Kako upočasnimo razvoj krčnih žil

Dobro počutje | nov. '18

Krčne žile se pogosteje pojavijo pri ženskah, a so tudi težava marsikaterega moškega. Običajno so tegoba zrelih let, lahko pa se pojavijo že zgodaj, saj je nastanek povezan z dednostjo in načinom življenja – preveliko težo, veliko stanja ali sedenja, pretesnimi oblačili in obutvijo, visokimi petami, premalo gibanja, kajenjem, alkoholom ...

Kako nastanejo krčne žile? Ko se kri po venah vrača v srce, mora premagovati težnost. Navzgor jo pomagajo potiskati venske žilne zaklopke, ki se odpirajo in zapirajo. Če pa žilne zaklopke in žilne stene začnejo popuščati, se v venah poveča pritisk, zato se raztegnejo. Nastane izboklina, v kateri zastaja kri – krčna žila. Tudi rdeče pajkaste žilice so krčne žile, a ker ležijo v koži, so le estetsko moteče. Veliko neprijetnejše so globlje ležeče krčne žile, ki so modre, nabrekle in vozlaste. Kadar dolgo sedimo ali stojimo, imamo zaradi njih težke, boleče, utrujene in napete noge. V vročini je še huje. Zatekajo gležnji, oteklina pa uplahne, če noge med počitkom dvignemo višje od srca. Uplahne tudi čez noč, a zaradi krčnih žil nas ponoči mučijo krči v nogah. Koža na nogah začne neprijetno srbeti. Obarva se, postane suha, tanka, nagnjena h glivičnim in bakterijskim okužbam. To so znaki, da je čas za obisk pri zdravniku. Nezdravljena bolezen ob napredovanju privede do razjed na golenih, krvavitev, vnetja povrhnjih žil in nastanka krvnih strdkov. Če osebni zdravnik ugotovi kronično vensko popuščanje, napiše napotnico za specialista bolezni ven – flebologa.

Kako si lahko pomagamo, da upočasnimo razvoj krčnih žil, omilimo bolezen in preprečimo zaplete? Spremenimo življenjski slog, kar vključuje znižanje telesne teže, več gibanja in pravilno prehrano. Med delom večkrat vstanemo, se sprehodimo, razgibavamo stopala, gležnje in kolena. Hodimo, kolesarimo in plavamo. Izogibamo se sončenju, solariju in grelnim blazinam. Počivamo z dvignjenimi nogami, podložimo si jih tudi ponoči, tako da so višje od srca. Noge si večkrat dnevno prhamo s hladno vodo od gležnjev proti kolenom, da zmanjšamo otekline in krepimo vene.

Pomagamo pa si tudi z rednim nošenjem medicinskih kompresijskih nogavic. Nosimo jih preventivno pri težkih in utrujenih nogah, kot terapijo pri krčnih žilah, po vnetju ven, trombozi, pri kroničnih obolenjih ven, po operacijah krčnih žil in motnjah limfnega odtekanja. Značilnost teh nogavic je posebno pletenje, katerega pritisk pojema od gležnja navzgor. Stopnjo kompresije naj določi zdravnik, šele nato izberemo izdelek, ki nam ustreza.

Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media