Popestrimo si stanovanje za praznike

Prosti čas | dec. '18

V pustih poznojesenskih dneh brez sonca si zaželimo v stanovanju svetlobe in barvnih poudarkov, ki bi prinesli nekaj topline in energije. Ko se bližajo prazniki in je čas pričakovanja, si lahko s popestritvijo prostorov naredimo stanovanje prijetnejše, s svečkami ali dodatnimi lučkami pa je še lepše. Vsako leto so trgovine bogato založene z božičnimi okraski, a kar naprej jih ne moremo kupovati. Preveč različnih slogov ter barv vodi v nasičenost prostora in kičast videz.

Stanovanje si lahko popestrimo tudi drugače, brez kupljenih okraskov, le-te uporabimo le kot dodatke. Ozrimo se po stanovanju in poiščimo vse tisto, kar še spominja na poletne dni, in to za nekaj časa odstranimo iz dnevne sobe, jedilnice, morda veže. Okraski in suho cvetje z morja, školjke v skledi ali živahni vzorci na pregrinjalih s poletnih počitnic niso primerno okrasje za decembrske dni. Tudi z balkona ali terase pospravimo ležalnike, ostanke lončnic ali poletne blazine, rožast prt na mizi in jih nadomestimo s skupino zimzelenih rastlin v privlačnih loncih, čez katere položimo niz rumenih LED-lučk, lahko baterijskih. Pogled skozi okno na urejen balkon ali teraso poživi puste dni, naj bo lep tudi pozimi.

Uporabimo drobnarije in zelenje

Ni treba, da krašenje bivalnih prostorov v decembru predstavlja popoln preobrat v naših ustaljenih navadah pri uporabi prostora. Če nas krašenje ne zanima preveč, ostanimo pri osnovnih posegih; morda venček ali večja vaza z zelenjem na mizi ali omari, skupina nekaj sveč in skleda ali košara s storži. Temu se kasneje pridruži še smrečica. Bolj vzneseni pa si omislijo celo posebne zavese, snamejo običajne, še posebej, če so v poletnih rožastih barvah, in jih nadomestijo s preprostimi belimi ali nevtralnih barv. Rdeče-zelene kariraste zavese pa raje prihranimo za kakšno planinsko kočo. Menjava zaves je lahko poceni. Kupimo najcenejše že narejene zavese, nič ne de, če so predolge, saj lepo sedejo na tla. Tako imamo za nekaj deset evrov prazničen videz oken.

V stanovanje lahko prinesemo drobnjarije in zelenje, ki spominjajo na zimski čas, obenem pa dodamo svetlobo in z lučmi ustvarimo bolj intimno vzdušje. Predvsem z nizom lučk, a izberimo tiste z rumeno svetlobo. Nikar se ne trudimo s pripenjanjem svetlobnih žic ali trakov na robove oken, kamina ali podobno. Lepši in bolj intimen videz dajejo lučke, ki jih spontano, skoraj naključno položimo, kamor koli želimo. Če imamo velik steklen vrč ali vazo, snop lučk potisnemo v vazo, skozi steklo se bodo še lepše bleščale. LED-lučke so lahko prižgane dolgo časa, saj je njihova poraba res minimalna in ni nevarnosti vžiga. Kjer ni možnosti priključka na omrežje, uporabimo baterijske.

Previdno z barvami

Z belo in nevtralnimi barvami najlaže opremimo in okrasimo prostor, v svetlobi sveč in lučk bo videti resnično prijeten. Na kavč položimo toplo odejo, bele, kremaste, sive blazine, tudi pisana v diskretnem dvobarvnem vzorcu je lahko lepa popestritev. Rdeče izberemo le, če to dopušča druga oprema. Usklajeno opremo in poenotene dodatke bomo dosegli z malo barvami in doslednostjo pri kombiniranju. Če se bojimo, da bi storili napako in izbrali napačne barve za okrasitev prostora, je najbolje, da ostanemo pri dveh glavnih barvah, ki prevladujeta v dnevni sobi, in se držimo tega pri dodatkih in tudi krašenju smrečice. Kdor se odloči za običajno božično kombinacijo rdeče in temno zelene barve, naj ob tem vseeno ne pretirava, ker sta barvi močni in hitro nasičita prostor. Rdeča božična zvezda naj bo v lončku rdeče, bele, tudi zlate barve, če jih je več, naj bodo vsi lončki enaki.

Kaj pa lahko spremenimo v prostoru, ki ima eno ali več sten v živi barvi? Vse druge barve v prostoru, vključno z dodatki, podredimo tej barvi, kar pomeni, da uporabimo osnovne nevtralne tone pri krašenju venčka, izbiri božične zvezde, blazinah. Izjema so lahko okraski na smrečici, ki so v enaki živi barvi kot stena, a je to spet odvisno od prevladujoče žive barve.

Naredimo si okraske

Kamin je običajno osrednja točka v prostoru. Polico nad njim lahko izkoristimo za okrasje in opustimo okrasje drugje v prostoru. Odstranimo običajno dekoracijo in nanjo postavimo skupino sveč ali svečnikov različnih velikosti, zeleno okrasje, ogledalo, položimo niz lučk in podobno. Upoštevajmo barvno sozvočje med stvarmi na polici in slogom opreme ter barvami v prostoru.

Tisto, kar naredimo sami, nam običajno pomeni veliko. To so lahko papirni okraski, doma izdelan adventni venček, vaza z zanimivimi vejami in zelenjem pa tudi skleda skladno izbranega sadja, oreškov in storžev. Namesto pisanega cvetja v vazi uporabimo gole veje, jih ovesimo z lučkami ali preprostimi belimi kroglicami. Poceni okraske iz papirja lahko naredimo skupaj z otroki ali spečemo dišeče medenjake in jih obesimo. Storže, ki smo jih nabrali, položimo v košaro ali pehar, dodamo še kakšno sijoče jabolko, orehe ali drugo sadje. Ko kupujemo ali delamo adventni venček, upoštevajmo barvno skladnost v vsem prostoru.

Ne pozabimo na svečke

A tudi sveže cvetje je primerno za decembrske prostore. Lepi so beli ali rdeči amarilisi, božične zvezde in morda vaza s temnim zelenjem, kot so bršljan in smrekove veje. Ne pretiravajmo z velikostjo izbrane smrečice. V majhni dnevni sobi je prevelika smreka videti smešna in zavzame preveč prostora. Če smrečice ne želimo in ne maramo umetne, bo morda dovolj razkošnejši zelen šopek iz smrečja, bršljana, golih vej in podobnega. Nanj lahko obesimo okraske in lučke.

Ne pozabimo na sveče. Ne uporabimo lanskih napol dogorelih. Privoščimo si nekaj novih, po želji odišavljenih, in jih postavimo na vidno mesto v skupine po tri ali več. V velikih steklenih zvoncih so sveče videti še bolj bleščeče, ko se svetloba lomi skozi steklo. Odišavljene sveče mamijo naša čutila, odzivamo se na svetlobo, vonj in občutek toplote. Popestrimo si pusto in temno popoldne z umirjeno glasbo, prižganimi lučkami in svečami, privoščimo si skodelico dišečega čaja v naslanjaču. Za praznike pa naj bodo prostori še bolj osvetljeni in prijetni. V kaminu naj bo zakurjen ogenj, drv v košari pa dovolj za dolg večer.

Barbara Železnik Bizjak, univ. dipl. inž. arh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media