitve s kombiniranjem peči in štedilnika na drva. Na eni strani odprtega bivalnega prostora je lahko peč, zadaj pa štedilnik na drva in kuhinjski pult.

Če pa odprtega kamina ne želimo več uporabljati, ga lahko vseeno ohranimo, kar še posebej velja za stare kamine v meščanskih hišah ali tudi v hišah na podeželju. S primerno osvetlitvijo in domiselno postavitvijo dekoracije v nekdanjem kurišču je tudi sam okvir s polico lep poudarek prostora, ki priča o nekdanjih časih hiše. V nišo lahko postavimo staro keramično posodo, suho cvetje, svečnik ali pa se poigramo z vzorci obloge v ozadju.

Barbara Železnik Bizjak, univ. dipl. inž. arh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media